Cruijff: ‘Teveel mensen een vinger in de pap bij Ajax’

Johan Cruijff spreekt in zijn column van vandaag opnieuw over de crisis bij Ajax. Neerlands beste voetballer aller tijden is van mening dat er bij Ajax teveel ijdele personen een rol bekleden en dat het primair slechts gaat om de juiste invulling van drie functies. Ook vindt Cruijff dat er binnen Ajax te veel verschillende ideeën en visies de revue passeren, waardoor de eenheid in het beleid ontbreekt.

“Op de een of andere manier is de club er niet in geslaagd om hun mensen beter te maken dan die er ooit waren”, schrijft het erelid in zijn column in De Telegraaf. “Dat komt onder meer omdat sinds een jaar of tien de eenheid binnen de club enorm is aangetast. Vroeger liep je vanuit de topclub even een bruggetje over en stond je op Voorland tussen de talenten. Dat blijkt ook uit het technische beleid. Allemaal verschillende ideeën en visies. Terwijl Ajax ooit een systeem had waarin oud-voetballers vaak jeugdleiders of scouts werden. Al die mensen waren met elkaar opgegroeid en dus al jaren samen ieder weekeinde voor de club bezig. Ajax beschikte zo over onvoorstelbaar veel knowhow en ogen, waardoor bijna niets de club ontging.”

“Maar in plaats van dit systeem in ere te houden, moest het ineens professioneler en werden al die vrijwilligers aan de kant geschoven”, vervolgt Cruijff. “Uitgerekend de mensen die niet met zichzelf bezig waren, maar uitsluitend en alleen hun club nog beter wilden maken dan die al was. Toen zij weg werden gesaneerd, is de basis voor de huidige problemen gelegd. Het werd steeds professioneler, er kwamen steeds meer functies en steeds meer mensen kregen een vinger in de pap. Terwijl het voor een club als Ajax primair om drie functies draait: de trainer, de hoofd opleidingen en de hoofd scouting.”

Als deze drie posities goed worden ingevuld, dan is er voor Ajax geen vuiltje aan de lucht, stelt het orakel. “Als die drie het met elkaar kunnen vinden, dan kan het eigenlijk nooit fout gaan. Die eenheid vormt de basis van het geheel. Die mensen moet je verder met rust laten en vooral hun werk laten doen. Dat is dus de eerste stap die genomen moet worden.

Related posts