Ajax pakt drie punten in Alkmaar: 1-3

Ajax heeft vanmiddag de uitwedstrijd tegen AZ met 1-3 gewonnen. Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi zorgden voor de doelpunten terwijl Berhuis voor AZ wist te scoren.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Over de hele wedstrijd gezien was die overwinning verdiend. Frank de Boer verraste in Alkmaar met zijn opstelling en begon met Daley Blind én Nick Viergever op het middenveld, terwijl Kolbeinn Sigthórsson in de spits mocht starten. De IJslander leek in de openingsfase de score te kunnen openen, maar Ruben Ligeon besloot voor eigen succes te gaan en zijn inzet werd gekeerd door Esteban. Aan de overkant was de eerste AZ-kans voor Guus Hupperts, die net op tijd werd gestuit door Niklas Moisander, en na een klein kwartier spelen kwam Ajax op voorsprong. Davy Klaassen werd op rechts helemaal vrij gelaten en gevonden door Schöne, waarna de middenvelder de score opende met een beheerste schuiver.

Kolbeinn Sigthorsson, die de voorkeur kreeg in de spits, liep vlak voor rust tegen een domme gele kaart aan. De IJslander speelde de bal te ver voor zich uit en in een ultieme poging balbezit te houden, pleegde hij een forse tackle op Poulsen.
Na rust kwam AZ uitstekend uit de startblokken. Steven Berghuis schoof de bal binnen 5 minuten langs Ajax-goalie Jasper Cillessen. De Amsterdammers werden goed wakker geschud en openden de aanval op het doel van AZ. Dat resulteerde in goede kansen voor onder meer Klaassen, El Ghazi en Van der Hoorn, maar tot een doelpunt leidde het niet.

Het was uiteindelijk Lasse Schöne die de ban brak namens Ajax. De middenvelder, die in de competitie-opener tegen Vitesse ook al belangrijk was met twee doelpunten, werkte een vrije trap keurig achter AZ-doelman Esteban. Net na de goal paste trainer De Boer zijn vooraf aangekondigde wissel Daley Blind toe. Thulani Serero was zijn vervanger. Ajax kreeg vervolgens nog een handvol kansen om de score uit te breiden, maar het zat de Amsterdammers niet mee in de afronding.

Opstootje
Uiteindelijk was het Anwar el Ghazo die de eindstand op 1-3 bepaalde met een schitterend afstandsschot. De slotfase werd nog ontsierd door een opstootje. Niklas Moisander en Raymond Gouweleeuw werden bestraft met geel.

AZ – Ajax 1-3 (0-1)
’15 Klaassen 0-1
’50 Berghuis 1-1
’69 Schöne 1-2
’90 El Ghazi 1-3

Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 16.011
Gele kaarten: Wuytens, Hupperts, Gouweleeuw (AZ), Sigthorsson, Moisander (Ajax)

Opstelling AZ: Esteban, Johansson(/77 Elm), Gouweleeuw, Wuytens, Poulsen, Gudelj, Henriksen, Ortiz, Berghuis, Tankovic(/84 Rosheuvel), Hupperts.

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen, Ruben Ligeon, Mike Van der Hoorn, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen, Davy Klaassen, Nick Viergever, Daley Blind(/ 77 Thulani Serero), Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthórsson, Ricardo Kishna(/46 Anwar El Ghazi).

Related posts