Ziyech, Blind, Klaassen en Jonk over terugkeer naar Ajax

Dat Ajax aan een nieuw elftal zal moeten gaan werken voor komend seizoen is wel duidelijk. Ook is er nog geen duidelijkheid wie er als trainer voor de groep zal staan. Uiteraard worden ook de namen van enklee niet onverdienstelijke voormalige Ajacieden in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax. De afgelopen dagen werd wat betreft Hakim Ziyech, Daley Blind, Davy Klaassen en Wim Jonk al wel meer duidelijk.

‘Wat betreft Hakim Ziyech lijkt zijn toekomst in Turkije te liggen bij Galatasaray. De 31-jarige vleugelspits annex aanvallende middenvelder wordt elke transferperiode weer in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax, maar zelfs als de Amsterdammers daar nog oren naar hebben, wordt die ‘comeback’ nu wel wat gecompliceerder. Volgens verschillende Turkse media is de huuroptie die de Turken hebben bij Chelsea nu gelicht, omdat de oud-Ajacied inmiddels méér dan vijftien wedstrijden heeft gespeeld voor zijn (al dan niet tijdelijke) werkgever. Ziyech zou nu automatisch nóg een jaar vastliggen in de Süper Lig, met een optie voor een extra seizoen. En zelfs zijn salaris is naar verluidt uitgelekt: 2.850.000 euro voor 2024-2025 en nog eens 2.850.000 euro voor 2025-2026. Overigens moet Galatasaray natuurlijk wel nog een vast bedrag overmaken op de rekening van Chelsea. De hoogte daarvan is onbekend. Chelsea had Ziyech waarschijnlijk nog wel voor een laag bedrag verkocht maar om hem nu nog los te kunnen weken bij Galatasaray zal, naast zijn flinke salaris, ook de marktwaarde die hij vertegenwoordigt van zo’n slordige 9,5 miljoen euro, lastig worden voor Ajax.

Davy Klaassen weet nog niet of hij volgend seizoen bij Internazionale speelt, zo zegt hij tegenover Ziggo Sport. Maandagavond werd hij met de club uit Milaan kampioen van Italië, al is het aantal speelminuten van Klaassen bij Inter dit seizoen zeer beperkt geweest. Klaassen begon het seizoen nog bij Ajax maar een basisplaats zat er onder Maurice Steijn op dat moment niet in. Zodoende besloot Klaassen te vertrekken naar Inter. Bij die club zat hij vooral op de bank dit seizoen. Hij is en blijft een Ajacied en volgt de situatie van Ajax nog altijd op de voet. Makkelijk is dat niet, zo stelt hij. ‘Het is mijn club, dus ik blijf het altijd volgen. Met Daley (Blind, red.) heb ik natuurlijk veel contact. Hij is mijn beste vriend, ik spreek elke dag met hem. Dan heb je het ook vaak over Ajax. Met Ajax komt het altijd weer goed.’ De middenvelder van Inter – die bij de Milanese topclub een contract heeft tot het einde van dit seizoen – weet nog niet waar zijn toekomst ligt. Misschien wel weer bij Ajax? ‘Vind je het erg als ik daar nu even niets over zeg? Je weet het nooit. Ik zie het allemaal wel. Ik wil nu vanavond even lekker genieten. Ik weet ook niet of ik hier (bij Inter, red.) volgend seizoen nog ben.’

Daley Blind werd verguisd in Nederland maar speelt bij Girona in LaLiga de pannen van het dak. Het contract van de geroutineerde verdediger bij zijn werkgever loopt echter in 2025 af en in zo’n geval is het vaak ‘verlengen óf vertrekken’. Blind wil graag bij Girona blijven, vertelt hij in een interview met L’Esportiu. “Ik ben tevreden met mijn contract. En als je iets wilt weten over een mogelijke verlenging, dan moet je dat aan de clubleiding vragen. Ik ben hier momenteel gewoon heel gelukkig. In het voetbal kun je nergens zeker van zijn, maar op dit moment heb ik het naar mijn zin. Ik wil spelen zolang mijn lichaam dat toelaat en ik heb het gevoel dat ik het allemaal nog steeds aankan. Mijn vader is wat dat betreft mij voorbeeld. Ik voel me hier geweldig, de filosofie van het spel past bij mij: het geeft me veel zelfvertrouwen. Ik weet wat ik het team kan geven, ik leg de lat hoog om het team te helpen. We zijn een familie en we vechten altijd tot het einde, dat is onze kracht.” En dan maakt Blind óók nog eens kans om naar het Europees kampioenschap te gaan… “Al denk ik daar nog niet aan. Op dit moment focus ik me op de competitiewedstrijden die we nog moeten spelen.”

Wim Jonk sluit niet uit dat hij ooit terugkeert bij Ajax, zo zegt de 57-jarige Volendammer aan tafel bij Rondo. De voormalig middenvelder speelde tussen 1988 en 1993 in het shirt van de Amsterdammers en werkte tussen 2011 en 2015 in de jeugdopleiding van de club. Wel laat Jonk duidelijk weten dat een terugkeer bij Ajax pas aan de orde is indien de rust is wedergekeerd in de Johan Cruijff ArenA. “Al het overzicht is weg. Er zijn ontzettend rare fratsen gebeurd in de laatste jaren. In dat soort gevallen kom je weer terug op het standvastig volgen van visie en beleid.” Jonk heeft meegekregen dat zijn naam weleens valt in Amsterdam. “Namen worden altijd genoemd, dat weet je als je daar gezeten hebt. Ik heb daar een mooie periode gehad, maar ben ook met slaande ruzie weggegaan.” Jonk maakt duidelijk dat er momenteel niets speelt. “Het is niet aan de orde, want er is geen overzicht. Niemand weet wat de plannen nu echt zijn. Of ik overzicht wil creëren? Er zal eerst overzicht moeten zijn en dat is er nu nog niet. Wat gebeurt er met Kroes? Wat zijn de plannen precies? God mag het weten. Ik kijk wel wat er op me afkomt. Of het nu Ajax is of een andere club. Het gaat erom dat er iets komt waar je plezier in hebt en energie uit haalt.”

Related posts