Van Basten: ‘Wij zijn hier maximaal beloond voor onze strijdwijze’

Marco van Basten liet na afloop weten dat de overwinning heel veel vertrouwen en rust geeft aan het elftal. ‘Iedereen is heel blij en heeft er een goed gevoel aan overgehouden. Ik ben trots op de ploeg. Als team heeft het getoond met elkaar te kunnen vechten voor de overwinning.’

De coach liet weten dat hij vooraf lang met de ploeg heeft gesproken over de speelwijze van FC twente om zich daar op in te stellen. ‘Wij zijn Ajax en wij moeten altijd aanvallen. Maar in een periode als deze moet je vooral de schade beperken’, doelde Van Basten op de twee uitgevoerde counters waaruit Ajax twee treffers maakte. “FC Twente is gewoon een goede ploeg. We hadden hier ook met z’n allen naar voren kunnen lopen, maar dat zou niet verstandig geweest zijn.

Maximaal beloond
‘Wij zijn hier maximaal beloond voor onze strijdwijze. Als het bij hen van achteruit gaat draaien heb je het als aanval en middenveld heel erg moeilijk. We hebben zelf ook geprobeerd te voetballen van achteruit. Dat is in de eerste helft een aantal keer goed gelukt, al hadden we het soms ook moeilijk. We hadden het geluk dat we uit de paar kansen de 0-1 maakten. Dat hielp ons moreel wel. We wilden in de tweede helft doorgaan op dezelfde manier en niet te veel terug gaan. Maar Twente bleek te sterk, waardoor we naar achteren werden gedwongen.’