Ten Hag: ‘Een goal kan een boost geven’

Uiteraard was Erik ten Hag na afloop van de met 1-1 gelijk gespeelde wedstrijd tegen Benfica blij dat Ajax zich hierdoor heeft verzekerd van Europees voetbal. Geweldig was het spel van Ajax zeker niet, maar de inzet valt te prijzen, aldus de conclusie van de trainer. ‘We moeten de lat ietsjes hoger leggen. Het was een van de doelstellingen, zeker na vorig seizoen om te overwinteren in Europa’, aldus de coach van Ajax. ‘We hadden vooraf afgesproken hoog op te spelen en het initiatief te nemen. Dat deden we te weinig. Benfica speelde niet groots, maar wij hielpen ze in het zadel. Ze komen door een fout van ons op voorsprong. Wij hebben daarnaast weinig afgedwongen. De eerste helft was gewoon matig.’

‘Veel te weinig diepgang, spelverplaatsingen, tempo en druk. Ik moet de ploeg wel de complimenten geven voor hoe het zich weer in de wedstrijd heeft geknokt. De weerbaarheid was heel erg goed.’ Na de treffer van Dusan Tadic kwam Ajax beter in de wedstrijd. ‘Dat was de beste fase, daar kregen we grip op de wedstrijd’, zo zag ook Ten Hag. Ten Hag was net voor dat doelpunt van plan om te wisselen, maar hield Kasper Dolberg na de gelijkmaker langer aan de kant. ‘Het was afwachten hoe het zich ontwikkelde. Zo’n goal kan een boost geven. We hebben uiteindelijk Dolberg gebracht om nog te winnen.’ Ziyech en Tadic bleven staan in de voorhoede, terwijl David Neres naar de kant moest. ‘Er waren er meer onzichtbaar. Je weet met Hakim dat hij een of twee momenten heeft in een wedstrijd. Daar gok je niet op, dat weet je.’

Dit soort wedstrijden vergt ook opperste concentratie. ‘Je moet hier op het randje spelen’, aldus Ten Hag. ‘Je moet je niet laten provoceren, niet om de tuin laten leiden. Dat hebben we goed gedaan. Ze lokken overtredingen uit, maken schwalbes. Je moet bij je taken blijven en je daarop richten.’

Bekijk hier ons fotoverslag van deze wedstrijd

Related posts

71 Comments

 1. Ajax 84

  Veel zullen het niet met me eens zijn, maar credits voor ten hag , op psv uit super dit seizoen …. en die boeren pakken we ook thuis ❌❌❌

  1. AjaxKat

   Ja zeker, maar we moeten ook kritisch op Hag blijven. Zo vond ik Neres wisselen op dat moment geen goed idee. Ik had het idee dat ze toen juist o.a. door Neres wat meer grip op de wedstrijd kregen. Na de goal had wat mij betreft Tadic eruit gemoeten en Schöne ook.
   En aan de andere kant was Benfica ook gewoon goed. Met name achterin. Deze wedstrijd was ook duidelijk dat je geluk soms kan afdwingen. Had het idee dat zij soms schrokken van de grote kansen die ze kregen en daardoor slordig werden.

   1. Lilpatje

    Volgens mij was de wissel van Neres een prima keuze, hij zal totaal niet in de wedstrijd. Schone had er in de rust al vanaf gemogen. Zijn snelheid kan niet meer op tegen het gevraagde niveau in de Champions League, veroorzaakte 3x balverlies wat leidde tot 3 counters van Benfica..

    1. Bakkie

     Eens. Schone is een topper, maar CL is net iets te hoog gegrepen voor ‘m. Dat zag je bijvoorbeeld ook tegen Bayern, ook al schiet die die vrije trap er nog wel bijna in op het laatst, gisteren ook weer een mooie trouwens. Maar een goeie vrije trap vind ik geen reden om iemand op te stellen.

     1. Lilpatje

      Klopt! En voor de ervaring hoeft EtH het niet te doen, want wat heeft hij nou voor ervaring op Champions League niveau. In de competitie is het zeker een topper en zeker ook belangrijk geweest voor Ajax. Maar afbouwen zal geen verkeerde keuze zijn.

     2. Litmanen

      Waarom is een fantastische en altijd gevaarlijk vrije trap niet een reden om iemand te aten staan? Ten Hag gaf gisteren eindelijk aan dat Ziyech heel erg zwak was maar hij liet hem staan voor dat “ene” moment.
      Dus Schone er af ( die in elk geval nog naar de goede kleur speelde) en Ziyech om dezelfde reden laten staan?
      VdBeek was zwak evenals Tadic, Ziyech en Schone.
      Het vervelende van Neres is dat hij nooit een voorzet geeft van de achterlijn, net als Hakim.
      Tadic is tweebenig, hij geeft die voorzet wel.
      Hij is veel nuttiger aan de linkerkant dan als spits.

