Cruijff: ‘Hollandse School komende anderhalve week in ijskast’

1125cruijff1

Het Nederlands Elftal staat de komende negen dagen voor een loodzware opgave om het EK van 2016 te bereiken. Alles moet daarbij wijken. Desnoods met slecht voetbal, benadrukt zelfs Johan Cruijff die ook weet dat Oranje afhankelijk is van derden: “En dan moeten de Turken ook nog punten verspelen”.

“Normaal gesproken ben ik voor goed voetbal en komt het resultaat op de tweede plaats. Dat moeten we nu maar vergeten”, aldus Cruijff, normaal gesproken de kartrekker van de zogenaamde Hollandse School, in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. “Er moet twee keer worden gewonnen. Of dat met goed of met slecht voetbal gebeurt, is niet relevant. Het is even niet anders. En dan moeten de Turken ook nog punten verspelen. Ongelooflijk, maar waar.”

Cruijff uit verder in zijn column zijn zorgen over het steeds meer vervreemden van de spelers in de Premier League en de Primera División. Het zijn inmiddels allemaal vreemdelingenlegioenen waar spelers uit het eigen land eerder uitzondering zijn dan regel. “Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de nationale teams? En dan vooral in aanvallend opzicht. Als je de Engelse topclubs bekijkt, dan heeft alleen Wayne Rooney bij Manchester United nog een basisplaats. Bij FC Barcelona en Real Madrid loopt er helemaal geen Spanjaard meer voorin.”

Cruijff pleit nogmaals voor het invoeren van een maximun aantal buitenlanders. “Ik heb al eerder aangegeven dat er in het voetbal een herenakkoord moet worden gesloten om voortaan maximaal vijf buitenlandse basisspelers op te stellen. Politiek schijnt dit nogal gevoelig te liggen, daarom moet de sport zelf met de oplossing komen. De presidentsverkiezing bij de FIFA staat voor de deur, dus hopelijk kunnen de kandidaten dit als een van hun beleidspunten meenemen.”

Mocht zijn advies niet worden opgevolgd, dan heeft dat volgens El Salvador rampzalige gevolgen. “Dan loop je het risico dat op termijn zelfs grote voetballanden als Spanje en Engeland problemen met hun nationale teams gaan krijgen. De Engelsen hebben dit al voor hun kiezen gehad, maar nu zelfs Barcelona en Real alleen nog buitenlandse aanvallers opstellen, dreigt voor Spanje hetzelfde probleem.”

Bron: De Telegraaf

Related posts

32 Comments

  1. lezerG

   De Hollandse School van JC heeft van 1971-1974 succes gehad. Daarna behaalde resultaten zijn, met uitzondering van de Periode Van Gaal bij Ajax, gewoon door mazzel en realisme tot stand gekomen. Ook het EK ’88 en PSV in ’88 en WK 2010 en 2014.

 1. ritchy

  misschien kan de verlosser Ajax gaan trainen dan wil ik zijn filosofie op het veld zien dan in zijn column

 2. Slingertje.

  Dus nog slechter voetballen dan ze al deden maar dan wel winnen.
  Gaat niet lukken met deze hele middelmatige en overschatte selectie.

 3. pietprecies

  “Normaal komt resultaat op de 2e plaats” zegt ie.. Zo te horen heeft FdB wel voor een deel naar hem geluisterd…..

 4. Velibor

  Hollandse school is niet meer,net als op een echte school waar de boeken vervangen zijn door I-pads is hier de techniek en mentaliteit vervangen door opdrachten en looplijnen verder vind ik 5 buitenlanders meer dan genoeg?.

 5. Mijn Club

  Zelf kijk ik geen enkele wedstrijd van het NL elftal. Heb zelfs het wK niet gezien. (NL tenminste niet). Tja, 1 goede helft tegen Spanje maakt het dan voor mij ook niet meer goed.
  Daarna is het echt te triest voor woorden. Foutieve beslissingen KNVB (Hiddink en nu Blind). Sorry, maar wie is er nu werkelijk blind!?
  En het voetbal is niet om aan te zien. Dus kijk ik alleen nog af en toe Real, Barca of zo. De rest (ook Ajax) kan me niet meer bekoren. Je krijgt zo gewoon een hekel aan voetbal. Zo saai, verschrikkelijk gewoon!

 6. Geroldkohlen

  het grappige is vanuit de knvb word de Hollandse school aangeleerd aan de trainers maar de laatste 4 jaar word het nooit meer uitgevoerd door coaches

 7. Didron

  Lekker belangrijk Johan al die woorden die je er aan vuil maakt!! Punt is en blijft: NLD moet twee keer winnen en Turkije moet 1x verliezen!! Dat is al even bekend!!
  En voor de criticasters op ons forum: dit is MIJN mening, en ja IK vind dat Johan te vaak onnodige dingen zegt die iedere hansworst ook zelf wel weet!!

  1. Mijn Club

   Da’s waar ja. Overigens denk ik ook dat menigeen hem vaak niet eens begrijpt! Misschien dat het daarom zo slecht gaat bij Ajax?!

   1. AjaxBarcelona

    Bij Cruijff moet je luisteren naar de eerste en laatste zin van het onderwerp. Alles wat daartussen zit is Cruijffiaans oftewel onnavolgbaar net als zijn spel van vroeger.
    Als je dit kan onthouden snap je al zijn commentaren zonder probleem 🙂

 8. -buitenkantje rechts-

  Wie weet eigenlijk wat de Hollandse school is? Is dat het spelen met buitenspelers.. De tegenstander vastzetten op eigen helft.. Via combinatiespel en 1x raken kansen creëeren..? Dan is de Hollandse school al jaren diepgevroren in de ijskast.

Comments are closed.