Cruijff: ‘Scheids geen oordopjes maar oogkleppen’
Krantenkoppensnellen: Wegereef moet het ontgelden

Nadat wij zelf onze gal spuugden gister direct na afloop op deze site en de nabeschouwingsprogramma’s TV-voetbal en De Wedstrijden dat gisteravond nog eens overdeden zijn ook de kranten deze ochtend niet mild in hun oordeel over scheidsrechter Jan wegereef.

Algemeen Dagblad
Het doorgaans zwaar Rotterdams, en dus anti-Ajax gestemde Algemeen Dagblad was van mening dat het beetje spanning dat er nog was in de eredivisie was gisteren getackeld is door scheidsrechter Jan Wegereef.

“Natuurlijk moeten AZ en Ajax vooral zichzelf die grote achterstand aanrekenen. Maar het optreden van Wegereef maakte de strijd tussen de nummers twee en drie van Nederland er in elk geval niet leuker op. De arbiter zat er zó vaak naast, dat irritatie en verbazing de boventoon voerden in Alkmaar. Wegereef zelf was de enige die vond dat hij het wel aardig had gedaan.

Dieptepunt was de niet bestrafte overtreding van Demy de Zeeuw op Ajax-keeper Maarten Stekelenburg, na 79 minuten. De AZ-middenvelder gleed met gestrekt been door op de doelman, waarna de bal terug het veld inrolde en Maarten Martens kon scoren: 1-1.


Over de gele kaarten van Davids oordeelt het AD: “De tweede gele kaart voor de middenvelder was te verdedigen, de eerste kort daarvoor hoogst discutabel. AZ-aanvaller Jenner liet zich nogal theatraal vallen. Dat Davids vroeg of laat een kaart zou krijgen in die rol, moet ook Ten Cate hebben voorzien. Zuur was echter de wijze waarop; tot zijn eerste gele kaart had Davids nog geen enkele overtreding nodig gehad tegen Jenner.

In de openingsfase kreeg Wegereef juist de hoon uit Alkmaar over zich heen. De arbiter gaf Ajax een corner die het niet verdiende en zag een doeltrap toen AZ juist wél recht had op een hoekschop. Tussendoor waren er nog discutabele uitballen en een paar niet bestrafte overtredingen. Tegen de tijd dat Davids uit het veld werd gestuurd, had Wegereef zijn wisselgeld allang verspeeld.

Perez had met de 0-1 de hoofdrol kunnen opeisen, maar Wegereef kroonde zichzelf even later alsnog tot man van de wedstrijd. De arbiter gaf zijn goedkeuring aan de fel bekritiseerde gelijkmaker van AZ.”


Cruijff: Geen oordoppen maar oogkkleppen
Johan Cruijff laat in zijn column ook even duidelijk weten hoe hij over de zaak en in het bijzonder de KNVB denkt: “Het is zonde dat eind februari de competitie beslist wordt, mede door toedoen van een scheidsrechter. Er moest een winnaar zijn, om tenminste nog één ploeg in de buurt van PSV te houden. Dat is er dus niet van gekomen.

Nadat er al enkele dubieuze gele kaarten waren gegeven, was het toekennen van het AZ-doelpunt buiten alle proporties. Maar het ergste was nog, dat de scheidsrechter bij het zien van de tv-beelden volhield dat hij een goede beslissing had genomen. Dan ben je uitgepraat. Scheidsrechters blijken in Nederland geen oordopjes maar oogkleppen te gebruiken”


Het Parool
Ook Het Parool is duidelijk in zijn oordeel: AZ scoorde mét de hulp van Wegereef, dat moet worden gezegd. De overtreding van De Zeeuw op Stekelenburg ontging niemand in het stadion, behalve de arbiter en diens secondant aan de zijlijn.

Van Gaal
AZ-trainer Louis van Gaal sloeg tijdens de persconferentie de spijker op de kop: ,,De scheidsrechterscommissie is er voor de beoordeling van de arbitrage. ,,Als je als trainer iets over de arbitrage zegt, word je vaak een slechte verliezer genoemd. Ik vind dat onterecht. In mijn tijd als technisch directeur bij de KNVB heb ik dat ook geregeld aangegeven bij directeur Henk Kesler. Scheidsrechters moeten óók in het openbaar worden beoordeeld, net als spelers. Transparantie heet dat.”

Kop in het zand: Oostblok-strategie
Zoals verwacht steekt de KNVB de kop in het zand. Hoofd van de scheidsrechters; jaap Uilenberg had gister zijn mobieltje voor het gemak maar uitgezet. Ook op de officiële website van de bond wordt er met geen woord gerept over de incidenten rond Davids en de gelijkmaker van AZ: Oostblok stratiegie: Wat je niet leest is niet gebeurd!

Related posts