     3. la Ling

      Wat een kutopmerking en onterechte sneer weer richting Ziyech vwb goede kleur aanspelen. Jouw haat zit echt heel erg diep, lijkt mij erg ongezond. Wel eens hulp gezocht?

     4. la Ling

      Oh ja, Schone is voor zijn moment afhankelijk van een vrije trap op de juiste plek op de juiste afstand. Dat ene moment van Ziyech kan overal gedaan worden. Toch een heel groot verschil.

     5. Zlatan4ever

      AB , hou je een beetje in. Het was net zo gezellig aan het worden op het forum…
      Laten wij het zo houden aub

     6. KBouter

      Dom gelul..Zyechs moment jan overal op het veld komen. Het moment van Schone 1 of 2 keer met een vrije trap buiten de 16. Daarvoor laat je hem niet staan! Rest van de wedstrijd loop je door zijn onkundigheid op CL niveau keer op keer tegen een counter aan.

      Zyech kan die vrije trap ook nemen

     7. Litmanen

      KBoutertje, dat meen je niet! Ziyech kan die vrije trap ook nemen? Als Hakim scoort uit een vrije trap, dan istie van richting veranderd, of hij eindigt tweede ring. Zit jij wel naar dezelfde Hakim te kijken?
      Gisteren ging hij op de meest debiele momenten op doel schieten, kijk het even terug. Niet eens in de buurt van de goal! En dan roept de verslaggever, jammer Hakim heeft een beetje pech met de richting.
      Schone nam 1 vrije trap en als Donny een tiende van een seconde zijn hersens had gebruikt, dan was het voor rust al gelijk.
      Ik ben zogenaamd een Ziyech hater. Nogmaals, als Hakim volgend jaar in het buitenland speelt met dezelfde houding als nu, dan zit hij bij een gerennomeerde trainer na drie potjes op de tribune.
      Ondanks de prachtige pass gisteren ( want hij kan wel degelijk vreselijk goed voetballen) was hij zwaar ondermaats. Maar ja, zolang de hele gemeeschap maar blijft roepen hoe goed hij is kan hij zich dat dus permiteren.
      En zoals gezegd, ook Donny, Schone en Tadic waren erg zwak gisteren.
      De beslissende goals van Schone zijn trouwens wel heel snel vergeten. En hij maakt ze al vele jaren bij Ajax. Elk seizoen weer opnieuw.

     8. Bakkie

      Het probleem bij jou is, Litmanen, dat je goeie voetballers niet kan onderscheiden van redelijk goeie voetballers. Je kijkt alleen maar naar statistieken, hoe vaak schiet iemand naast, hoe vaak leidt iemand balverlies. Maar het zit allemaal iets ingewikkelder in elkaar. En gelukkig zien de meeste mensen wel dat Ziyech veel meer waard is voor ons dan een Schöne of een VdBeek

     9. Litmanen

      Bakkie, als de statistieken aangeven dat iemand bij 77% van zijn balcontacten de bal inlevert bij de tegenstander, dan is dat een feit. En dat maakt die speler een gevaar voor zijn team.
      Je kunt namelijk alleen een voetbalwedstrijd winnen als je af en toe de bal in de ploeg houdt.
      Dat principe waren een aantal spelers, met Hakim in de hoofdrol, vergeten.
      Echte toppers, Eriksen, Messie, Iniesta etc. zie je nooit een bal inleveren. Dat gaat er voor zorgen dat bijv. Frenkie wel en Hakim nooit bij een topclub terecht komt.

    1. Bert Betondorp

     Nog even over het wisselbeleid, ten Hag wordt nerveus als het moment supreme daar is. Luistert die man ook wel nar zijn secondanten?
     Luister het Ajax van nu groeit naar volwassenheid en daar draagt een coach maar een beetje aan bij. Ten Hag is geen Michels en zal dat ook nooit worden.

   2. De Nees

    Ondanks Schone’s beperkingen is er geen beter alternatief, Eiting en v Beek zijn dat zeker niet. Commentator had in de 1e helft slechts 4x de naam van Donny genoemd… alle anderen kwamen waren wel veelvuldig aan de bal, Donny verschool zich weer ‘s. Balverlies van Schone lag niet aan zijn snelheid maar omdat hij dommig paar keer niet oplette. Concentratieverlies en dat mag zo’n ervaren iemand niet overkomen. Hij staat er niet alleen in voor zijn schoten, gewoon onzin, in het spel naar voren doet hij zeker veel goeds.

