Ten Cate wacht op akkoord tussen Ajax en Chelsea; spreekkoren fans doen hem niets

“Als de clubs eruit komen dan vertrek ik”. Die duidelijke woorden sprak henk ten Cate na afloop van de wedstrijd tegen Sparta tegenover Radio 1. Wel vulde Ten Cate aan dat wanneer Ajax en Chelsea er niet uitkomen, de oefenmeester zijn contract bij Ajax zal uitdienen. Ondanks de tegenvallende europese resultaten ziet Ten Cate een geforceerd vertrek niet tot de mogelijkheden. “Dat is de weg van de minste weerstand”, aldus Ten Cate.

Hij wijtte de remise tegen Sparta aan vermoeidheid, na het UEFA Cup-duel met Dinamo Zagreb, en zwak verdedigen bij beide Rotterdamse goals. Wat overigens volgens Ten Cate nooit een excuus mag zijn voor puntverlies, maar wel eraan meewerkt.

Op de vraag tijdens de persconferentie of hij zich gestoord had aan de spreekkoren van de Ajax-aanhang (Henkie gaat naar Engeland…Henkie rot op) tijdens het duel tegen Sparta antwoorde Ten Cate: “We hebben onder mijn leiding in 41 duels 92 punten gehaald. En we hebben ook meer dan 100 keer gescoord, Meer wil ik er niet over zeggen”.

Succesvol?
De trainer neemt dus kennelijk afscheid met het idee dat hij zeer succesvol is geweest bij Ajax en dat de cijfers voor zich spreken. Behalve een nationale beker en twee Johan Cruijff Schalen is er echter weinig gebracht. De landstitel moest Ajax onder Ten Cate aan PSV laten. Ajax strandde tot twee keer toe in de voorronde van de Champions League en plaatste zich afgelopen donderdag voor het eerst in achttien jaar zelfs niet voor de tweede ronde van een Europees bekertoernooi.

Ambities versus werkelijkheid
Bij zijn aanstelling op 22 mei 2006 maakte Ten Cate tijdens de persconferentie heel andere ambities kenbaar: “We gaan er een mooie periode van maken. Ik vraag aan iedereen: beoordeel ons op wat je ziet en geef daar je gefundeerde mening over. Ajax moet zijn positie in de top zien te heroveren, en dat moet gebeuren met veel elan en vereende krachten.”

Klote
Ten Cate kan toch niet zeggen dat het allemaal zo fantastisch is geweest en zal zich zelf toch ook iets anders voorgesteld hebben bij Ajax. Hij vraagt iedereen zijn mening te geven en voor de fans is die duidelijk: Het is kut Henk: De resultaten zijn klote, we doen aan het begin van het seizoen europees al niet meer mee en het voetbal is niet om aan te zien! Is dat gefundeerd genoeg? Of moeten we die hopeloze uitwedstrijd tegen Werder Bremen er ook nog bijhalen? Lieve Henk, wij zijn Ajacieden en worden niet warm van cijfers maar van titels. Zo zit dat overigens ook bij Chelsea in elkaar hoor!

Van Basten
Na verwachting zullen Ajax en de de club uit Londen er wel uit komen en zal er in Amsterdam snel gezocht moeten worden naar een opvolger. Meest genoemde constructie is dat Adri Koster het seizoen afmaakt waarna het duo Van Basten/Van het Schip vanaf het volgend seizoen, na het EK, aan het roer komt.

Related posts