There are no ads, please add some


Scout Co Meijer: ‘Wij vormen de levensader van de jeugdopleiding’

Ook tijdens dag twee van het jaarlijkse HETT-toernooi werd sportcomplex de Toekomst overspoeld met piepjonge voetballers. Daarom was ook Co Meijer woensdag present, een van de scouts die voor Ajax elk weekeinde de velden afspeurt naar talent. ,,De pass en de aanname, die zijn essentieel.’’

Hoe ziet een scout eruit? Probeer die vraag te beantwoorden en de kans is groot dat het geschetste beeld overeen komt met de verschijning van Co Meijer, inmiddels zeven jaar talentenscout voor Ajax. Gesoigneerde kledij, witgrijze haren, lange zwarte jas en twee brillenglazen waarachter zijn arendsogen de voetbalprestaties van pupillen overzien. Zo ook deze woensdag, als de Hoofddorper een van de aandachtige toeschouwers is tijdens het HETT-toernooi, een kampioenschap voor F-teams van de ruim 30 partnerclubs van Ajax. HETT staat voor Hoofdklasse, Eerste klasse, Tweede klasse en Topklasse, hetgeen de niveaus zijn van de clubs waarmee een samenwerking wordt onderhouden.

Met één oog loerend naar de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en het naburige AFC zegt Meijer dat hij volledig in zijn element is met zoveel potentiële talenten om zich heen. ,,Sommigen zijn nog maar een jaar of zes, maar nu al zie je dat ze talent hebben. Hoe ik dat zie? Door de wijze waarop ze dribbelen, bijvoorbeeld. Gebeurt dat met het hoofd omhoog, dan vormt dat meestal een teken dat ze overzicht hebben. Dat zeg ik ook altijd tegen de spelers die ik train: doe maar alsof je naar de meisjes kijkt.’’

Met een brede grijns richt Meijer zijn blik weer op het duel tussen de Rijnsburgse en Amsterdamse F-junioren. Meestal maar voor enkele seconden, want de gepensioneerde zestiger blijkt een spraakwaterval als het gaat over zijn hobby. Nadat hij zich weer heeft omgedraaid: ,,Weet je hoe geweldig het voor ons scouts is dat Stefano Denswil en Joël Veltman in de basis stonden tegen Celtic? Het vormt het bewijs dat datgene wat wij doen zinvol is. Niet overal krijgt de jeugd een kans, maar waarvoor heb je dan een scoutingapparaat? Bij Ajax vormen wij de levensader van de jeugdopleiding. Dat durf ik wel te beweren.’’

Meijer is een van de ongeveer 35 scouts die elke zaterdagochtend voor Ajax op pad gaan. Zij zijn het die bepalen of een voetballertje in aanmerking komt voor een eventuele stage in Amsterdam. Hoewel ze elke leeftijdscategorie in de gaten houden, richten de scouts zich vooral op de jongste jeugd. Zo is Ajax bijvoorbeeld elk jaar op zoek naar een kakelverse lichting voor de F2, aangezien dat team geen voorportaal heeft zoals de andere elftallen dat wel hebben.

Hoe vind je talent? Door zelf de velden af te struinen op goed geluk? Meijer schudt zijn hoofd. ,,Nee, we werken vooral met behulp van tips. Een goede scout heeft een netwerk om zich heen van waaruit hij signalen opvangt over mogelijk talent. Vervolgens beoordeel je dat jongetje tijdens een wedstrijd. Ja, soms valt dat tegen. Dan denk je: hoe heeft iemand hier een topspeler in gezien? Maar de keer daarop blijkt er geen woord aan gelogen. Daarom moet je elke tip serieus nemen. Doe je dat niet, dan bestaat de mogelijkheid dat je op den duur niet meer wordt getipt.’’

Net als zijn collega’s heeft Meijer inmiddels een arendsoog voor talent ontwikkeld. Mogelijke opvolgers van parels als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart herkent hij vooral aan de passing en aanname van de bal. Maar wanneer is een pass zo goed dat achter de betreffende speler een talent schuil gaat? Meijer: ,,De Duitsers hebben daar een mooi woord voor: fingerspitzengefühl. Want een goede pass is moeilijk te omschrijven. Niet te hard, niet te zacht. Verder kom je meestal niet. Maar op het veld kan ik het meteen zien. Tenminste, dat denk ik te kunnen.’’

De leeftijd van een pupil staat er in elk geval los van, doceert Meijer. Bepaalde essentiële vaardigheden zoals balgevoel heeft een speler wel of niet in zich. Aan te leren is het niet, hoogstens kan een goede coach van een zeven een acht maken. ,,Maar van een vijf kan ik hooguit een heel krap zesje maken’’, aldus Meijer. Of hij al grote ontdekkingen achter zijn naam heeft staan? ,,Nee, nog geen bekende spelers. De meesten zijn nog jong en spelen in onderbouw of C-junioren. Maar ik moet toegeven dat mijn scoutinggebied niet het meest vruchtbare terrein is.’’

Ajax F1 werd uiteindelijk de winnaar van het HETT-toernooi. In de finale waren de F-pupillen van Ajax te sterk voor stadsgenoot Zeeburgia. De speler van het toernooi was afkomstig van dvc Buiksloot. AFC leverde de beste keeper van het jeugdtoernooi.

Tekst: Ajax.nl

Gerelateerde posts