Ajax treft in FC Twente lastige opponent

Ajax reist komende zaterdag opnieuw af naar het oosten des lands. Ditmaal zal de ploeg van Marco van Basten ‘de Grolsch Veste’ aandoen, voor een confrontatie met FC Twente. Een lastige opponent. FC Twente was er zelfs verantwoordelijk voor dat het afgelopen seizoen voor Ajax in mineur eindigde, doordat de tukkers over twee wedstrijden de sterkste bleken voor een ticket in de voorronde van de Champions League.

Ook dit seizoen zijn de tukkers weer bezig aan een goede serie. Nadat nog verloren werd van FC Utrecht(3-0) volgden een serie van vier opeenvolgende overwinningen. Heracles(2-0), Racing Santander(UEFA Cup,1-0),Vitesse(0-2) en NAC(0-1). Opvallend is de defensieve degelijkheid van Twente. Het aantal van zes tegentreffers in de competitie wordt alleen door FC Groningen overtroffen(vijf).

Hiermee lijkt FC Twente dus toch nog de goede weg te zijn ingeslagen. Velen hadden niet verwacht dat na het vertrek van coach Fred Rutten en de bepalende middenvelders El Ahmadi en Engelaar, de club opnieuw mee kon doen bij de bovenste vijf van de Eredivisie. De nieuwe coach,Steve McClaren, ziet zijn team met de week beter worden. ‘We merken dat we groeiende zijn, maar er is nog veel werk te verrichten’. De coach kan nog niet beschikken over de van Vitesse overgenomen Theo Jansen en ook voor Kenneth Perez lijkt de wedstrijd tegen Ajax nog te vroeg te komen. Hij is herstellende van een hamstringblessure.

Bij Ajax lijkt de ziekenboeg met de week voller te worden. Marco van Basten heeft nog steeds niet de beschikking over Maarten Stekelenburg, Miralem Sulejmani, Ismail Aissati, Eyong Enoh, Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald en Dennis Gentenaar. Ook kwamen daar afgelopen week Dario Cvitanich(hamstring) en Jeffrey Sarpong(knie) nog bij.
Het wordt er dus niet makkelijker op voor Van Basten, die ook nog eens Luis Suarez zal moeten missen, nadat deze zijn vijfde gele kaart ontving tegen Heracles en dus een wedstrijd geschorst is.

Zaterdag staat FC Twente-Ajax alweer voor de 43e keer als competitiewedstrijd op het programma. In de 42 voorgaande edities was FC Twente veertien keer de sterkste. Negentien keer zegevierde Ajax, negen keer kende het duel geen winnaar. vorig seizoen won FC Twente op het nippertje. Nadat Douglas met een eigen doelpunt Ajax op voorsprong zette, maakte Wilkshire kort daarop de gelijkmaker. In de negentigste minuut was het Elija die de 2-1 scoorde.

De laatste vijf ontmoetingen in de competitie:

21-12-2003 FC Twente-Ajax 2-0 (1-0)
15-08-2004 FC Twente-Ajax 2-3 (0-2)
22-01-2006 FC Twente-Ajax 2-3 (1-0)
11-03-2007 FC Twente-Ajax 1-4 (1-3)
23-03-2008 FC Twente-Ajax 2-1 (0-0)

Wedstrijdinformatie:

Datum:zaterdag 1 november 2008

tijd:18.45 uur
Stadion:De Grolsch Veste, Enschede

Arbiter:R Luinge
Grensrechters:N Simons en J Meins
Vierde official:J Sanders

Related posts