There are no ads, please add some


IFAB werkt aan flink aantal aanpassingen spelregels waaronder zuivere speeltijd van 60 minuten

Spelregelcommissie IFAB heeft een werkdocument opgesteld dat bol staat van mogelijke wijzigingen van de voetbalspelregels. Het gaat om een strategisch plan waarbij een aantal zaken wordt aangepast. Die nieuwe regels moeten het tempo van het spel ten goede moet komen.

Het rapport, getiteld Play Fair, zal de komende maanden tijdens allerlei bijeenkomsten in de voetbalwereld ter discussie staan. Daarna wordt in 2018 tijdens de jaarlijkse vergadering van de IFAB besloten welke voorstellen in aanmerking komen voor een proef in de praktijk.

Marco van Basten, die als ‘Chief Officer for Technical Development’ verantwoordelijk is voor de technische ontwikkelingen bij de FIFA, is eveneens betrokken bij de plannen.

Eén van de meest opvallende ideeën in de lijst is de mogelijkheid voor spelers om de bal bij een vrije trap en een hoekschop zelf in bezit te nemen, de zogenoemde self-pass, die in het hockey al is ingevoerd. Een dergelijke spelregelwijziging zou de snelheid in het spel aanzienlijk verhogen.

Zuivere speeltijd
Daarnaast overweegt de IFAB de invoering van zuivere speeltijd. Elke keer als het spel stil ligt, bijvoorbeeld voor een blessurebehandeling, wordt ook de tijd gestopt. Een helft duurt dan wel 30 minuten in plaats van 45 minuten. Wanneer een speler op de grond ligt voor een blessurebehandeling, een keeper de bal weer in het spel brengt of een speler zich op een ingooi voorbereidt; de wedstrijdklok zal niet doortikken. Op die manier wordt tijdrekken voorkomen en zal de effectieve speeltijd compenseren voor de langere helften, die nu gespeeld worden.

Bij het missen van een strafschop zou er geen rebound meer mogelijk moeten zijn, maar zou het spel hervat moeten worden met een doeltrap. Ook zou de bal na een doeltrap ook meteen al in het zestienmetergebied weer aangeraakt mogen worden en niet pas buiten het strafschopgebied.

Van Basten opperde eerder deze week al om beslissingen die worden genomen door de videoscheidsrechter voortaan te tonen op de schermen in de stadions. De 52-jarige oud-topspits denkt dat het topvoetbal daardoor eerlijker en transparanter wordt.

De commissie geeft aan dat het vooralsnog slechts een concept betreft, maar zo zijn uiteindelijk meerdere spelregels aangepast zoals nu ook de videoscheidsrechter steeds vaker ingezet wordt.

Bron: NuSport


Gerelateerde posts

32 reacties

 1. Charka53

  Wat een gelul laat voetbal gewoon voetbal blijven ,doellijn technologie is oké maar laat het voor de rest maar zo.

  1. Ajaxslied

   Inderdaad ja waarom moeten mensen altijd nieuwe regeltjes verzinnen voetbal is goed zoals het is. Het is niet voor niets dat voetbal de grootste sport op de wereld is.

   1. Remco425

    Nee Ajaxslied, het is niet goed zoals het is. 9 van de 10 wedstrijden zijn niet om aan te zien. Zeker in de Champions League, WK’s en EK’s, het hoogste niveau dus.

   1. De Ajacied

    Prima regels,
    Er komen er veel vanuit hockey en dat spel is veel sneller als voetbal,
    Dus ik zeg doorvoeren want het word voor supporters veel aantrekkelijker,
    En daar gaat het om
    ❌❌❌

    1. HURBIE

     Zie in verbeelding die spelers al het veld in komen ,met die nieuwe spelregels on hun hand

    2. HDfan

     Helemaal eens en video scheids maakt het eerlijker maar vooral ook aantrekkelijker: een stuk spanning erbij

 2. stylo1984

  Dat tijdrekken daar mogen ze idd wel wat aan doen… alleen om nou “15 minuten” extra tijd te doen is ook wat van de zotte

 3. AjaxKat

  Ik zie niet in dat het stoppen van de rebound-regel bij penalty moet bijdragen aan een hoger tempo. Het werkt eerder averechts vind ik. Je wilt toch dat er veel goals komen in een wedstrijd?

  Verder… behalve dat je hier de naam V.Basten kan laten vallen, mis ik alle directe links naar Ajax.

  1. RickyAmsterdam

   De directe link is nogal duidelijk vindt ik. Ajax is namelijk een voetbalclub en heeft alles te maken met veranderende spelregels.

