Column Ron Schiltmans: Aan de andere kant

Het is stil in voetballand. De stadions liggen er ijskoud verlaten bij. Rusten uit van 17 speelrondes alleraardigste Eredivisie. Tot 16 januari even geen vuurwerk. Ook de Ajaxfansites lijken bevroren. Er is niks nieuws onder de winterzon. Beheerders mijmeren, kauwend op een iets te taaie oliebol, misschien over een verse layout. Of over bezoekerrecords in het nieuwe jaar. Wat wacht er aan de andere kant van middernacht? Een onverwachte transfer? Een kampioenschap? De jonge honden van Van Basten dwongen ons sinds de eerste speeldag in een ouderwetse achtbaan. Zo eentje die alleen maar omhoog gaat, om vervolgens keihard naar beneden te kunnen denderen. Geen enkele garantie vooraf voor een goed resultaat en des te mooier daarom de onverwachte overwinningen. In Enschede. Hamburg! En éindelijk weer eens thuis tegen een vermakelijk onherkenbaar psv.

We kunnen in het nieuwe jaar gelijk aan de bak en eerste stappen zetten naar nieuwe glorie in Nijmegen en Groningen. Maar niksis zeker met een groeistuipende selectie. De maand februari wordt daarom misschien wel vele malen moeilijker, met louter wedstrijden tegen laagvliegers: Heracles, Vitesse, Feyenoord en Volendam. Hoe hard gaat Ajax in die maand huishouden in de donkere spelonken van ons betaalde voetbal? Waar in de vrieskoude winterstop angstvallig pagina 819 van Teletekst wordt gemeden, behalve in Almelo. En hoe lang mag een Peter Bosz nog ongestraft zwierend met de sloopkogel door De Kuip? We willen aan kop weer duelleren met Rotterdam. Niet met Alkmaarders, hoezeer ik ook fan ben van Moussa Dembélé. Maar die klapfolders kunnen écht niet.

Wat wacht er aan de ander kant van middernacht? Verslaafd aan bewegende voetbalbeelden zwerf ik wat op Youtube. Laat nog even wat Ajaxdoelpunten van Huntelaar op me inwerken en besef nog niet écht dat ik naar een ex-Ajacied kijk. Klaas Jan is anders. Hij komt wél terug. Sommige dingen weet je gewoon zeker. Hij gaat op virtuoos aangeven van Wesley Sneijder in

Lees verder op RonSchiltmans.nl…

Related posts