Ajax voorkomt met tien man op valreep thuisnederlaag tegen Excelsior (Incl. foto’s)

Ajax is er op de valreep in geslaagd een punt over te houden aan de competitiewedstrijd tegen Excelsior. Ajax kwam nog wel op een 1-0 voorsprong via Devyne Rensch. Een rode kaart voor Bergwijn en een penalty tien minuten voor rust deed de wedstrijd keren. Acht minuten na rust liep het tiental Ajacieden tegen de volgende tegenvaller aan. Uit een voorzet van Kenzo Goudmijn kopte Lazaros Lamprou raak: 1-2. Lang leek dat genoeg voor een historische zege van de Kralingers in de Johan Cruijff Arena, maar een late goal van Chuba Akpom verhinderde dat.

Tot dat moment viel Ajax met tien man vrij kansloos aan. Waarbij het gemis van de beste aanvallers Bergwijn, de geblesseerde Steven Berghuis en gewisselde Brian Brobbey zich uiteraard liet voelen. Pas in de laatste fase creëerde Ajax wat kansen. Eenmaal redde de lat Excelsior, maar in de 89e minuut ging het toch nog mis, al had dat niet per se te maken met goed voetbal van de aanvallers. Akpom liep de bal simpel binnen, nadat Rensch na een goede actie op doelman Stijn van Gassel was gestuit.

De late 2-2 liet niet onverlet dat Ajax voor de zoveelste keer door de ondergrens zakte. Daarmee paste Ajax-Excelsior naadloos in het dramatische seizoen wat ze in Amsterdam beleven. Het houdt maar niet op met dieptepunt na dieptepunt, domper na domper en nu is ook nog de vijfde plaats serieus in gevaar. De stek die aan het einde van het seizoen recht geeft op een plaats in de tweede voorronde van de Europa League. Dankzij de bekerwinst van Feyenoord zondag tegen NEC.

Ajax pakte het cadeautje van de aartsvijand niet uit en heeft plaats vijf drie duels voor het einde van de competitie niet meer in eigen hand. NEC heeft twee punten achterstand maar wel een wedstrijd minder gespeeld. Als je als Ajax zelfs niet van Excelsior, nummer vijftien van de Eredivisie weet te winnen dan wordt het ook moeilijk bij Volendam of Vitesse en thuis tegen Almere City FC. Enig soelaas biedt het relatief zwaardere programma van NEC met AZ, Excelsior, Feyenoord en Almere City FC als tegenstanders.

Ajax – Excelsior 2-2 (1-1)
27. Devyne Rensch 1-0
38. Julian Baas 1-1
53. Lazaros Lamprou 1-2
89. Chuba Akpom 2-2