‘Spelers moeten nu geremd worden’

Twee uur lang stonden de Ajacieden donderdagochtend op het veld voor hun derde trainingsdag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De omstandigheden waren nauwelijks zomers te noemen, maar de gezichten stonden wel blij. De 26 – overwegend jonge – spelers geven alles van zichzelf om de trainers te overtuigen van hun kwaliteiten.

Opnieuw nam conditietrainer Björn Rekelhof de groep intensief onder handen. Wie denkt dat de spelers een hekel hebben aan dit conditionele gedeelte van de training komt bedrogen uit. ,,We moeten ze juist remmen”, weet Rekelhof. ,,De spelers zijn jonge honden. Ze zijn erg gretig; rennen en vliegen overal in. Op de eerste dag zijn ze vol enthousiasme, op de tweede dag hebben ze al wat spierpijn, dus moeten we ze op de derde dag goed bewaken . We kiezen voor de weg van de geleidelijkheid.”

Het is niet zo dat Rekelhof het draaiboek van vorig jaar uit de kast kan trekken en de spelers precies hetzelfde voorschotelt als vorig seizoen. ,,We hebben een totaal andere opbouw dan vorig jaar. We hebben iets minder tijd in de voorbereiding, het uitgangsniveau is anders, de samenstelling van de groep is anders en het beginniveau is anders. De spelers staan centraal, niet de oefenstof. Je bedenkt de trainingen bij de groep.”

De jonge groep van nu kon donderdag al vrij snel weer oefeningen doen met de bal aan de voet. Er werd niet zoals in een verder verleden louter gelopen. Toen kon het rustig gebeuren dat pas in de tweede week een bal op het veld verscheen: ,,Je zou kunnen zeggen dat dat nu een beetje ouderwets is”, beaamt Rekelhof. ,,Hier bij Ajax willen we een training waar zeventig procent met de bal wordt gedaan.”

Als toetje werd de training afgesloten met een grote partijvorm waarbij de spelers vier keer 7,5 minuut de strijd met elkaar aanbonden. Met onder andere goals van Davy Klaassen – na een prachtige aanname – en Jody Lukoki – uit de rebound na een schot van Gino van Kessel tegen de lat – showden de spelers hun technische kwaliteiten aan de staf. Want zaterdag heeft trainer Frank de Boer elf basisplaatsen te verdelen als Ajax de eerste oefenwedstrijd speelt bij SC Putten. En daar willen ze alle 26 natuurlijk wel voor in aanmerking komen.

Tekst: Ajax.nl

Related posts