    1. Litmanen

     Eens, het leek wel of er een paar kamille thee hadden gedronken. Elkaar coachen hoort daar trouwens ook bij.

     1. Litmanen

      Je bent aardig grof in je bek voor een doorgeleerde bejaarde van 71.
      En bovendien heb je geen verstand van voetbal.
      Ik begrijp je nickname dan weer wel. Ling speelde alleen goed als de zon scheen. Beetje dezelfde instelling als Hakim.

 2. Rikkluivert

  Een punt was het hoogst haalbare in deze wedstrijd. AEK uit winnen en we zijn der.

  1. Bakkie

   Een punt bij AEK moet ook wel voldoende zijn hoor, Rikkluivert. Eigenlijk zijn we al gewoon door. Bayern gaat thuis echt wel winnen van Benfica en dan mag je zelf allebei de potten verliezen

 3. BeukerAjax

  Zeker Rikkluiverd! Of Bayern moet winnen van Benfica, dan zijn we ook door! Fantastische dit, man wat heeft dit kang geduurd! Zeker krediet aan Ten Hag!

  Mocht Ajax twgen Athene winnen dan moeten we gewoon proberen voor de eerste plaats te gaan!

  1. Ruud Krol

   Bij gelijkspel Bayern zijn we er ook BeukerAjax. Wij spelen twee uur eerder dus gewoon op eigen kracht doen hebben we vroeg feestje !

    1. Ruud Krol

     Eens Mr Ajax. Eerste worden kan zeker. En moet eigenlijk ook. Dan krijg je grote kans op clubs als Inter, Schalke, Lyon, AS Roma, United. Beter als Real, Man City, Barca en Juve !

  2. Litmanen

   Zeker geen krediet voor Ten Hag. Marcel Keizer, Peter Bosz of De Boer waren met deze selectie minstens zo ver gekomen en hadden tegen 040 in elk geval tactisch een stuk slimmer gespeeld.
   Ten Hag heeft alle geluk van de wereld dat Ajax momenteel schatrijk is. En dat is niet zijn verdienste.

 4. AFCA_035

  Donny vd beek niet meer in de vaste positie zetten. Al derde gefaalde 100% kans deze champions league

 5. Charka53

  Het was weer rete spannend maar wel blij met een punt en de kans dat we verder in de C.L. is erg groot .

 6. la Ling

  Voorste linie blijft een probleem. Ziyech als rechtsbuiten maakt team onevenwichtig, daar ligt zijn kracht niet. Hij gaat dus zwerven (goed en logisch) en dan mis je kracht aan de rechterkant. We hebben onvoldoende echte buitenspelers.

  1. la Ling

   Maar je ziet, zelfs een slechte Ziyech is beslissend. Dat maakt een speler juist zo goed.

   1. Yindi02

    Weet iemand die het niet met je eens zal zijn. Had hem eigenlijk al verwacht hier maar klaarblijkelijk heeft hij moeite zijn verhaal “rond” te krijgen. Hij zit nu van: “jammer van die beslissende pas, kut Zyech”.

  2. De Nees

   Ziyech had slechts 1 goeie actie, da’s wat weinig over 90 min of niet soms? of gaan we nu genoegen nemen met deze maatstaf tegenwoordig? Zie Ziyech graag spelen maar dat ophemelen word ik een beetje moe van want daarvoor heeft hij te veel slordigheden. Niet vanuit een moeilijk mislukte actie, dat is te waarderen, maar om niks extra kappen, zoveelste slap schot op doel, nonchalante balbehandelingen…dat soort dingen dus. Ik ga hem niet ophemelen, wat goed is goed wat slecht is slecht. Hij is nu ook een grootverdiener, waarmaken dan, nu ligt de lat hoger.

   1. De Nees

    Die hangt uit je broek AB…uuh Ling. Ga jij hem maar op alles ophemelen, ik kijk ook kritisch naar Ajax spelers, ongeacht de persoon. En dat is doorgaans beter onderbouwt dan jouw argumenten van een puberend meisje die zo idolaat is van iemand dat ze scheel ziet.

   2. De Nees

    ? Voor een nieuwe laat je jezelf anders wel meteen gelden hier, je lijkt al zo vertrouwd met ons…? Ach gekkie, welkom terug AB, je disguise hield precies 24 uur stand. Nee niet bepaald Oscar waardig dat acteren van je. ?

