Ajax schorst Maarten Fontein per direct!

Hij leek het te gaan redden als algemeen directeur, maar Maarten Fontein sneuvelt toch bij Ajax. Zondag werd hij geschorst, de Raad van Commissarissen van de Amsterdamse club heeft een ontslagprocedure in gang gezet.

Volgens een verklaring van Ajax is het recente rapport van de commissie onder leiding van Uri Coronel de aanleiding. Daarin werd Fontein verweten dat hij niet het boegbeeld van de club is en evenmin de warme persoon bij wie personeel van de club en sponsors zich op hun gemak voelen. Fontein zou geen gemotiveerd leider zijn en mist bovendien een achtergrond in het voetbal.

Nadat het rapport vlak voor de presentatie was uitgelekt, probeerde Ajax-voorzitter John Jaakke tevergeefs Fontein over te halen de eer aan zichzelf te houden.

Belang
Fontein legde volgens zijn advocaat Harro Knijff dat verzoek ‘in het belang van Ajax’ naast zich neer. “Van verschillende kanten kreeg hij het verzoek aan te blijven”, aldus Knijff.

“Onder anderen, om niet de minsten te noemen, van de heren Cruijff en Van Basten. Maar ook van sponsors en personeelsleden. Het is jammer dat de Raad doof is gebleken voor die geluiden.”

Optie
Fontein en Knijff beraden zich op een antwoord. Een gang naar de rechter is een mogelijkheid, maar Knijff noemde nadrukkelijk afwachten ook als optie. Hij doelt daarmee op het aanstaande afscheid van de bestuursleden in de Raad van Commissarissen.

Het driekoppige Ajax-bestuur vertrekt aan het einde van dit seizoen. Nu vormen John Jaakke, Joop Saan en Hennie Henrichs nog de meerderheid in de Raad van Commissarissen, die bestaat uit vijf personen. Frank Eijken en Sjoerd van Loon zijn de externe leden.

Onbegrijpelijk
“De heer Fontein is verbijsterd en teleurgesteld en vindt het onbegrijpelijk dat hij niet bij Ajax betrokken mag blijven”, zei Knijff. “Het is opmerkelijk dat dit besluit is genomen door een Raad die op het punt van vertrekken staat.

De heer Fontein vindt dat de Raad er beter aan had gedaan dit besluit over te laten aan de opvolgers.” Volgens Ajax is het door het rapport voor Fontein niet langer mogelijk om ‘geloofwaardig’ te kunnen functioneren.

Hoofdsponsor
Als algemeen directeur heeft Fontein Ajax geholpen aan een lucratief contract met een nieuwe hoofdsponsor, Aegon. Bovendien is de club nog in onderhandeling met Adidas over een verbintenis die de Amsterdammers in tien jaar 10 miljoen euro per jaar zou kunnen opleveren.

Of een gedwongen vertrek van Fontein gevolgen heeft voor die sponsorcontracten, kon Knijff niet zeggen. “Ik ken de details van die verbintenissen niet, maar weet wel dat de sponsors het belangrijk vinden dat mijn cliënt erbij betrokken is. Aegon bij voorbeeld wil graag toegang tot de Chinese markt en juist daarin heeft de heer Fontein veel expertise.”

Inmiddels laat John Jaakke weten dat met Aegon is gesporken en dat wat hun betreft niet belangrijk is welke personen er staan als het beleid maar goed wordt uitgedragen. Daarmee is ook die troef voor Fontein verdwenen.

Op korte termijn wil Ajax besluiten hoe de functie van Fontein tijdelijk gaat worden ingevuld.

Op Ajax.nl is het volgende persbericht geplaatst:

De Raad van Commissarissen van AFC Ajax heeft besloten de procedure tot ontslag van algemeen directeur Maarten Fontein in gang te zetten.

Tevens heeft de Raad van Commissarissen het besluit genomen algemeen directeur Maarten Fontein met onmiddellijke ingang te schorsen. Dit houdt in dat de heer Fontein al zijn feitelijke werkzaamheden voor Ajax heeft moeten neerleggen en dat hij geen bevoegdheden meer heeft om Ajax te vertegenwoordigen.

Naar de mening van de Raad van Commissarissen is er mede door de inhoud en de publicatie van het rapport van de onderzoekscommissie een situatie ontstaan, waarin het voor de heer Fontein niet langer mogelijk is om op een geloofwaardige wijze en in het belang van Ajax te kunnen functioneren als algemeen directeur. Het standpunt dat door de Raad van Commissarissen wordt ingenomen wordt breed ondersteund door de grootaandeelhouder.

De Raad van Commissarissen heeft de afgelopen twee weken diverse malen geprobeerd in overleg te treden met de heer Fontein om tot een oplossing te komen en betreurt dat dit niet is gelukt.

Op korte termijn wordt een besluit genomen over de tijdelijke invulling van de functie van algemeen directeur.

In afwachting van de ontwikkelingen zal Ajax voorlopig geen verdere toelichting geven op dit bericht.
Nadere informatie volgt…

Related posts