Enquête trainers eredivisie: Ajax topfavoriet voor titel

Ajax wordt voor de vierde keer op een rij kampioen van Nederland. Daar zijn de meeste trainers in de eredivisie in elk geval heilig van overtuigd. Vitesse en feyenoord zijn hooguit outsider, terwijl Dick Advocaat als enige rekent op psv. ‘Dat gaat een keer draaien’, zegt de AZ-coach over zijn oude club.

Hoewel psv na een dramatische eerste competitiehelft slechts negende staat, heeft Advocaat het elftal van zijn opvolger Phillip Cocu nog niet afgeschreven. ‘Ik weet zeker dat psv bij de eerste drie komt’, sprak hij gisteren. ‘Daar durf ik wat om te verwedden.’

Volgens Advocaat is er weinig mis met de jeugdige psv-talenten die hij vorig seizoen nog onder zijn hoede had. ‘Het zijn echte profs hoor. Depay, Locadia, noem ze allemaal maar op. Je moest ze echt naar binnen halen na de training. Stonden ze nog te oefenen op vrije trappen. Er viel goed mee te praten, ze hebben allemaal een goede opleiding gehad. ‘Train hard en zorg ervoor dat je er staat als je er moet staan’, heb ik tegen hen gezegd. En nu krijgen ze de kans. Cocu moet je ook gewoon de tijd geven. Die komt bovendrijven.’

Cocu zelf houdt het op Ajax, net als Frank de Boer. ‘Omdat ik denk dat er nog rek zit in deze groep, zowel als team als per individuele speler’, zegt de Ajax-trainer. Opvallend genoeg wordt nummer 3 FC Twente door niemand getipt. Ook niet door de trainer van de Tukkers. In de ogen van Michel Jansen is de regerend landskampioen opnieuw de favoriet. ‘Omdat Ajax de meeste kwaliteit heeft en al vroeg in het seizoen stabiel is geworden’, zegt de FC Twente-coach.

Jansen staat niet alleen in zijn mening. Maar liefst tweederde van de eredivisie-trainers verwacht dat Ajax de landstitel prolongeert. Alleen Nebojsa Gudelj en Foeke Booy hebben het meeste vertrouwen in de huidige koploper Vitesse. ‘Ze hebben indruk op mij gemaakt’, aldus Eagles-coach Booy. ‘Vitesse speelt volwassen, heeft veel creativiteit in de ploeg en geeft weinig kansen weg.’

Ook Ron Jans ging met zijn ploeg dit seizoen onderuit tegen Vitesse. De PEC-trainer vreest dat de Arnhemmers een te smalle groep hebben en komt – als enige – uit bij feyenoord. Jans: ‘Die selectie speelt al langer samen.’

Tekst: AD Sportwereld

Related posts