VOORBESCHOUWING AJAX-Feyenoord:
Davids in de basis, Leonardo tch vanaf de bank? Koeman zou Davids ook graag erbij willen

Voor ons gevoel is de thuiswedstrijd tegen Feyenoord meestal een winstpartij. Toch wijzen de feiten anders uit: De laatste twee seizoenen wist Ajax de competitiewedstrijd thuis niet te winnen en in de laatste zeven seizoenen won Ajax thuis slechts één keer. Daarvoor deed Ajax het zoals het hoort met acht zeges in negen seizoenen en een gelijkspel. Ook dit maal is Ajax zwaar favoriet maar het blijft dus altijd oppassen. Met het verlies van psv tegen AZ (2-3) in het achterhoofd staat er morgen voor Ajax veel op het spel!

Edgar Davids zal direct in de basis starten tegen Feyenoord. Dat bevestigde Henk ten Cate na de training tegenover RTVNH. Op de persconferentie liet Ten Cate weten dat Davids tot de meest fitte spelers behoort. “Hij is echt aanwezig, is verbaal ook sterk en in het fysieke gedeelte speelt hij eveneens een belangrijke rol. Hij gaat er op training hard in. Dan hoop je dat anderen daarin meegaan, en dat gebeurt ook. Op de dag dat hij hier kwam, hielden we toevallig net een fitheidstest. Edgar zat bij de drie besten.”
Het meespelen van Hedwiges Maduro is aanstaande zondag is twijfelachtig. De middenvelder ontbrak deze week op de trainingen; hij kampt met een virus. Waarschijnlijk zal zijn plaats ingenomen worden door Edgar Davids.

Ook Leonardo in de basis?
Afgaande op de vrijdagtraining leek het erop dat de Braziliaan Leonardo in de basis zal starten maar het lijkt er op het laatste moment toch op dat Ten cate gaat liezen voor Babel en De Mul op de flank en Huntelaar in de punt van de aanval. Tegen zijn oude club zal Leonardo ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn om zich te bewijzen. RTV Noord-Holland meldt dat Vermaelen en Heitinga bij afwezigheid van Stam en Grygera het centrale duo achterin zullen vormen. Vermaelen kon vanwege een lichte blessure op de dinsdagtraining niet helemaal voluit gaan. Donderdag was daar weinig meer van te merken en inmiddels is Vermaelen volledig hersteld en speelklaar.

Feyenoord
Feyenoord kan in de klassieker niet beschikken over Nick Hofs. De middenvelder is aan zijn meniscus geopereerd en daar staat doorgaans een herstelperiode van drie weken voor. Ook de laatste aanwinst van de Rotterdammers; Jacob Lensky is niet van de partij. De Canadees raakte vrijdag tijdens de training aan zijn schouder geblesseerd. Hij moet rust houden. Verder is Royston Drenthe er niet bij vanwege een schorsing en blijft het afwachten of Romeo Castelen op tijd fit zal zijn. Danny Buijs ontbrak vandaag op het Rotterdamse trainingsveld. Hij had last van een kuitblessure, maar is naar verwachting op tijd fit.

Rug
Zeker is wel dat Philippe Léonard niet voor een plaats in de verdediging van de Rotterdammers in aanmerking komt, gezien zijn eerdere ervaring met Ajax-aanvaller Tom de Mul. ,,In de wedstrijd in De Kuip heeft Léonard alleen zijn rug gezien”, merkte Feyenoord-coach Erwin Koeman met het nodige sarcasme op.

Zou Davids er graag bij hebben
Volgens Koeman kan vooral het ontbreken van Stam in het voordeel van Feyenoord werken. ,,Het is duidelijk dat hij een ontzettend positieve invloed heeft op hun elftal.” Daar staat tegenover de terugkeer van Edgar Davids. ,,Ik kan het me goed voorstellen dat Ajax een type als Davids gehaald heeft. Jonge spelers trekken zich aan zo’n jongen op. Ik denk dat hij ook niet zou misstaan in ons elftal, maar het blijft een Amsterdammer natuurlijk.”


Koeman: ‘ Ik denk dat Davids ook niet zou misstaan in ons elftal, maar het blijft een Amsterdammer natuurlijk.’

Vijfjaars-sanctie
Tijdens de klassieker die komende zondag gespeeld wordt in Amsterdam geldt nog altijd de ‘Vijfjaars-sanctie’. Deze maatregel houdt in dat bij ongeregeldheden die plaatsvinden tussen fans van Ajax en Feyenoord er de komende vijf jaar geen fans van de bezoekende ploeg aanwezig mogen zijn. Deze maatregel werd ingevoerd na de ongeregeldheden bij Feyenoord-Ajax op 17 april 2005.

Een nieuwe richtlijn is dat voortaan niet de scheidsrechters, maar de directie van de betaald voetbalorganisaties beslissen of een wedstrijd wordt stilgelegd of niet. Een ander punt is dat bij verbaal geweld van de supporters van de bezoekende ploeg, deze de volgende keer niet welkom zijn. Bij herhaling kan dit tot meerdere wedstrijden leiden

Van Egmond
De KNVB heeft scheidsrechter Dick van Egmond aangesteld als leidsman voor de Klassieker die om 12:30 uur begint in een uitverkochte Amsterdam ArenA.

Historie laatste edities Ajax-Feyenoord
2005-2006 Play-offs 20-04-2006 Ajax-Feyenoord 3-0 (1-0) (Zie verslag)
2005-2006 Eredivisie 28-08-2005 Ajax-Feyenoord 1-2 (0-1) (Zie verslag)
2004-2005 Eredivisie 14-11-2004 Ajax-Feyenoord 1-1 (1-1) (Zie verslag)
2003-2004 Eredivisie 30-11-2003 Ajax-Feyenoord 2-0 (2-0) (Zie verslag)
2002-2003 Eredivisie 09-02-2003 Ajax-Feyenoord 1-1 (1-1) (Zie verslag)
2001-2002 Eredivisie 03-03-2002 Ajax-Feyenoord 1-1 (0-0) (Zie verslag)

Volg AJAX-Feyenoord live via internet!
Voor alle Ajax supporters die de klassieker niet live in de ArenA kunnen meemaken is er het alternatief om via internet te kijken. Dat kan betaald maar ook is er meestal ergens een gratis stream. Hoe het werkt? Lees dat in het nieuwsbericht dat wij onlangs publiceerden. Lees echter ook dit aanvullende nieuwsbericht over kijken via Planet.nl. In het forum van voetbalinbeeld kun je waarschijnlijk de URL vinden van de stream. Voor de goede orde: Wij hebben geen betrokkenheid bij deze streamings!

Zet zonder risico 15 euro in op Ajax en win!
Ajax is zwaar favoriet voor de winst tegen feyenoord, zo al niet anders bij de bookmakers. Voor een overwinning van Ajax wordt 1,65 keer de inleg uitgekeerd. Voor een gelijkspel 3,6 keer en voor een zege van Feyenoord 4,6 keer. Dat betekent ook dat er te verdienen valt met een zege van Ajax. Bij een inleg van 15 euro, 15×1,650= 24,75euro! Unibet heeft een speciale actie dat als je je via

Related posts