Kans op uitspelen Eredivisie lijkt nihil, ook start nieuwe seizoen in gevaar

Vanavond om 19:00 uur zal premier Rutte een persconferentie geven waarin wordt gesproken over de mogelijke versoepeling van de maatregelen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus. Het OMT (Outbreak Management Team) heeft inmiddels een advies afgegeven en daarbij moet men serieus rekening houden met een streep door het betaald voetbal tot 1 september. 

De huidige deadline loopt tot 1 juni, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen. Een exacte datum wordt in het advies, dat dinsdagochtend uitlekte, niet genoemd, maar naar alle waarschijnlijkheid betreft het 1 september. Er mag volgens het OMT wel getraind worden door topsporters die anderhalve meter afstand kunnen houden. Bij voetbal is dat bijna onmogelijk en lijkt het er dus op dat er voorlopig nog steeds niet gevoetbald kan worden in de Eredivisie en in de Keuken Kampioen Divisie. Mocht inderdaad besloten worden om de maatregelen te verlengen tot 1 september dan komt ook het nieuwe voetbalseizoen in gevaar.

Zie hieronder de betreffende passages uit het rapport van het OMT:

Het OMT schat in dat het risico voor de volksgezondheid dat gepaard gaat met het toestaan van evenementen, een reëel risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus oplevert. Omdat het OMT niet verwacht dat dit op korte termijn verandert adviseert het OMT het verbod op evenementen voor langere tijd te verlengen.

Het OMT schat in dat het risico voor de volksgezondheid dat gepaard gaat met het onder aanvullende voorwaarden toestaan van georganiseerde buitensport voor de jeugd tot en met 18 jaar, beheersbaar is. Voor kinderen tot 12 jaar is teamsport in de buitenlucht, wat trainingen betreft, mogelijk waarbij de 1,5 meter afstand niet aangehouden hoeft te worden; tussen 12 en 18 jaar mogen jongeren eveneens trainen, maar dan met 1,5 m afstand ertussen.

Het OMT schat in dat het risico voor de volksgezondheid, dat gepaard gaat met het onder aanvullende voorwaarden toestaan van individuele sport, waarbij 1,5 meter afstand in acht wordt genomen, voor topsporters, beheersbaar is.

Het OMT adviseert de koepels de voorwaarden nader uit te werken.

Het OMT schat in dat het toestaan van georganiseerde sport voor andere groepen of anders dan hierboven genoemd op dit moment een mogelijk risico vormt op te snelle en te brede verspreiding van het virus en adviseert de effecten van de voorgestelde versoepeling af te wachten alvorens maatregelen verder af te bouwen.

Bron: De Telegraaf

Related posts