   3. Indojood

    Vul Tadic in voor Ziyech en je statement blijft overeind. En zo heeft iedereen zijn favorieten. Reacties pro/contra Ziyech zijn altijd heftiger geweest dan bij andere spelers. Op dit forum heeft een zeker persoon vanaf dag één een haatcampagne gevoerd tegen Ziyech zoals ie dat eerder deed tegen Jopie, Jonk en Ling (de echte). Dus ik begrijp la Ling’s reactie wel.

    1. De Nees

     Ja ok Indo, maar ik wil even niet alles op 1 hoop gooien over ouwe vetes tussen hun, mij gaat het om de Ziyech van woensdag. Litmanen boeit hier ff niet, voor hem is alles ruk aan Ziyech en voor AB alles geweldig, beide kan niet dus inhoudloos, met die 2 ben je even ver nml nergens. Ik hou ook van Ziyech, maar daarom kan je nog wel zaken benoemen die hij niet goed doet? Ajax is Ajax waar de lat hoog is en ik zie wat ik zie.

     1. la Ling

      Ik neem aan dat je mij bedoeld de Nees met ab? Blijft vreemd, reactie krijgen als iemand anders maar goed. Ziyech is in mijn ogen heus niet altijd geweldig. Dat heb ik hier nooit beweerd. Ik vind hem wel onmisbaar in het team maar dat is heel iets anders en ik kan van een enkele actie genieten. Ook Ziyech heeft slechte wedstrijden.

     2. De Nees

      Dat is al wat realistischer, want je killde iedere kritiek over Ziyech terwijl je soms toegaf dat hij wel ’s minder speelde, dat was raar. Zowel Tadic als Ziyech zijn debet aan het weinige scoren omdat zij te veel hocus pocus doen rond de 16 waardoor de directheid weg is. Ziyech vind ik iets meer te verwijten zoals met vrije trappen opeisen terwijl Schone zeker helft van de keren gevaarlijker is.

     3. la Ling

      Ik kilde onterechte afzeik kritiek op grond van zijn karakter en, volgens mij, afkomst. Zelfs in zijn slechtere wedstrijden heeft Ziyech overigens vaak nog steeds de meeste mooie en briljante acties.

     4. Litmanen

      Zo jammer AB, iedereen, zelfs vriendje Ten Hag vond Ziyech heel erg zwak. En dan ga jij het tegendeel beweren. Wat De Nees schrijft klopt. In de competitie maken Tadic en Ziyech elke wedstrijd kapot als we met 2-0 voorstaan. Dan zien ze niemand meer staan, alleen elkaar. En maar kunstjes doen. En als het zou lukken ( denk hierbij even aan Richard Witschge) dan geniet ik ook, maar het leidt bij hen naar niets. Steeds maar dom balverlies en dan grijnzend naar de hemel kijken met een blik van ” och lieve Heer, waarom laat mijn tegenstander mij er nou toch niet langs?”
      Hakim kan verschrikkelijk goed voetballen, maar schijnt te vergeten dat hij voor 90 minuten betaald wordt.

 7. Ruud Krol

  Ik stoorde me gister aan interview Ten Hag. Met zijn lat gaat nu hoger. Als je bij Ajax speelt of traint moet de lat al op Champions League toernooi liggen. Lager is Ajax onwaardig.

  1. Bakkie

   Hij bedoelt gewoon dat de primaire doelstelling (overwinteren in Europa) behaald is. En dat die doelstelling nu verlegd is.

   1. Ruud Krol

    Ik weet wat hij bedoelt Bakkie, maar ik vind dat dat helemaal geen primaire doelstelling mag zijn voor Ajax. Ajax moet als op zijn minst als doelstelling hebben overwinteren in CL, maar eigenlijk nog hoger!

    1. Bakkie

     Dat mag je vinden, ik vind dat niet realistisch. Als je kijkt naar die zielige Eredivisie van ons, waar je tegen clubs speelt als FC Emmen en De Graafschap. En je kijkt naar bijvoorbeeld Engeland, waar je 70 miljoen krijgt als je degradeert, dan denk ik dat we het ontzettend knap is wat wij nu aan het doen zijn. We overtreffen alle verwachtingen.

     1. Daisy

      Helemaal mee eens Bakkie. Wie had dit verwacht voor het seizoen begon. Ik denk helemaal niemand. Kijk de voorbereiding maar eens. Het is pas gaan lopen toen de voorrondes CL begonnen. Ik ben in ieder geval een trotse Ajacied en ga weer met plezier naar een wedstrijd kijken.

