There are no ads, please add some


Stadionplein Amsterdam binnenkort omgedoopt tot Johan Cruijffplein

Het Stadionplein in Amsterdam wordt binnenkort omgedoopt in het Johan Cruijffplein, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten. Het Olympisch Stadion is gelegen op het Stadionplein en op deze plek won Johan Cruijff in 1972 met Ajax de wereldbeker.

Danny Cruijff, de weduwe van Johan, heeft tegenover AT5 zeer positief gereageerd op het nieuws. ‘Johan had veel met het Olympisch Stadion en het gebied eromheen. Vroeger kwam hij er vaak voor belangrijke wedstrijden van Ajax en het Nederlands Elftal, later ook voor zijn Institute en Foundation die er kantoor hebben. Daarnaast woonden we er in de buurt. Wij zijn dan ook heel blij en vereerd dat het Stadionplein naar Johan wordt vernoemd’. Wanneer het plein de naam Johan Cruijffplein gaat dragen wordt binnenkort door de gemeente Amsterdam gecommuniceerd.

Bron: AT5


Gerelateerde posts

76 reacties

  1. Jimmy1971

   Juist vak 411 , komop Ajax !!
   Wij willen spelen in het JC stadion , dit wordt zo langzamerhand beschamend naar JC , zijn familie en burgermeester v/d Laan !!

   1. AjaxKat

    Ik lees dat ook dat eraan zit te komen, staar niet in dit artikel. Tikkeltje onlogisch; JC-Arena én JC-plein. Maar alles beter dan helemaal niks voor onze nr. 14!

  2. Charka53

   Ik sta er niet van te kijken dat dat het enige blijft want het duurt mij te lang voor dat de beslissing er is om de naam van de arena te veranderen.

   1. Litmanen

    Geld, geld en nog eens geld. Jodenclub is een geuzennaam maar ook een feit.
    De gemeente Amsterdam laat hier zien dat het zo simpel kan zijn: Bordje verwisselen…

    1. EugAjax

     Zo simpel Litmanen dat het ook bijna twee jaar heeft geduurd…….en nog moet gebeuren……..maar om positief af te sluiten. Ik vind het prachtig gebaar en heel logisch. Inderdaad vooral met binding die Johan en ook zijn foundation heeft met dit gebied!
     Dat stadion moet nu echt een keer gebeuren. Mijn geloof is tot bijna nulpunt gedaald. Ajax is slechts 13% aandeelhouder. Dus alle partijen die hier bij betrokken zijn ga je schamen! Echt uiterlijk precies 2 jaar na overlijden. Het is al triest daarna moet je als familie anders maar zeggen laat maar heren.
     Complex of niet twee jaar mag er niet voor staan.

     1. Litmanen

      Aandeelhouders houden het tegen, dus blijkbaar zijn daar een hoop Ajax mensen bij.
      Die moeten zich allemaal doodschamen.

     2. EugAjax

      Als de aanleiding niet zo triest was is dit eigenlijk de beste woord grap in tijden hier😂😂😂.

     3. BobbyHaarms

      Ik hoop werkelijk waar niet dat zoiets werkelijkheid wordt. Johan op 14 plaatsen in en om Amsterdam eren zou een veel beter streven zijn 😀

  1. De Nees

   Had al eerder gemoeten, maar gezien onze slappe hollandse mentaliteit met eren van helden beter laat dan nooit. 1 plein vernoemen is niet genoeg voor zo’n grootheid, stadion moet nu snel volgen en een standbeeld is ook een absolute must, van mijn part midden op de Dam.

  1. Amoebe

   Mensen het gaat niet alleen om ajax….er zijn zoveel belanfhebbende partijen….daar door heb je dit getouwtrek.

   Maar heb er verteouwen in.

 1. a.p.

  Dit is mooi ………maar nog mooier wordt het als de Amsterdam Arena……. de Johan Cruijff Arena wordt!!

   1. M800M

    Bij het woord stadion denk ik altijd meteen aan zo’n lelijk rechthoekig gebouw van 50 jaar geleden. Ik vind de ‘johan cruijff arena persoonlijk mooier klinken maar ook beter passen omdat er naast voetbal ook andere evenementen plaatsvinden. Maar wat het ook wordt, als het maar vernoemd wordt naar JC! (In de kranten lees ik trouwens dat dit niet lang meer gaat duren)

    1. EugAjax

     Zou mooi zijn M800M, en eens JOHAN CRUIJFF ARENA!
     Prachtnaam. Maar het word ook echt tijd hoor.

