Ajax opnieuw in Opsporing Verzocht
Foto’s relschoppers Ajax-huldiging op tv

De politie van Amsterdam toont de komende twee weken op televisie foto’s van ruim vijftig personen die waren betrokken bij de rellen na de huldiging van Ajax op het Leidseplein op 8 mei. De foto’s van de onbekende relschoppers worden in beeld gebracht in het programma Opsporing Verzocht van de AVRO en het programma Ter Plaatse van de regionale omroep RTV Noord-Holland, maakte de Amsterdamse politie woensdag bekend.

Het is al de zoveelste keer dat Ajax centraal staat in een uitzending van Opsporing Verzocht. Zo werden eerder o.a. al relschoppers getoond die op camera vastgelegd werden voorafgaand aan het Champions League duel Ajax-Club Brugge in oktober 2003 en zeer recent nog de personen die het ADO-honk bestormden op 10 februari van dit jaar.

Na afloop van de feestelijke huldiging van bekerkampioen Ajax op het Leidseplein, waarbij duizenden fans aanwezig waren, braken diverse ongeregeldheden uit. Hierbij pleegden groepjes hooligans vernielingen en vonden vecht- en steekincidenten plaats. Twee mensen liepen steekwonden op en een politiebusje werd kort en klein geslagen.

Waterkanon
Relschoppers gingen eerst de confrontatie met supporters aan, waarbij de politie de groepen probeerde te scheiden. Daarna richtte de agressie zich tegen de politie. De Mobiele Eenheid moest het Leidseplein met een waterkanon ontruimen. De politie was massaal op de been omdat eerdere huldigingen van Ajax op het plein ook uit de hand liepen.

Tijdens de rellen hield de politie al 44 personen aan. Direct na de ongeregeldheden begon de politie een zoektocht naar tientallen andere verdachten. De recherche beschikt over veel beeldmateriaal omdat er vaste videocamera’s waren opgehangen voor de registratie van de huldiging. Ook waren speciale videoteams actief van de aanhoudingseenheid en had de Amsterdamse politie een videoauto ingezet.

Filmpjes
Voorts kreeg de recherche filmpjes en foto’s van omstanders die privé-opnamen hadden gemaakt van de rellen. Op dinsdag 4 juli moeten circa twintig verdachten voor de politierechter van de rechtbank in Amsterdam verschijnen.Zij riskeren een boete en een stadionverbod van maximaal tien jaar.

Voor meer info over vorige Opsporingszaken zie de site van het CIV.

Related posts