Ajax Cape Town op weg naar landstitel

In tegenstelling tot ‘moederclub’ Ajax Amsterdam, weet Ajax Cape Town wel wat winnen is. De door het grote Ajax geadopteerde vereniging is momenteel dé sensatie in de Zuid-Afrikaanse profcompetitie en hard op weg om voor het eerst in de historie de nationale titel te veroveren.

De afgelopen week won de ploeg van de voormalige hoofd opleidingen Craig Rosslee achtereenvolgens met 3-1 van Bloemfontein Celtic, met 2-1 uit bij Black Leopards en gisteravond werd Thanda Royal Zulu met 3-0 aan de kant gezet. Hierdoor heeft de ploeg van doelman en ex-Ajacied Hans Vonk een voorsprong van vier punten op achtervolger Supersport genomen, terwijl de rijke Zuid-Afrikaanse topclubs Orlando Pirates en Kaizer Chiefs op liefst vijf en dertien punten achterstand zijn gezet.

Hans Vonk: “Het is ongelooflijk wat er gebeurt. Sinds Ajax hier begin 2007 is geweest, heeft de club een enorme impuls gekregen. We staan niet alleen bovenaan, inmiddels zitten ook drie spelers bij de nationale selectie en staan verschillende jongens in de belangstelling van buitenlandse clubs.”

Ajax Cape Town is opgezet volgens de huisregels van de moederclub uit Amsterdam. Het team hanteert het 4-3-3-systeem en moet het vooral uit zelf opgeleide spelers hebben. Van het huidige basisteam zijn liefst acht spelers tussen de 19 en 22 jaar. Vonk: “Onze organisatie wordt als het voorbeeld voor het Afrikaanse voetbal gezien. Aanvankelijk leidden we alleen voor de grote clubs op, nu zijn we in staat onze talenten langer vast te houden en meteen komen de resultaten.”

Stand bovenin:
1. Ajax Cape Town 18-35
2. Supersport 18-31
3. Pirates 18-30
4. FS Stars 18-30

Bron: De Telegraaf

Related posts