Oranje dankzij treffers Sneijder en Huntelaar naar kwartfinale (Incl. video’s en foto’s)

Het Nederlands Elftal, met opnieuw de Ajacieden Jasper Cillessen en Daley Blind in de basis, heeft zich via een zwaarbevochten 2-1 op Mexico geplaatst voor de kwartfinale op het WK in Brazilië. In de slotminuten waren de oud-Ajacieden Sneijder en Huntelaar (vanaf de penaltystip) die voor de bevrijdende doelpunten zorgden.

Bondscoach Louis van Gaal moest al in de achtste minuut een wissel doorvoeren. Oud-Ajacied Nigel de Jong was geblesseerd en werd vervangen door Bruno Martins Indi. Daardoor schoof Blind, begonnen als linker centrale verdediger, door naar het middenveld.

Op slag van rust had Oranje een strafschop kunnen, nee moeten, krijgen: Arjen Robben werd hard tegen de enkel geschopt, maar de scheidsrechter meende dat Mexico de bal speelde. Derhalve werd met een 0-0-tussenstand gerust.

Direct na rust scoorde Mexico de openingstreffer. Dos Santos schoot van afstand raak, 0-1 en het leek een ontzettend moeilijke opgave voor Oranje om in de verzengende hitte van Fortaleza die achterstand om te bouwen. Louis van Gaal gooide zijn elftal echter flink door elkaar door rechtsback Paul Verhaegh te wisselen voor Memphis Depay. Kuyt ging rechtsback spelen.

Het tij keerde. Mexico begon tekenen van vermoeidheid te vertonen, terwijl Nederland zich in de wedstrijd vastbeet. Nadat ook Klaas Jan Huntelaar (voor Robin van Persie) was gekomen, werden de voorwaartsen meer en meer gevonden. In de 88ste minuut kopte Huntelaar de bal terug en haalde Wesley Sneijder verwoestend uit, 1-1. Toen in de 94ste minuut – vanwege de cooling break nog geen extra tijd – Robben opnieuw door een Mexicaan werd gevloerd, kreeg Nederland wel een strafschop. Huntelaar zette zich achter de bal en Ochoa dook naar de verkeerde hoek, 2-1.

Oranje is door naar de kwartfinale. Die wordt gespeeld op zaterdag 5 juli om 22:00 uur Nederlandse tijd. Tegenstander is de winnaar van het duel tussen Costa Rica en Griekenland.

Oranje: Cillessen, Verhaegh, De Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt, De Jong, Wijnaldum, Sneijder, Van Persie en Robben


De basiself van Oranje


Daley begon als linkercentraleverdediger maar werd na het vroeg uitvallen van Nigel de Jong middenvelder


Spanning op de Oranje-bank


Sneijder heeft de 1-1 gescoord


Huntelaar: 2-1!


Geweldige ontlading

Related posts