Telegraaf: ‘Van Praag wil Ajax-leden overtuigen van noodzaak ontslag Kroes’

Michael van Praag wil donderdag tijdens de ingelaste ledenbijeenkomst de Ajax-leden overtuigen van de noodzaak om algemeen directeur Alex Kroes te ontslaan, zo meldt De Telegraaf vandaag. Donderdagavond komt Van Praag, als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, tekst en uitleg geven over de schorsing en het plan om de samenwerking met Kroes permanent te beëindigen. Daarnaast wordt er ook gesproken over de ‘summiere presentatie van het KPMG-onderzoek’ naar de gang van zaken in de afgelopen transferzomer. De RvC van Ajax wil het ontslag van Kroes op 21 mei tijdens een Buitengewonde Vergadering voor Aandeelhouders bekrachtigen.

Volgens Van Praag hebben veel leden een ‘informatieachterstand’ en daarover wil hij ze snel bijpraten. Daarbij kan Van Praag rekenen op flinke weerstand omdat Kroes kan rekenen op veel steun bij de achterban van Ajax. De Bestuursraad, leden van de club en supporters hopen dat Kroes terugkeert bij Ajax. Zij vinden het niet handig dat Kroes vlak voor zijn officiële benoeming 17.000 aandelen Ajax heeft aangeschaft, maar een ontslag om handel met voorkennis gaat hen te ver.

Van Praag zegt zelf ook Kroes liever aan boord gehouden te hebben, maar dat kan volgens hem en de andere commissarissen niet meer. ‘Ga dat maar eens uitleggen aan onze stakeholders. Alex zal die aandelen echt niet hebben gekocht om winst te maken. Maar het is dom, naïef en bovendien strafbaar’, aldus Van Praag eerder.

Kroes is ook lid van Ajax en legt zich niet zomaar neer bij zijn ontslag. ‘Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen’, schreeft hij onlangs op LinkedIn. ‘Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je medeaandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt.’

‘De Bestuursraad kan de RvC in het uiterste geval laten ontbinden. In dat geval benoemt waarschijnlijk de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam nieuwe toezichthouders die mogelijk geen band met Ajax hebben’, aldus De Telegraaf.

Related posts