Opnieuw met de bus (het laatste stukje) naar de Goffert

Afgelopen dinsdag heeft het vooroverleg plaatsgevonden in Nijmegen voor de wedstrijd NEC-Ajax welke 20 januari 2008 14.30 uur wordt gespeeld. Hoewel de wedstrijd van een C (hoog risico) naar B (midden risico) categorie is gegaan, verandert er voor de Ajax-supporters nauwelijks iets.

Ondanks het goede gedrag dat de Ajax-aanhang in de afgelopen jaren in Nijmegen -en tijdens andere uitwedstrijden dit seizoen- heeft vertoond, durft de gemeente Nijmegen het niet aan om de Ajax-supporters met vrij vervoer af te laten reizen.

Als reden werd aangevoerd dat de verhoudingen tussen de supportersgroepen van NEC en Ajax niet goed zijn. De laatste keer dat een van beide supportersgroepen met eigen vervoer naar een uitwedstrijd mocht gaan, resulteerde in 135 aanhoudingen na een confrontatie op station Duivendrecht in januari 2004.

Kans op confrontatie
Er is in Nijmegen, net als in Amsterdam, geen goede parkeervoorziening voor de bezoekende partij, waardoor de auto’s in de omliggende wijken geparkeerd moeten worden. Juist in deze wijken wonen veel fanatieke NEC-supporters waardoor de kans op een confrontatie alleen maar vergroot zou worden. Hierdoor kunnen de gemeente Nijmegen en NEC de veiligheid van de Ajacieden niet garanderen wanneer zij met vrij vervoer reizen.

Om problemen tussen beide supportersgroepen te voorkomen, is besloten om de verplichte buscombi van vorig jaar te handhaven. Ook werd direct aangegeven dat het de regeling komende jaren niet naar vrij vervoer zal gaan. Hiermee zijn we verlost van allerlei vage toezeggingen dat het ‘bij goed gedrag een volgende keer makkelijker zal gaan’.

Lichtpuntje
Enig lichtpuntje is dat de alternatieve opstapplaats op een kwartiertje van het stadion gehandhaafd blijft en uitgebreid wordt. Meer voordelen voor het omlaag brengen van de risicograad zijn er voor ons niet. Wel voor de gemeente en NEC. Zij maken minder kosten doordat er minder maatregelen genomen hoeven te worden rondom het uitvak en ook de politie-inzet omlaag gaat. Daarnaast kan NEC de kaartverkoop uitbreiden van 1 op 1 bij een C-wedstrijd naar 2 op 1 bij een B-wedstrijd.

Meer informatie over de kaartverkoop volgt zodra dit bekend is.

Bron: SVAjax

Related posts