AD: ‘FC Utrecht vreest schotvaardig Ajax’

Het elftal van Ajax mag dan de laatste weken veelvuldig worden blootgesteld aan kritiek, met de volgende tegenstander van FC Utrecht valt nog altijd niet te spotten. Want een uitverkocht stadion Galgenwaard – waarvan het overgrote deel vurig wenst op een nieuw debacle voor Ajax – maakt wel kennis met de tot dusver productiefste ploeg uit de eredivisie.

De Amsterdammers vonden al 26 keer het net in acht duels. Snelle rekenaars weten dat het gemiddelde nog altijd boven de drie per wedstrijd ligt, een respectabel getal. Ter vergelijking: FC Utrecht produceerde tot nu toe 14 treffers.

Ajax staat in het tussenklassement op de derde plaats, FC Utrecht vindt zichzelf terug op een bescheiden tiende plaats. Het verschil in punten bedraagt zes. Maar vooral de laatste weken draait Ajax stroef, is de grote aanhang ontevreden en rommelt het op bestuurlijk terrein.

Altijd moeilijk
Ajax heeft het altijd moeilijk op Utrechtse bodem. De statistieken: van de 37 keer da FC Utrecht en Ajax elkaar voor de competitie troffen in Utrecht won FC Utrecht tien keer en Ajax achttien keer. Negen keer kwam er een remise uit de bus.

Vorig jaar won Ajax op zondag 1 oktober met 3-2 in Galgenwaard. Het duel – vanwege de grote rivaliteit in Utrecht en omstreken de wedstrijd van het jaar – stond bol van de emotie. Vooraf was er een oproep om de Ajacieden in zijn algemeen en Wesley Sneijder – Utrechter van geboorte – in het bijzonder met respect te behandelen. Uit fatsoen maar ook omdat Sneijder op eigen initiatief bloemen had gebracht ter nagedachtenis van de eind 1995 overleden FC Utrecht-verdediger David Di Tommaso. Tijdens de wedstrijd was die oproep kennelijk totaal vergeten en werd Sneijder uitgescholden.

Spreekkoren
Scheidsrechter van dienst Dick van Egmond legde de wedstrijd ondanks de spreekkoren niet stil, Van Egmond stuurde wel in de slotfase Gregoor van Dijk met rood van het veld. Van Dijk had zich vergrepen aan de op de grond liggende Sneijder en moest boeten. Met tien man produceerde FC Utrecht (via de ijzersterke Marc-Antoine Fortuné) nog wel de gelijkmaker voor 2-2, maar invaller Kenneth Perez dompelde Galgenwaard twee minuten voor tijd in rouw.

Verrassend tijdens de FC Utrecht – Ajax van 2006 was dat de bezoekers in een 4-4-2 opstelling speelden, en niet in de vertrouwde 4-3-3 waar ook de huidige trainer Adrie Koster bij zweert. Even opvallend was het enorme fysieke verweer van de Amsterdammers.

Maar volgers van het voetbal weten dat de ene FC Utrecht – Ajax de andere niet is. De personele invulling zal in elk geval een heel andere zijn dan vorig jaar. Het FC Utrecht-programmamagazine van vorig jaar levert het bewijs: op de cover staan foto’s van de hoofdrolspelers van toen: Michel Vorm (nu geblesseerd) en Henk ten Cate (de Ajax-trainer die dit seizoen is vertrokken naar Chelsea).

Bij Ajax ook geen Sneijder meer, geen Babel of Perez. Wie wel op de loonlijst staan maar in Utrecht hoogstwaarschijnlijk niet opdraven, zijn doelman Maarten Stekelenburg (gebroken vinger), middenvelder Edgar Davids (herstellende van een beenbreuk) Tomas Vermaelen (enkel), Leonardo (knie), Nicolae Mitea (enkel), Edgar Manucharyan (lies) en Laurent Delorge (bovenbeen). Kennedy Bakircioglu – die weken met een blessure aan de buikspier kampte – is een twijfelgeval. Hij traint weer voluit mee, maar denkt zelf dat de wedstrijd tegen FC Utrecht voor hem te vroeg komt.

Bron: Algemeen Dagbald

Related posts