Ajax slaat wederom modderfiguur: Uitschakeling tegen Zagreb

Na de CL-uitschakeling tegen Slavia Praag, werd Ajax in de eerste ronde van de UEFA Cup de oren gewassen door Dinamo Zagreb. De Kroaten wonnen, na verlenging, met 2-3 van de zwalkende Ajacieden. De afgelopen jaren maakte Ajax zich al belachelijk met uitschakelingen tegen clubs als Real Mallorca, Lausanne Sports, FC Kopenhagen (2x) en AJ Auxerre, maar dit jaar is het helemáál schandalig.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax begon nog wel goed met een kans voor Luis Suarez, maar daarna verloor het de controle over de wedstrijd. Of althans: het had nog wel veel balbezit, maar de kansen waren voor de bezoekers uit Zagreb. Zo spatte een kopbal van Tadic uiteen op de paal, terwijl doelman Stekelenburg een schot van Pokrivac maar net tot corner kon verwerken. Dinamo rook bloed en kreeg na ruim een half uur spelen hulp uit onverwachte hoek:Gregory van der Wiel liep in het eigen strafschopgebied Mario Mandzukic van zijn sokken, waarna arbiter Clattenburg de bal op de stip legde. Dinamo-vedette Modric benutte het buitenkansje feilloos: 0-1.

Op het moment dat Clattenburg de bal op de stip legde, greep Henk ten Cate eindelijk ook in door zijn beschermeling Jurgen Colinie, die er wederom er weinig van bakte, naar de kant te halen voor Laurent Delorge. Wat volgde was een wedstrijd waarin beide teams weinig grote kansen kregen. De enige echt grote kans van de tweede helft was voor Luis Suarez, maar het schot van de Uruguayaan ging van dichtbij hoog over het Kroatische doel.

In de verlenging sloeg Zagreb snel toe; Het veel fittere Dinamo had slechts zes minuten nodig om twee keer te scoren en daarmee alle Amsterdamse illusies de grond in te boren. Beide keren was Mandzukic de doelpuntenmaker. Huntelaar deed hierna nog wel iets terug namens Ajax, maar dat was slechts een heel kleine pleister op een gapende Amsterdamse wond.

Lachertje
Na de derde Kroatische goal liep de ArenA vrijwel volledig leeg, ondanks het feit dat er nog 25 minuten te spelen waren. De Amsterdamse fans waren een illusie armer. Wéér had Ajax zich in een vroeg stadium van het Europese seizoen laten verschalken door een ploeg uit een relatief klein voetballand. Wéér was Ajax het lachertje van Europa. En dat terwijl de ploeg zo graag bij de beste zestien clubs van het continent wil horen. Die droom kan voorlopig heel diep ingevroren worden.

Gewoon kut
John Heitinga had weinig woorden nodig om te beschrijven hoe hij zich voelde na afloop van de uitschakeling van Ajax in het UEFA Cup toernooi tegen Dinamo Zagreb. “Dat doet pijn, uitschakeling Europees. Dit is gewoon kut”, aldus Heitinga, die vervolgens het cliché uit de kast haalde dat het vooral zonde is voor de jongere spelers, die nu niet de kans krijgen de broodnodige ervaring op te doen van Europees voetbal.

Stam
De dramatische uitschakeling van Ajax was voor Jaap Stam extra zuur. De 35-jarige verdediger kondigde aan na dit seizoen te stoppen. Hte drama tegen Zagreb was dus meteen zijn laatste officiële Europese wedstrijd. Stam reageerde na afloop aangeslagen. “We hebben goede spelers, maar deze zijn niet goeg genoeg om in de top van Europa mee te draaien”, concludeerde de routinier. “Dit is niet alleen slecht voor mij, maar ook voor de andere spelers en Ajax zelf. Daarnaast is dit echt zwaar klote voor de supporters.”
KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax-Dinamo Zagreb: 2-3 (0-1)
34. Modric 0-1 (pen.)
94. Mandzukic 0-2
96. Mandzukic 0-3
101. Huntelaar 1-3
120. Huntelaar 2-3

Scheidsrechter: Clattenburg (Eng)
Toeschouwers: 44678
Kaarten: Geel: Heitinga, Suárez, Ogararu (allen Ajax), Tadic, Schildenfeld, Modric, Pokrivac, Mandzukic (allen Zagreb)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Colin (33. Delorge), Stam, Van der Wiel (62.Ogararu), Heitinga, Emanuelson, Maduro (105.Urzaiz), Gabri, Suárez, Huntelaar, Rommedahl

Opstelling Dinamo Zagreb:
Koch, Etto, Drpic, Schildenfeld (‘107 Carlos), Cale, Sammir (’68 Diddy Guela), Vukojevic, Pokrivac, Modric, Mandzukic, Tadic (’78 Mikic)

Related posts