     1. abajaxbarcelona

      Zonder overbodige caps gewoon het Johan Cruijff stadion. Ik ga er inmiddels al tijden naar toe elke thuiswedstrijd. Je had het stadion de Meer en het Olympisch stadion. Daar heeft Johan zijn successen gevierd. Dan dan ook het Johan Cruijff stadion.

 2. Ralph

  Persoonlijk loop ik liever over het Johan Cruijffplein in Amsterdam, dan dat ik plaatsneem in de Johan Cruijff Arena.

  1. Bakkie

   Helemaal eens, alleen de commerciele belangen spelen helaas een grotere rol. “Stadion” is internationaal gezien geen slim idee

  2. Cootje Adriaanse

   Het woord Arena is inderdaad een wanvertoning. Alsof ik naar een stel gladiatoren zit te kijken.

   1. afcadeluxe

    dat bedoelde ik,cootje,stadion of stadium straalt voetbal uit,arena romeinse leatherboys😉

 3. Finidi

  Eindelijk waardering vanuit Nederland voor die man, belachelijk dat er met stadion nog niks is gedaan of het nou Arena of Stadion gaat heten! Gewoon doen jongens!!!!!

 4. Forever nr14

  Om je kapot te schamen, dat het nog steeds niet officieel is, diep triest.
  Zou mooi zijn op 24 maart 2018 de naams verandering door te voeren, maar ben er bang voor.
  Stelletje huichelaars bah. Geen enkel respect

 5. abajaxbarcelona

  Gelukkig hebben we SI onder ons die het naadje van de kous weet en het ons bij herhaling blijft vertellen.
  Uiteraardheeft Ajax een grote rol in het uitblijven van de naamswijziging. Er wordt gewoon weinig tot geen druk gezet om eens snel te handelen. Je kan zaken ook afdwingen als Ajax zijnde. Nu zullen er mensen zeggen: dat is achter de schermen aan de gang. Ik geloof daar geen klite van. Het is een beschamende vertoning en Sar en co zijn het niet waard om de club te vertegenwoordigen. Begin eens met toegangskaartjes waarop staat Arena aka (also known as): Johan Cruijff stadion. Dat is niet verboden en wel gaaf en zet druk.

  1. EugAjax

   AB, we liggen wel eens in de clinch en denken af en toe anders over zaken 😄, hier word ik het steeds meer eens met je. Vooral je laatste voorstel dat zou exht gaaf zijn. Dat zou Ajax zeker kunnen doen om eens even wat druk op die ketel te zetten. Zelfs van Eugelen begint zich te schamen mbt deze vertoning

  2. De Nees

   Alles draait om de echte wil en dat ontbreekt. Ajax kan met zijn gewicht veel meer voor elkaar boksen dan zich verschuilen achter andere partijen die hun zogenaamde inbreng hebben. Meer dan 20 jaar heet het de Arena en is er nooit verdiend aan de naamgeving maar nu plots is het wel een issue. D’r lopen nog figuren rond daar die een aversie hebben tegen Johan en dit te veel eer voor hem vinden, een andere verklaring zie ik niet. D’r wordt als excuus boekhoudkundig naar de naamswijziging gekeken, sentiment en eergevoel is voor deze heren bijzaak. Triester kan gewoon niet.

   1. abajaxbarcelona

    Ze hebben net weer 1,5 miljoen van de vriendenloterij gekregen. Mooi doel voor dit geld. Verder inderdaad allemaal kul argumenten en puur anti Johan gedachten. Zou uiteindelijk een reden kunnen worden om het stadion te gaan mijden.

   2. De Nees

    Idd gewoon kul argumenten AB. 2 jaar na dato en nog lopen ze te bakkeleien, ze hopen liever dat het hele verhaal vanzelf doodbloed en/of de familie zich gefrustreerd terugtrekt, dan kunnen ze daar de schuld neerleggen. Ajax staat tegenwoordig voor geldbejag, als je zelfs je grootste voetballer niet fatsoenlijk kunt eren dan weet je hoe ver ze zijn doorgeschoten. Daarom met Johan’s heengaan is er bij mij ook een stukje liefde voor Ajax heengegaan, deze gang van zaken onderstreept dat gevoel nog ‘s.

    1. BobbyHaarms

     De enige die nu nog het echte clubgevoel uitdraagt is Sjaak Zwart. Maar voor de rest is Ajax allang Ajax niet meer, helaas..

     1. abajaxbarcelona

      Als Sjakie niet meer onder ons is blijven er nog een paar ouwe Ajax supporters met de echte Ajax gedachte over en die worden ook steeds minder. Het wordt steeds meer bye bye Ajax. Ik zeg dit met een “bloedend hart”.

