Column JC; knock-out

Omdat ik momenteel op reis ben, heb ik slechts zijdelings de laatste ontwikkelingen binnen Ajax vernomen. Het enige wat ik er nu over kan zeggen is, dat ik het jammer vind, dat het de club niet gelukt is om de interne problemen over de competitie heen te tillen. Ik had gehoopt, dat alles voor tenminste een paar weken op alleen het voetbal gefocust zou zijn. Hopelijk zal het de stijgende prestatielijn van het eerste elftal niet beïnvloeden.

Verder heb ik de afgelopen periode wél genoten van het knock-outvoetbal. Neem de Nederlandse beker. Dat is een totaal andere competitie dan waar we iedere week mee te maken hebben. Zowel in Nederland als in Engeland is weer gebleken dat je nooit aan deze formule mag tornen. Feyenoord leek bijvoorbeeld thuis tegen FC Zwolle een makkelijke klus te hebben, maar had het uiteindelijk het moeilijkst van alle teams die de halve finale hebben gehaald.

In het knock-outsysteem is alles dus veel minder voorspelbaar en dat is ook het mooie van deze formule.

Dat zal de komende week ook in de achtste finales van de Champions League weer duidelijk gaan worden. Omdat Barcelona uit met 3-2 van Celtic gewonnen heeft, lijkt alleen die wedstrijd gespeeld, alle anderen liggen nog helemaal open. Wat dat betreft, kijk ik vooral uit naar Inter-Liverpool en Real Madrid-Roma, omdat Inter en Real na de 2-0 en 2-1 nederlagen op de rand van de afgrond balanceren.

Barcelona moet thuis tegen Celtic vooral voorkomen dat ze het op veel persoonlijke duels laten aankomen. Tegen de Britten kom je dan onherroepelijk in de problemen. De ploeg van Frank Rijkaard moet zorgen dat van het begin af aan het balritme hoog is, net zoals ze in Glasgow dat uitstekend hebben gedaan. Barcelona moet deze wedstrijd vooral met het verstand spelen.

Eerlijk gezegd heb ik daar wel een goed gevoel bij, ondanks het verlies van zaterdag tegen Atletico Madrid. Want voor de Spaanse beker speelde Barcelona eerder deze week tegen Valencia gewoon de beste wedstrijd van het seizoen. Het werd weliswaar 1-1, maar dat zegt me niet zo veel. Eigenlijk had het 5-0 moeten zijn, maar er zijn van die dagen dat de dingen lopen zoals ze lopen. Belangrijker was dat de spelers als eenheid weer deden wat ze moesten doen.

Verder heb ik bij Valencia genoten van Hedwiges Maduro. Hij speelde als middenvelder in de punt naar achteren en deed dat heel goed. Dat was leuk om te zien en vooral een stimulans voor hem.

Related posts