Extra aandachtspunten voor arbiters bij start nieuwe seizoen

In het nieuwe seizoen gaan de scheidsrechters op 3 punten extra letten. Dat heeft scheidsrechtercoördinator Jaap Uilenberg vandaag bekendgemaakt. Het gaat dan om overtredingen rond de zestien, het vertragen bij spelhervattingen en grove tackles. Het betreft hier details, meldt Uilenberg op de website van de knvb.
,,Er zijn geen nieuwe spelregelwijzigingen, dus de technische richtlijnen hebben we slechts in detail aangepast.’’

De redactie vraagt zich af hoe lang ons arbitrale keurkorps dit weet vol te houden. Overtredingen die aan het begin van het seizoen voortvarend worden bestraft met een kaart, worden na enkele weken / maanden vaak nog maar met een berisping afgedaan. Als de scheidsrechter ze al heeft gezien.

Zonder de inzet van meer technische hulpmiddelen zal het wel altijd moeilijk blijven en verkeerde beslissingen zijn nooit helemaal uit te bannen.

Zoals Uilenberg al zegt: ,,Natuurlijk is er soms sprake van een grijs gebied. In die situaties geven we de scheidsrechter de ruimte om zijn persoonlijkheid te gebruiken. Fluiten in de geest van de wedstrijd blijft een hot item.’’

Over één ding is het hoofd Scheidsrechterszaken van de KNVB heel erg duidelijk. ,,Wij willen absoluut niet meegaan in de pietluttige wijze waarop in de eerste fase van het WK is gefloten’’, zegt hij met klem. ,,We gaan door op de weg van vorig seizoen, zoals die ook door de UEFA in bijvoorbeeld de Champions League wordt gevolgd.’’

Het blijft mensenwerk dus bij fouten zit het soms mee en soms tegen.

Related posts