Suarez is vogelvrij maar; ‘Hij heeft het ook wel over zichzelf afgeroepen’

Als hij valt, acteert hij vaak. Daarmee heeft Luis Suárez volgens Ajax-trainer Adrie Koster ‘een beetje over zichzelf afgeroepen’ dat scheidsrechters hem bij valpartijen in het strafschopgebied verdenken van een fopduik. ”Maar ze moeten wel gewoon objectief fluiten.” Morgen bij VVV-Ajax fluit Björn Kuipers.

Want hoewel televisiebeelden van zondag en donderdag lieten zien dat Suárez wel degelijk ten val werd gebracht door verdedigers van Excelsior en FC Twente, onthielden de scheidsrechter Nijhuis en Luinge de aanvaller een strafschop. In plaats daarvan kreeg Suárez twee gele kaarten voor fopduiken.

Schwalbe van elf miljoen
Het had de Schwalbe van elf miljoen euro kunnen zijn. In zijn eerste wedstrijd voor Ajax, op 15 augustus 2007, maakte Suárez zijn reputatie als duikelaar meteen waar. De geacteerde valpartij tijdens Ajax-Slavia Praag werd door de Duitse scheidsrechter Florian Meyer beloond met een strafschop. Klaas-Jan Huntelaar miste echter en Ajax werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League.


Weer geel voor Suarez in het duel afgelopen donderdag tegen FC Twente voor een vermeende schwalbe

Hij doet het om zijn team te helpen, maar de Schwalbes van Luis Suárez beginnen zich langzamerhand tegen Ajax te keren. Dankzij de zorgvuldig opgebouwde reputatie van beroepsduikelaar wordt het voor de twintigjarige Uruguayaan in Nederland moeilijker en moeilijker om een strafschop te krijgen.

Vanuit het niets
”Hij heeft het ook een beetje over zichzelf afgeroepen,” zei Koster verwijzend naar de relatief korte periode die Suárez nodig had om het predikaat duikelaar te verdienen. Eén seizoen bij FC Groningen was voor voetbalvolgend Nederland ruim voldoende om vast te stellen dat de Uruguayaan soms vanuit het niets ging liggen.

En het was niet zo moeilijk om te voorspellen dat Suárez bij Ajax wel eens last zou kunnen krijgen van die reputatie. Want bij de roodwitten verschijnt hij vaker dan bij groenwitten in het strafschopgebied en de Amsterdamse club wordt door de media intensiever gevolgd.

”Maar scheidsrechters moeten wel gewoon objectief fluiten,” zegt Koster. ”Voor een Schwalbe van Suárez moeten ze geel geven en voor een overtreding op Suárez in het strafschopgebied moeten ze een strafschop geven.”

Vogelvrij
Ron Jans, die als trainer van FC Groningen eerder met Suárez werkte, valt Koster bij. ”Als er nu iemand in het strafschopgebied valt en het is Suárez, dan zijn scheidsrechters minder snel geneigd om te fluiten. In principe wordt hij daarmee vogelvrij verklaard. Dat kan niet, maar ik begrijp de scheidsrechters ook wel weer, gezien het verleden van Suárez. Ze zijn enorm op hun hoede.”

Waar Koster gisteren zei dat hij Suárez met behulp van gesprekken probeert bij te brengen dat Schwalbes niet bij de Nederlandse voetbalcultuur passen en dat ze zelfs averechts kunnen werken, probeerde Jans dat eerder ook al. ”Hij staat wel open voor die argumenten, maar Suárez komt uit een cultuur waarin winnen belangrijker is dan de manier waarop je wint. Dat is moeilijk te veranderen.”

Niet fluiten
Behalve met praten probeerde Jans ook om Suárez overeind te houden door tijdens trainingen expres niet te fluiten als hij weer eens naar de grond ging. Want de Schwalbe en de overdreven manier van vallen als hij wél wordt geraakt zit zo diep in het systeem van Suárez dat hij zelfs bij oefensessies niet zonder kan.

Zelf betalen
Bij FC Groningen lieten ze Suárez de gele kaarten die hij vanwege Schwalbes en vanwege mekkeren op de scheidsrechter ook zelf betalen, terwijl hij de gele kaarten die hij ‘in dienst van het elftal’ maakte, van de club kreeg vergoed. ”Hoewel het slechts om een bedrag van een paar tientjes gaat, hoopten we op een educatieve werking daarvan,” aldus Jans. ”Maar het vallen zit zo diep in Suárez, dat we blij moeten zijn met elke kleine vordering die hij maakt. Wat niet wil zeggen dat je maar moet stoppen om de Schwalbe uit zijn spel te halen.”

Net als Jans waakt ook Koster er echter voor om Suárez te veel af te leren. ”Acties maken in het strafschopgebied, de tegenstander opzoeken, dat hoort bij zijn spel. En dat moet er ook nooit uitgaan, want het is de kracht van Suárez.”

Bron: Het Parool

Related posts