Kans dat Ajax toptalenten nog verliest stuk kleiner na strenge limiet Fifa

De FIFA gaat een strenge limiet opleggen voor het aantal spelers dat een voetbalclub mag verhuren. Vanaf het seizoen 2022/23 mogen er nog slechts acht verhuurde spelers onder contract staan, vanaf de zomer van 2024 wordt dat aantal zelfs verlaagd naar zes. Atalanta spant met liefst 63 tijdelijk weggestuurde spelers de kroon, waarna Juventus (40) en Genoa (39) volgen. Ook Manchester City (34), Inter (26), Real Madrid (25), Arsenal (22) en Chelsea (21) zullen hun handelwijze flink moeten aanpassen. De supermachten zijn talentenhandel de laatste decennia als hun businessmodel gaan beschouwen. De FIFA maakt ook een einde aan het fenomeen satellietclubs. In het verleden stalde Chelsea grote aantallen spelers tegelijk bij Vitesse, terwijl Manchester City eens acht spelers tegelijk verhuurde aan NAC Breda. Straks mogen nog maximaal drie spelers aan dezelfde club worden verhuurd.

Talenten worden door de Europese topclubs op steeds jongere leeftijd weggekaapt uit de jeugdopleiding van kleinere clubs. De grootmachten vissen met sleepnetten de zee leeg: grote aantallen talenten worden voor een klein bedrag ingekocht, in de hoop dat een enkeling het eerste elftal zal halen. De bijvangst wordt niet weggegooid, maar vaak jaren achtereen verhuurd aan andere clubs. Daarmee worden huurvergoedingen binnengehaald en zo kunnen de overbodige spelers zich in de kijker spelen, om uiteindelijk voor een goed bedrag verkocht te worden. Het is een winstgevend businessmodel, maar in de ogen van de FIFA niet in het belang van jonge talenten.

De wereldvoetbalbond wil de talentenhandel dan ook voor een groot deel aan banden leggen met het instellen van een huurlimiet. De nieuwe regels zijn al aangekondigd, maar moeten formeel nog goedgekeurd worden door de FIFA Council. Er komt overigens een uitzondering voor spelers onder 21 jaar die zijn opgeleid door de club zelf; deze talenten tellen niet mee. Het is nog onduidelijk welke voorwaarden zullen gelden om een talent ‘zelfopgeleid’ te mogen noemen.

Voor Ajax valt de regeling gunstig uit. Een talent als Mink Peeters zou in de nieuwe situatie waarschijnlijk veel minder snel opnieuw op zestienjarige leeftijd overstappen van Ajax naar Real Madrid. Daar werd hij drie keer verhuurd en vervolgens definitief afgeschreven. Ajax heeft zelf slechts 5 verhuurde spelers. PSV drie en Feyenoord acht.

Ajax en PSV hebben een groot voordeel ten opzichte van Feyenoord, omdat de eigen talenten in het Jong-elftal al ervaring kunnen opdoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Related posts