Voorbeschouwing Excelsior-Ajax: Gaat het door?

Ajax neemt het morgen in Rotterdam om half één op tegen hekkensluiter Excelsior. Interim-coach Adrie Koster kan nog niet beschikken overal Gregory van der Wiel. De centrale verdediger heeft nog steeds last van een knieblessure. Gabri is wel speelklaar. De Spaanse middenvelder viel twee weken geleden tijdens de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (1-2) nog uit met een bovenbeenblessure. Leonardo is inmiddels hersteld van een zware knieblessure, maar de Braziliaanse aanvaller moet van Koster eerst nog ritme in het tweede elftal opdoen. Edgar Davids en Laurent Delorge zijn op de weg terug maar nog niet inzetbaar.

Vanwege de verwachte moeilijke omstandigheden waaronder de wedstrijd gespeeld zal worden, trainden de Amsterdammers gisteren op een besneeuwd trainingsveld. “We zijn bewust naar buiten gegaan om de verwachte weersomstandigheden van zondag na te bootsen”, zei coach Adrie Koster gisteren tijdens de persconferentie. Het Excelsior-veld zal waarschijnlijk keihard zijn vanwege de weersomstandigheden. “Dan moet je durven voetballen, durven vallen ook; we moeten misschien wel wat opportunistischer spelen, afhankelijk van de staat van het veld.” Koster wil in de wedstrijd van morgen in elk geval scherpte zien bij zijn ploeg. “Excelsior staat laag op de ranglijst, er zal relatief gezien weinig publiek zijn maar wij moeten scherp zijn als we daar spelen. We hebben dat ook aangegeven, en er is scherp getraind. We zullen attent moeten blijven want we komen in de kleine ruimte te voetballen.”


Bij Excelsior speelt ex-Ajacied Mitchell Piqué die, net als Hedwiges Maduro bij Ajax, een voorstel tot contractverlenging van de hand heeft gewezen. “Dat ik wilde wachten met tekenen, lijkt me normaal”, vertelde Piqué. “Ik ben nog met mijn gezin aan het overleggen. Ik ben nu 28 en heb de laatste twee jaar steeds een stapje omhoog gezet. Ik zou best naar het buitenland willen.” René van Dieren is voor de tweede keer in korte tijd opgenomen in een ziekenhuis. Bij de middenvelder van Excelsior, die eerder met zware liesklachten kampte, is een longembolie geconstateerd. Trainer Ton Lokhoff verwacht dat Van Dieren maanden uit de roulatie is. De oefenmeester mist zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen koploper Ajax nog meer spelers: Koen Stam, Elridge Roijer, Sebastian Steur en Damien Hertog ontbreken zeker. Ook Daniel Guijo-Velasco is niet van de partij. De Excelsior-middenvelder is nog voor één wedstrijd geschorst. Geert den Ouden keert tegen Ajax terug in de basis bij Excelsior. De spits werd de afgelopen weken om onduidelijke redenen op de bank gehouden, maar krijgt tegen de Amsterdammers weer het vertrouwen van Ton Lokhoff.

Afgelast?
Er bestaat overigens nog steeds een zeer reëele kans dat de wedstrijd wordt afgelast vanwege het slechte veld. Als de dooi morgenochtend snel inzet, is Woudestein niet bespeelbaar, verwacht Excelsior-directeur Simon Kelder. Excelsior heeft geen veldverwarming. Het veld was zaterdag afgedekt en later in de middag sneeuwvrij gemaakt. Kelder: “Vorst is waarschijnlijk niet het probleem, maar al te snelle dooi wel. We moeten zondagmorgen maar afwachten.” Morgenvroeg om 10:00uur zal het veld gekeurd worden.

Excelsior:
Geblesseerd: Eldridge Rojer (kruisband), Sebastiaan Steur (hamstring), Koen Stam (enkel), René van Dieren (longembolie).
Niet wedstrijdfit: Damien Hertog.
Geschorst: Daniel Guijo-Velasco (nog 1 wedstrijd).

Ajax:
Geblesseerd: Edgar Manucharyan (lies), Thomas Vermaelen (enkel), Vurnon Anita (heup).
Niet wedstrijdfit: Leonardo, Edgar Davids, Laurent Delorge, Jeffrey Sarpong.

Related posts