Beursvertrek gaat minstens 37,5 miljoen euro kosten

Van alle 18 miljoen aandelen heeft Ajax nog 73% in handen. Twee andere grootaandeelhouders zijn de verzekeringsmaatschappij Delta Loyd (5,6%) en de beursveteraan Adri Strating (5,3%). De rest is in handen van kleine particuliere beleggers (15,6%).

Vooral die laatste groep kan problemen veroorzaken. De meeste eigenaren zijn supporters van Ajax. Zij hebben het aandeel niet zozeer gekocht om financiele redenen, maar meer vanwege hun binding met de club.

Een aantal van hen zal vermoedelijk lastig te overtuigen zijn. En dat is wel nodig: volgens de Nederlandse wet moet een bedrijf minstens 95% van de aandelen van een beursgenoteerd fonds in handen hebben om het van de beurs te mogen halen. De overige 5% kan via de rechter gedwongen worden hun aandelen voor de oorspronkelijke biedingswaarde aan de meerderheidsaandeelhouder aan te bieden.

7,50 euro per aandeel
Wat de kosten van de beursexit zullen zijn, is nog niet exact bekend. Als Ajax de bijna vijf miljoen aandelen die op de beurs worden verhandeld inkoopt tegen de huidige koers van EUR 7,50, kost dat de club EUR 37,5 miljoen. Maar de kans is aanwezig dat niet alle aandeelhouders hun aandeel willen verkopen tegen de huidige prijs. Voor degene die het aandeel bij de beursgang in 1998 kochten zou dat een verlies per aandeel van EUR 3,84 betekenen.

Dit is echter niet de wijze die Coronel voorstaat. ‘Er zijn andere manieren om van de beurs af te gaan dan het terugkopen van je aandelen. Die mogelijkheden moeten onderzocht worden’

Related posts