  2. Remco425

   Deze nieuwe regels zouden ook veel effect hebben op Ajax, dus dat lijkt me een behoorlijke directe link. Daarnaast als je dit artikel niet interessant vindt, open het dat niet en reageer niet. Maar blijkbaar vind je het wel interessant genoeg…

  3. AB: na Keizer lopen Jordi en Wim als trainersduo het Johan Cruijff stadion binnen.

   Voordeel is dat diverse pingels sowieso niet meer genomen hoeven te worden wanneer er hands in het spel is. Dan telt het doelpunt sowieso en kan de pingel ook niet gestopt worden. Dat draagt weer bij aan meer goals in een wedstrijd. Daarnaast is het toch zwaar lullig voor een keeper als hij een strafschop met een prachtige redding stopt waarna hij heel lullig alsnog wordt ingetikt.

 4. JohnDoe77

  Leuk om te zien wat de Fifa over 80jr “wellicht” zou kunnen veranderen…

 5. AFCA my World

  Alles wat er aan verbetering aan toegevoegd kan worden om het intressanter te maken juich ik toe , maar sla nu niet door ! ⚽️

 6. Janneman16

  aantal veranderingen is niet verkeerd. met de wedstrijd Barça PSG in mij achterhoofd waarbij meerdere doelpunten buitenspel waren.

 7. Basisspeler

  Als de veranderingen ivan het spel maar geen persoonlijke geldingsdrang zijn van een oud-topvoetballer.

 8. -buitenkantje rechts-

  Laat het voetbalspel gewoon het voetbalspel zoals het is! Zodra de regels van een spelletje worden veranderd wordt het vaak minder leuk om te doen. Met videoref zou je wel wat moeten doen. Teveel belangrijke wedstrijden krijgen een verkeerde afloop door verkeerde beslissingen van de scheids. Denk even terug aan Barcelona – PSG..
  Regels veranderen omdat je een overtreding niet aanpakt(tijdrekken) vind ik onzinnig. Gezamenlijke aanpak tegen tijdrekken. Eerder geel trekken en je hebt dat ook onder controle. Blessurebehandelingen buiten het veld. Paar minuten extra zoals nu ook al gebeurt en klaar.

 9. Amoebe

  Hoe erg hij ook wordt afgezeken in de media is het toch belangrijk om met deze zaken bezig te zijn.

  Los van dit alles…..wat heb ik deze man hoog zitten!
  Heeft een mening, kan duidelijk uitleggen en durfde ook tegen cruijff in te gaan….en steikem denk ik dat cruijff en hij ernorm veel respect voor elkaar hadden ondanks veel andere inzichten.

  Wat mij betreft nummer 2 als grootste ajaxied vlak voor litmanen.

  1. -buitenkantje rechts-

   Eens Amoebe.. v Basten is na Cruijff de speler waar ik het meest van genoten heb. Puur qua voetbal was hij fantastisch! Zo jammer van die enkel destijds.

   1. Amoebe

    Weet je wat het rare is…dat gekut met die enkel maakt het verhaal uiteindelijk ook weer dramatisch mooi!

    Zoals hij gewoon de basistechniek beheerste….waanzinng!

    En zijn persoonlijkheid vind ik ook super….alleen echte grote kunnen zo zichzelf zijn….ten alle tijden.

    1. AB: na Keizer lopen Jordi en Wim als trainersduo het Johan Cruijff stadion binnen.

     Sorry, zijn persoonlijkheid vind ik nu net zwaar kut. Als voetballer …… prachtig.

     1. Amoebe

      Daar sta ik niet erg van te kijken AB aangezien wij het over het meeste oneens lijken te zijn. 😉

      Ik vind het echt een persoonlijkheid.

      Geen ‘politiek correct’ gezwam maar geeft gewoon zijn mening.

      Tevens ook regelmatig doorspekt met subtiele humor.

     2. AB: na Keizer lopen Jordi en Wim als trainersduo het Johan Cruijff stadion binnen.

      Gelukkig mogen wij in dit land verschillen van mening. 😉

     3. AB: na Keizer lopen Jordi en Wim als trainersduo het Johan Cruijff stadion binnen.

      🙏

   2. Indojood

    Ik heb meer met Rijkaard. Alleskunner. Verdedigen, middenveld, koppen, scorend vermogen, spel verdelen en ook een mooi karakter. Warme persoonlijkheid.

  2. Mijn Club

   Mee eens Amoebe: Wat de eventuele vernieuwingen betreft, hier wen je best snel aan, zie het hockey. De enige vernieuwing, waar ik wat problemen mee heb, is dat je met je eigen ingooi, zelf door mag gaan. Zo ook bij hockey.
   Beetje raar dat! Sowieso tv beelden als extra scheidsrechter ivm aanvechten van beslissingen. En wat bij (ijs)hockey ook nog kan, is het steeds doorwisselelen van spelers, en groene kaarten (paar minuten tijdstraf). Maar die laatste twee lijken me niks. Dat is weer in het voordeel van kapitaalkrachtige clubs

   1. Amoebe

    Ik zeg ook zeker niet dat hij alleen maar goede dingen zegt hoor.

    Ik bedoel buitenspel hoort bij voetbal vind ik.

    Maar net zoals bij hockey de videoref in te kunnen schakelen vind ik top.

    Verder moet het voetbal uiteindelijk wel voetbal blijven.

Reageren is niet mogelijk.