Vandaag exact 28 jaar geleden: Historische regenwedstrijd Ajax in Zaragoza

ajax-zaragoza1987_blind

We beschrijven 8 april 1987, vandaag exact 28 jaar geleden. Ajax speelt de heenwedstrijd in de halve finale van het Europa Cup II toernooi tegen het Spaanse Real Zaragoza. Na de hitte in de uitwedstrijd tegen Bursaspor en de sneeuw bij Malmö FF zouden de weergoden nu opnieuw van zich laten horen. De halve finale van dit niet meer bestaande bekertoernooi werd afgewerkt in een soort zwembad. Door de hevige regen, die maar bleef neervallen, in het Estadio La Romareda was van goed voetbal geen sprake, maar scheidsrechter Zoran Petrovic was onverbiddelijk: ‘The show must go on’.

Terwijl de hemelsluizen geopend blijven, probeert Ajax het eigen spelltje te spelen maar voetballen op dit veld is gewoon onmogelijk. De bal bleef herhaaldelijk steken in een waterplas. Ajax komt in de 14e minuut op achterstand. Dan gaat Ajax eindelijk voetballen zoals het helaas deze avond moet. Drie minuten na de 1-0 kopt Rob Witschge uit een voorzet van Joh van’t Schip raak: 1-1. Twee minuten na rust zet John Bosman (natuurlijk met het hoofd) Ajax op voorsprong. Dat kunstje herhaalt hij amper 10 minuten later: 1-3.

Zaragoza raakt gefrustreerd en uitgerekend John Bosman laat zich provoceren. Net als aanstichter Francisco Güerri moet de boomlange centrumspits met rood van het veld. Negentien minuten voor tijd voor tijd heeft Juan Señor uit een penalty dan al de 2-3 laten tekenen. Het partijtje waterpolo eindigt ook met die stand. In eigen huis maakt Ajax het later via een 3-0 zege hardhandig af.

Opstelling Ajax in Zaragoza: Menzo; Blind, Rijkaard, Winter, Silooy; Wouters, Mühren, Rob Witschge (85. Boeve); Van ’t Schip, Van Basten en Bosman.

Bron: ELFVoetbal