Ajax gaat voor ‘droomkandidaat’ Ten Hag; Naast Potter ook Farioli op lijstje

Erik ten Hag is nog altijd droomkandidaat nummer één om John van ‘t Schip op te volgen als trainer van Ajax, dat blijkt uit een interview dat Kelvin de Lang en Marijn Beuker hebben gegeven aan De Telegraaf. ‘Alleen heeft de voormalige succescoach van Ajax – wellicht tegen beter weten in – nog altijd het idee ook volgend seizoen bij Manchester United aan het roer te staan’, zo wordt geschreven. Mocht Ten Hag niet haalbaar blijken, kijkt de club verder naar Graham Potter én er duikt een nieuwe naam op; die van Francesco Farioli, de Italiaanse coach van het Franse OGC Nice. Over Potter schreef het Algemeen Dagblad donderdag nog dat Ajax met de Engelsman al in onderhandeling is en al een eerste voorstel heeft gehad dat hij direct van tafel veegde.

Directeur voetbal Marijn Beuker en hoofd scouting Kelvin de Lang willen tegenover De Telegraaf niet op namen ingaan. Volgens de krant is dat onderdeel van het pokerspel dat er nu om de trainersstoel van Ajax gaande is. In een interview met De Telegraaf maken Beuker en De Lang duidelijk dat de invulling van de coachvacature het belangrijkste is. ‘Het allerbelangrijkste is de hoofdtrainer, want daar kunnen we geen misser in maken’, vertelt Beuker. ‘Hoelang we bereid zijn op Erik ten Hag te wachten?’, herhaalt Beuker de vraag van De Telegraaf, waarna hij niet direct antwoord geeft. ‘De eerste training staat half juni gepland, dus willen we uiterlijk eind mei duidelijkheid hebben en het liefst nog eerder. We willen niet te snel, omdat je dan keuzes blokkeert. Maar er komt een moment dat je door wilt. Anders gaat de trainerscarrousel draaien en loop je het risico goede opties mis te lopen’, weet de directeur voetbal van Ajax. ‘Ook omdat je niet weet of iemand ook naar ons toe wil. We hebben nu een belangrijke taak. De transferwindow komt eraan en we kunnen niet meer te lang wachten met de staf. Onze belangrijkste transfer wordt de complete technische staf, die er alles aan gaat doen de speelwijze in trainingen duidelijk te maken. Je kunt je afvragen of dat de afgelopen seizoenen genoeg is gebeurd. We streven het hoogste Europese podium na.’

Ten Hag is bezig aan een slecht seizoen met Manchester United. De in Haaksbergen geboren oefenmeester staat zevende met zijn club, werd vroegtijdig uitgeschakeld in Europa en gaat Champions League-deelname dus mislopen. Toch heeft de Nederlandse manager de finale van de FA Cup gehaald en valt er iets te zeggen voor het hoge aantal blessuregevallen in zijn selectie. De kans bestaat dus dat hij aanblijft bij Manchester United. Wordt ten Hag ontslagen door de Engelse club, dan wil Ajax hem dolgraag terug halen. Beuker geeft ook prijs hoe lang ze op hem willen wachten. “De eerste training staat half juni gepland, dus eind mei willen we duidelijkheid.”

Als Ten Hag, die eerder al drie keer kampioen van Nederland werd met Ajax, niet wil of niet beschikbaar is, dan schakelt Ajax door naar Potter, waarmee dus ook al enkele gesprekken zijn gevoerd. Tevens komt dan Francesco Farioli, trainer van OGC Nice, dan in beeld voor de vacature. Ajax voerde daarnaast ook gesprekken met Xavi, blijkt uit het interview. De trainer van FC Barcelona zou na dit seizoen vertrekken uit Catalonië en werd enthousiast van het plan van Beuker en De Lang. Xavi kwam later echter terug op zijn beslissing om Barça te verlaten en gaat zijn contract tot medio 2025 wel uitdienen.

Related posts