     2. BobbyHaarms

      Ik ken het gevoel AB. Johan en Sjakie zijn/waren de meest invloedrijke spelers van de oude generatie die alles hebben gewonnen en het klappen van de zweep kennen, maar bovenal als geen ander weten wat clubliefde inhoudt! Clubliefde is bij de huidige beleidsbepalers vervangen voor geldliefde. Ajax is een kil commerciël bedrijf, liefde voor voetbal is de laatste 20 jaar alleen nog maar bijzaak.

     3. abajaxbarcelona

      Even was er de hoop dat het weer terug zou komen. Helaas had Johan het met de meeste mensen fout. Allemaal financieel ruim onafhankelijke mensen die of de financiën toch belangrijker vinden en/of geilen op de aandacht. Diegene die wel op het juiste spoor zaten zijn helaas weg. Johan heeft slechts een paar verkeerde beslissingen gemaakt. Helaas pakt de fluwelen revolutie ook verkeerd uit. Eerlijk gezegd heb ik de hoop inmiddels wel opgegevenof o.a. Jonk moet voor 2020 terugkomen.

     4. BobbyHaarms

      Dat zou fantastisch zijn. Maar ik reken helemaal nergens meer op, en al helemaal niet nu Jopie niet meer onder ons is.

     5. abajaxbarcelona

      Het is ook ijdele hoop Bobby maar ik wil Ajax gewoon nog niet vaarwel zeggen (qua supporter met seizoenskaart). Om een of andere dwaze reden blijf je Ajax supporter maar het is net als bij veel VVE’s. Je kan ook een “slapende” supporter zijn.

     6. De Nees

      Grootheden van deze orde krijgen we ook nooit meer terug. Maar als Ajax alleen al teruggaat naar de basis wat een club en supporters voor elkaar horen te betekenen dan ben ik al heel blij. Dat is dus een verenigingsopzet, echte voetbalmensen, mooi voetbal, opleiding, nou ja waar Ajax altijd al voor stond. Nu is het een bedrijf geworden met veel machtige belanghebbende partijen.

 6. Zlatan4ever

  Het is eigenlijk schande dat er nu wel een plein omgedoopt word voor JC terwijl wij nog steeds wachten op de JC Arena
  Maar het is toch goed dat iemand iets heeft gedaan

 7. Cootje Adriaanse

  Niets ten nadele van Johan Cruijff, maar ik vond het Stadionplein nu juist zo’n treffende en nostalgische naam.

  1. Widi

   Dat vind ik ook, Co. Ik wou het hier maar niet schrijven om niemand voor het hoofd te stoten, maar het was mijn eerste gedachte.

  2. De Nees

   Moet eerlijk zeggen, Stadionplein is ook niet meer wat het geweest is. Reed er gister nog langs, alles is volgebouwd met appartementen en een groot hotel, daarbij het stadion is amper te zien vanaf de weg. Wat nog een beetje op een plein lijkt is bij de ingang en dat is ook minimaal qua grootte. Het heeft i.e.g. geen allure van een grande plein, d’r zou echt iets in de binnenstad benoemd moeten worden wat bij de uitstraling van Johan past, een 2e plein zullen ze niet benoemen dan blijft mijn inziens alleen een standbeeld over.

   1. abajaxbarcelona

    Is toch “klasse”. We hebben al een aggenebbes bruggetje met de naam van Johan en dan nu een pleintje uit het zicht. Gewoon de PC omdopen in de JC Cruijffstraat 😂

   2. De Nees

    Ja of op het stationsplein die karakteristieke Cruijff pose wijzend richting het Damrak met de tekst ‘U treedt mijn stad binnen’. Daar maak je als Amsterdam nog ’s de show mee. 😁

 8. -buitenkantje rechts-

  De naamswijziging zou 3 mnd geleden al een feit zijn.. Dit voelt als het afleiden van de aandacht waar het werkelijk om gaat..Het JC Stadion..

  1. EugAjax

   Eens BR zelfs Van Eugelen heeft het met dit onderwerp gehad….schande schande schande bijna 2 jaar na dato……

 9. Moosie

  Hij was ooit de toonzetter,de artiest tussen de amateurs, de ster ver boven de wolken.
  Hij was een visionair, een genie, en een foccking goeie voetballer.
  En nu is hij een herinnering aan een boogbal tegen Haarlem.
  Een strafschop met Jesper, en de kopbal tegen Inter.
  Hij wordt door ons in ons hart meegedragen tot onze dood.
  Het is gewoon een fucking schande wat er gebeurt.
  En Ajax kan er niets aan doen?
  Flikker toch op dreig 1 keer het stadion te verlaten als club en morgen heet het,het Johan Cruijff stadion.

Reageren is niet mogelijk.