Ajax legt klacht neer bij Kesler over opmerkingen Uilenberg

Ajax heeft bij KNVB-directeur Henk Kesler zijn vraagtekens gezet bij Jaap Uilenberg. De scheidsrechterbaas gebruikte Klaas-Jan Huntelaar als voorbeeld tijdens een scheidsrechtersbijeenkomst. “Huntelaar is een vervuiler. Door zijn manier van springen, met z’n ellebogen omhoog. Bij ieder luchtduel dat hij zo aangaat, moet hij geel krijgen. Hij doet het namelijk bewust.” “Wij betreuren dat er vlak voor de cruciale wedstrijd Ajax-FC Twente – om een plaats in de voorronde van de Champions League – zoveel commotie ontstaat door de uitspraken van een KNVB-bestuurder”, citeert De Telegraaf op uit de mond van een woordvoerder van Ajax. “We kunnen ons niet voorstellen dat Uilenberg in zijn positie zulke uitspraken doet, maar kregen van verschillende kanten zo veel berichten dat Klaas-Jan wél als voorbeeld is gesteld, dat we ons geroepen voelden de telefoon te pakken.”

“We hebben de afgelopen dagen reeds contact gezocht met Kesler. Over de inhoud van het onderhoud doen we uiteraard geen mededelingen, omdat we het niet chic vinden om via de media te communiceren”, benadrukte de zegsman. “We zijn druk bezig met het duel met FC Twente, dat in onze ogen nu het allerbelangrijkste is. Komende week wordt bekeken of er nog vervolgstappen richting KNVB moeten worden ondernomen.”

Geen Pinguïn
“Het is vervelend dat hij zó is neergezet. Als topscorer van de eredivisie en international is Klaas-Jan een sieraad voor het Nederlandse voetbal, en zeker geen vervuiler.” De spits van Ajax reageerde zaterdag op geheel eigen wijze: “Ik ben geen pinguïn. Als ik de lucht in ga, gebruik ik net als elke andere voetballer mijn armen. Dat is een natuurlijke beweging. Alleen pinguïn kunnen met hun vleugels naast hun lichaam omhoogkomen.”

De KNVB is op de eerste plaats verbolgen over het feit dat een interne bespreking naar buiten is gebracht en benadrukt tegenover de ochtendkrant dat de beelden willekeurig gekozen waren en louter dienden als voorbeeld om de uniformiteit binnen de arbitrage te bevorderen. “Om te voorkomen dat er voor vergelijkbare overtredingen door scheidsrechters verschillend wordt opgetreden”, aldus de KNVB in een schriftelijke verklaring.

“Bij het onderwerp ellebogen tijdens de recente bijeenkomst is onder andere nader gebruik gemaakt van beelden van Huntelaar, maar ook van situaties in andere wedstrijden. Het is suggestief te veronderstellen dat er hierbij “jacht” gemaakt wordt op individuele spelers. De KNVB wijst die stellingname met kracht van de hand.”

‘Rapalje’ van de media
Huntelaar was niet het enige slachtoffer tijdens de voordracht van Uilenberg. De scheidsrechtersbaas had ook weinig vleiende woorden voor het ‘rapalje’ van de media. “Zij trachten de aanstelling van scheidsrechters te beïnvloeden, maar ik bepaal de aanstelling en niet de media. Het management steunt mij daarin. We voeren namelijk heel goed scheidsrechtersbeleid in Zeist”, aldus Uilenberg. “Management, directie en de technische staf zijn het er unaniem over eens dat we een goed seizoen hebben gedraaid en dat ook de play-offs goed zijn verlopen.”

Bron: Voetbalzone.nl

Related posts