Eén tot vier jaar cel voor bestormers ADO-honk

De rechtbank in Den Haag heeft één tot vier jaar cel opgelegd aan de Ajax-supporters die in februari in Den Haag het supportershome van ADO bestormden. Elke straf is ten dele voorwaardelijk. De rechter vond de bewijsvoering van het OM onvoldoende om aan te tonen dat de supporters een criminele organisatie vormden. De eisen van het OM varieerden tussen twee en zeven jaar cel. De rechtbank stelde dat de groep supporters deze actie weliswaar had georganiseerd, maar achtte het niet bewezen dat de groep al langere tijd bezig was met het voorbereiden van criminele activiteiten. Een criminele organisatie is daardoor juridisch gezien niet te bewijzen. De rechtbank stelt dat de actie op 10 februari ,,particulier of incidenteel groepsgeweld” is te noemen. Alle verdachten zijn ook vrijgesproken van poging tot moord of doodslag. De rechtbank achtte wel zware mishandeling en poging tot brandstichting bewezen.


Hoogste straf
De hoogste straf, vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk, is voor de 19-jarige Robin T. uit Utrecht. Hij gooide een molotovcoctail en bracht daardoor volgens de rechtbank zowel personen als goederen in het supportershome in gevaar. Drie anderen werden ook veroordeeld voor hun rol bij deze brandstichting. Zij kregen lagere straffen. Twee van de zeventien zaken zijn aangehouden en worden op een later tijdstip behandeld.

De Ajax-supporters zitten al sinds februari en maart van dit jaar vast. Met aftrek van het voorwaardelijke deel, goed gedragkorting en het voorarrest betekent dit dat er een aantal alweer zeer snel zullen vrijkomen. Het is nog niet bekend of de Ajacieden en/of het openbaar ministerie nog in hoger beroep gaan. Het OM laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraken. Tot nu toe heeft justitie 52 verdachten in deze zaak opgespoord, van wie in totaal 42 voor de rechter moeten verschijnen. Van die 42 zijn inmiddels zeventien mensen voor de rechter geweest. Het is nog niet bekend wanneer de andere 25 terechtstaan.

Naar aanleiding van het incident werd besloten de komende twee jaar geen uitsupporters meer toe te laten bij wedstrijden tussen ADO en Ajax. Indien zich binnen twee jaar opnieuw ongeregeldheden voordoen, worden de wedstrijden vijf jaar lang zonder uitpubliek gespeeld.

Related posts