Er heerst rust rond Ajax

Jarenlang waren sportcomplex De Herdgang en het Philips Stadion een oase van rust in de roerige voetbalwereld, stond P$V synoniem voor degelijkheid en waren de conflicten in de Amsterdam ArenA niet van de lucht. Maar uitgerekend nu P$V en feyenoord het zwaar te verduren hebben en met grote regelmaat negatief in het nieuws zijn, oogt Ajax volkomen ontspannen. Na de laatste training voor het duel met NAC van vanavond was er zelfs tijd voor een rondootje met de Kerstman. “Het leven is leuk als je punten pakt”, schetst Kenneth Vermeer de huidige situatie in Amsterdam. “Ik denk dat dit het voornaamste verschil met feyenoord en P$V is, want het spel is nog erg wisselvallig”, aldus de Vermeer.

Vermeer geeft ook Marco van Basten de credits. “Zijn aanpak is goed voor ons. Hij straalt rust uit en dat scheelt.” Behalve de Kerstman waren ook Jaap Stam (voor de stichting ‘Doe een wens’) en het jongere broertje van Luis Suarez naast de ArenA aanwezig. “Hij woont in Uruguay en is nu alleen fan. Maar nog vijf jaar en dan speelt Diego hier ook”, grapte Luis over de 16-jarige aanvaller van Nacional.

Gevraagd naar zijn mening over de huidige situatie bij P$V en feyenoord, stelde Van Basten in algemene zin dat spelers ook bijdragen aan rust of onrust binnen een club. “Als ze problemen hebben met wie of wat dan ook, moeten ze dat bij de club melden en niet bij de pers. Het moeten grote kerels zijn, want de eenheid die binnen het veld wordt verwacht, moet er ook daarbuiten zijn. Negatieve verhalen hebben invloed op de sfeer, de ploeg en uiteindelijk misschien ook wel op de prestaties.” Het is aan Van Basten om iedereen in de pas te laten lopen. “We doen alles om het resultaat te beïnvloeden. Soms is daar een uithaal voor nodig.” Grappend: “Verbaal of fysiek.”

Voor het feit dat Ajax hun wedstrijden niet makkelijk winnen, hebben Vermeer en Van Basten dezelfde verklaring. “Iedereen wil Ajax verslaan, is tegen ons tweehonderd procent gemotiveerd”, zegt de keeper. “Als ik onze tegenstanders een week later zie, denk ik: ‘Hebben wij daartegen gespeeld?’ Dan bakken ze er opeens niks van.” Van Basten: “Als bijvoorbeeld Vitesse tegen een andere subtopper speelt en de scheidsrechter een verkeerde beslissing neemt, is hij een ‘vriend van de Joden’. Er is veel aversie tegen Ajax.”

In de ArenA moet Van Basten het vanavond zonder Gabri stellen. De Spanjaard ondervindt nog te veel last van zijn enkel. Ismail Aissati heeft een lichte terugslag gehad in zijn herstel “Hij heeft vocht in zijn knie”, aldus Van Basten die Urby Emanuelson en Rasmus Lindgren de controle op het middenveld lijkt te laten bewaken. In dat geval speelt Siem de Jong ‘op tien’.

Een basisplaats voor De Jong is opvallend, omdat hij zo nu en dan niet eens deel uitmaakt van de selectie. En daar loert misschien wel het grootste gevaar voor Van Basten: de grootte van de groep. “28 man is te veel”, beaamt hij. “24 is voor mij ideaal. We zijn intern bezig wie er verhuurd mag worden. Want elk duel komt er maximaal 14 man in actie en 14 niet.”


Bron: telesport

Related posts