     2. Ruud Krol

      Het is knap wat we doen inderdaad als je het afzet tegen andere competities en recent prestaties Ajax. Maar Ajax staat voor Europese top. Vanaf eind jaren 60 tot en met einde jaren 90 was dat in prestatie ook standaard.

      Na 2000 helaas niet meer. Neemt niet weg dat dat echt Ajax zijn doelstellngen moeten zijn en blijven! Daarom geven laatste 2.5 jaar goed gevoel. Eerst EL finale en nu overwintering CL. Op goede weg dat wel, maar overwintering CL zou geen bijzonderheid moeten zijn !

     3. HDfan

      Overwinteren in Europa moet het doel zijn elk jaar en kampioen worden. 2e worden elk jaar in de CL is erg afhankelijk van de poule indeling

     4. Moosie

      je hebt helemaal gelijk elk jaar hoort voor Ajax het winnen vd CL een van de drie doelstellingen te zijn.
      Maar tegenwoordig heb je alleen maar mensen die niet begrijpen dat je hem ook daadwerkelijk kunt winnen.
      Omdat er zo lang niks gewonnen is snappen ze het niet.
      Ajax is vanaf 1969 Europese top en ja daar zitten periode’s bij dat er weinig tot niets gewonnen werd maar elk jaar minstens kwartfinale van het toernooi waar we inzaten .
      Maar onze supporters zijn ook napratende kuddedieren geworden.

     5. Ruud Krol

      Eens Moosie, door gebrek aan hele grote successen in recent verleden lijkt acceptatie van prestaties omlaag gegaan te zijn bij veel supporters ! Ajax staat voor Europese top niets meer niets minder !

  2. De Nees

   Je kan het wel uitspreken of historisch verplicht zijn, maar je koopt er niks voor als je niet zorgt voor kwaliteit op het veld. Laatste jaren was het spelersbeleid om te janken om wat voor reden dan ook. Nu heb je een paar exceptionele talenten en wat ervaren kwaliteit en kan je wat potten breken, maar tegenwoordig hou je zo’n elftal niet langer dan 1 jaar bijeen. Vroeger kon je paar jaar de vruchten plukken van een elftal dat grotendeels intact bleef, dat kan nu niet meer. Maar met goede scouting en opleiding moet je dit niveau kunnen aanhouden, dat moet elk jaar absolute must zijn en swz elk jaar die pisvlekken achter je houden, in CL overwinteren en elke ronde extra is meegenomen. De EL ontgroeien en een vaste CL deelnemer worden is realistisch.

   1. Ruud Krol

    Inderdaad De Nees eerste vereiste kwaliteit op veld vanuit opleiding en scouting. Door financiele vlees op de botten kan Ajax meer tegen gewicht bieden tegen buitenlandse concurrentie die je elftal elk jaar leeg willen kopen.
    Laatste twee zomers vind ik leegloop meevallen. Ajax is steeds meer in staat sterkhouders te houden en goede ervaren kwaliteit aan te trekken.

    1. De Nees

     Idd Ruud. Je moet 1-2 spelers in elke linie hebben die de talenten bijsturen en hun fouten corrigeren in hun leerfase. De Ligt is een uitzondering, hij corrigeert al deels fouten van Maz, ff breed gezien. Een team met talenten maar sterk genoeg om aan het einde de 3 punten te pakken met goed voetbal. En nooit meer talenten laten zwemmen en jochies elftal laten dragen zoals, door de bank genomen, in de jaren 2007-2015.

 8. a.p.

  toch heel knap van Ajax! wat hebben we gemopperd, maar gelukkig allen blij en we kunnen nog veel blijer worden!

 9. Iedereen heeft een mening

  Ben het met veel reacties niet eens. Oke, AJAX speelde niet zijn beste wedstrijd maar dat lag ook aan de tegenstander. Benfica is gewoon een heel goede ploeg. En niet zo heel lang geleden werden dit soort wedstrijden juist in de laatste minuten verloren. Veel spelers haalden niet hun niveau maar om ze hier af te kraken gaat mij te ver. De grootste “fout” vond ik het schot van Ziyech in blessuretijd i.p.v. op bal bezit te spelen. Nu leverde die actie nog 2 kansen op voor Benfica en kan je de wedstrijd verliezen. Dat was niet echt slim. Doelstelling, jaarlijks overwinteren in de Cl, is niet erg realistisch. Hoelang is het geleden dat AJAX in de CL speelde? Europees overwinteren wel. Daarnaast zal het echt niet lukken om een succesvolle selectie 2 of 3 jaar bijeen te houden tenzij de spelers dat zelf willen/beslissen. Dus lekker genieten van de huidige successen en afwachten voor de toekomst.

Comments are closed.