Joël Veltman blijft ook tegen El Tigre op de been (Incl video)

Lachend vertelde Joël Veltman begin deze maand over een opmerking van zijn vader, die in een dolle bui had gezegd dat zijn zoon misschien volgend jaar wel naar het WK kan.

De verdediger van Ajax nam zijn vader niet zo serieus, zo maakte hij wel duidelijk nadat hij had uitgeblonken in de Champions Leaguewedstrijd tegen Celtic. Nu, 2 weken later, mag Veltman zich echter international noemen. Tijdens zijn eerste optreden in Oranje bleef de verdediger knap op de been tegen de Colombiaanse topspits Radamel Falcao.

Veltman speelde dinsdag zoals bondscoach Louis van Gaal dat graag ziet. De 21-jarige verdediger, die pas 11 eredivisieduels in de benen heeft, zocht steeds naar de voetballende oplossing vooruit. In het eerste kwartier speelde Veltman op die manier de bal al twee keer tussen de linies door hard en gedurfd in op Rafael van der Vaart, de nummer 10 van Oranje die voor de ideeën moest zorgen.

De jongeling uit Velsen leek nauwelijks last van zenuwen te hebben. Steeds als doelman Jasper Cillessen de bal had, bood Veltman zich aan de zijkant aan. Met handgebaren liet hij Cillessen keer op keer weten dat hij de bal graag wilde hebben. In balbezit keek de verdediger altijd vooruit, niet één keer koos Veltman voor de ‘makkelijke’ oplossing om terug te spelen op Cillessen.

Eenmaal overdreef Veltman in zijn drang om steeds naar voren te spelen. Hij probeerde in de 32e minuut in een lastige situatie James Rodriguez uit te kappen, maar de Colombiaan tikte de bal van de voeten van Veltman. De Ajacied sloeg zijn handen om zijn hoofd toen hij zag dat Teófilo Gutiérrez scoorde, maar werd gered door de arbitrage die het doelpunt afkeurde vanwege buitenspel.

Veltman weet dat de concurrentie voor de twee plekken centraal achterin groot is bij Oranje. Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jeffrey Bruma, Karim Rekik; allemaal hopen ze mee te mogen naar Brazilië. Voor ervaren internationals als Joris Mathijsen, John Heitinga en Erik Pieters lijkt het boek dicht. Aan het jongensboek van Veltman worden misschien nog wel heel wat hoofdstukken toegevoegd.Tekst: AD Sportwereld

Related posts