Ajax wint in Groningen: 1-2 !

Ajax mag met nog één speelronde op het programma blijven hopen op de landstitel. De Amsterdamse club liep woensdagavond geen averij op in het inhaalduel bij FC Groningen: 1-2. Door de overwinning heeft de nummer twee de achterstand op koploper PSV teruggebracht tot drie punten.

Voor rust speelden uitgerekend Rasmus Lindgren een hoofdrol in de Euroborg. De middenvelder, die samen met Silva de eerste seizoenshelft nog voor FC Groningen uitkwam, bracht Ajax na achttien minuten aan de leiding. Uit een vrije trap van Edgar Davids was de Zweed met een geplaatste kopbal trefzeker.

Het Amsterdamse doelpunt was gezien de kansenverhouding terecht. Vooral via Luis Suarez, ook al een oud-speler van FC Groningen, was Ajax al verschillende keren dreigend geweest. Ajax had daarnaast pech dat een kansrijke ontsnapping van Klaas Jan Huntelaar ten onrechte wegens buitenspel werd afgefloten.

FC Groningen, dat de afgelopen weken een matte indruk maakte, gaf de bezoekers goed tegenspel. Mark-Jan Fledderus had zijn elftal zelfs twee keer aan een treffer kunnen helpen. Eerst werd een acrobatische omhaal door Maarten Stekelenburg weggetikt, daarna schoot de middenvelder een pass van Marnix Kolder in het zijnet. Berry Powel zag nog een lage vrije trap langs de doelpaal scheren.

Bij Ajax lieten Klaas Jan Huntelaar en Kenneth Perez na om de voorsprong te verdubbelen. Daar mochten de Groningers deels Brian van Loo dankbaar voor zijn. De doelman had op de inzet van Huntelaar van dichtbij een uitstekende redding in huis.

De slecht gedekte Matias Cahias kopte echter aan de andere kant een vrije trap van Sepp De Roover binnen. In de tweede helft trok Groningen het duel meer naar zich toe. De kansen stapelden zich op en een voorsprong voor de thuisclub leek slechts een kwestie van tijd. Met een kopbal op de lat was Kolder nog het dichtst bij succes. In een spaarzame tegenstoot was echter Ajax trefzeker. Invaller Dennis Rommedahl bediende de vrijstaande Luis Suarez: 1-2.

Na de hernieuwde voorsprong kreeg Ajax diverse kansen om de voorsprong verder uit te bouwen maar o.a. de doelman voorkwam dat. Opluchting was zichtbaar na het laatste fluitsignaal.

Koster: Verdiend gewonnen
Trainer Adrie Koster vond dat Ajax verdiend heeft gewonnen van FC Groningen.
Koster: “Het is prachtig dat het weer op de laatste wedstrijddag wordt beslist. Het was vanavond een enerverende wedstrijd. Na een kwartier in de tweede helft zijn we één tegen één gaan spelen, alles of niets. We hebben verdiend gewonnen. Groningen was niet efficiënt in de afwerking”, zo vertelt de oefenmeester aan Sportweek. “We moesten deze wedstrijd winnen. En zondag gaan we van Heracles winnen, maar aan een voorspelling over de landstitel doe ik niet mee.”

FC Groningen – Ajax 1-2 (1-1)
18. Lindgren 0-1
45. Cahais 1-1
66. Suarez 1-2

Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 19000
Kaarten: Geel: Silva (Ajax), Sankoh en Powel (Groningen)

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, Bruno Silva, John Heitinga, Thomas Vermaelen (’27 Dennis Rommedahl), Jan Vertonghen, Rasmus Lindgren, Kenneth Perez (’61 Siem de Jong), Edgar Davids, Luis Suarez, Klaas-Jan Huntelaar, Urby Emanuelson

Opstelling FC Groningen:
Van Loo, De Roover, Sankoh, Cahais, Kruiswijk, Fledderus, Hiariej (’80 Veldmate), Lovre (’86 Matavz), Levtsjenko (’76 Nijland), Powel, Kolder

Related posts