Oranje in kaartenfestival tenonder tegen Portugal: 0-1

Het WK is voor het Nederlands elftal voorbij. In de achtste finale verloor het van Portugal in een wedstrijd vol gele en rode kaarten en veel spanning. Portugal trok aan het langste eind omdat het beter met de kansen omsprong dan het weinig effectieve Oranje (1-0). Oranje had niet de macht om Portugal echt aan het wankelen te brengen. De Portugese doelman Ricardo hoefde alleen echt in te grijpen op inzetten van Mark van Bommel en Wesley Sneijder. Die ene keer dat de Portugese goalie kansloos was belandde de bal, van dichtbij geschoten door Phillip Cocu, op de lat.

Nederlands plaaggeest Maniche maakte de enige goal van de wedstrijd. In de 23ste minuut stond hij aan het einde van een vloeiende aanval en liet Van der Sar van tien meter kansloos. De combinatie via Deco, Pauleta en Maniche door het hart van de verdediging was er één die bij Oranje maar niet wilde slagen.

Karrenvracht kaarten
Een apart hoofdstuk vormde de karrenvracht aan kaarten die Valentin Ivanov vaak terecht uitdeelde. De Russische scheidsrechter bestrafte Oranje (zeven kaarten, waarvan geelrood voor Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst) even zwaar als Portugal. De Portugezen eindigden ook met negen man omdat Costinha en Deco allebei twee gele kregen. Luis Figo had een zelfde lot verdiend maar ontsnapte toen hij Van Bommel een lichte kopstoot gaf. De aanvoerder van Portugal smeerde vervolgens wel Boulahrouz een fatale gele kaart aan door theatraal naar de grond te gaan.


Scheidsrechter Ivanov strooit met kaarten

In de hectische slotfase, met negen Portugezen en nog tien Nederlanders op het veld, was Oranje nog heel dicht bij een verlenging. Dirk Kuijt kreeg de beste kans maar stuitte op Ricardo toen hij alleen voor de keeper opdook. Ook met stormram Jan Vennegoor of Hesselink viel de 1-1 niet meer, dat kon ook bijna niet want door het Portugese tijdrekken werd er amper nog gevoetbald.

Portugal mag zaterdag 1 juli tegen Engeland proberen de laatste vier van het WK te bereiken. Voor Oranje is de achtste finale het eindstation in een WK waarin het niet voldoende aantoonde meer te verdienen.

Kansen en mogelijkheden
,,We creëerden tegen de Portugezen in elk geval genoeg kansen en mogelijkheden’’, keek Oranje-basisspeler Wesley Sneijder terug op het fatale duel. De knock-outwedstrijd in de achtste finales van het WK in Duitsland werd ontsierd door vele gele en rode kaarten. Door een rode kaart voor Deco speelde Oranje het laatste kwartier bijna helemaal met een man meer. Het eerste kwartier van de tweede helft waren de Nederlanders al in overtal. Op slag van rust ontving Costinha de eerste rode kaart. Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst kregen uiteindelijk ook rood voorgehouden door de lang niet altijd even consequent leidende arbiter Valentin Ivanov.

,,Helemaal toen we een man meer hadden op het middenveld kregen we kansen’’, herhaalde Sneijder nog maar een eens een positief punt. ,,Helaas zat het ons niet mee, hadden we geen geluk. Vooral niet in de afronding. Net als in eerdere interlands wilde de bal er maar niet in.’’

Indrukwekkende ervaring
Ondanks de teleurstellende uitschakeling was de 18e mondiale vooral voor Maarten Stekelenburg een indrukwekkende ervaring. De Ajacied speelde geen minuut, maar deed vanaf de bank en tijdens de trainingen volop kostbare indrukken op. Indrukken die de beoogde (toekomstige) eerste keeper van Oranje ooit van pas kunnen komen. Het zijn internationale topimpressies waar Stekelenburg wellicht ook zijn voordeel kan doen bij zijn club.

,,Een toernooi als dit is al fantastisch om mee te maken’’, blikte ook Stekelenburg terug. ,,Het is eerlijk gezegd allemaal nog groter dan ik had verwacht. Deze ervaring is extra bijzonder omdat je weet wat allemaal in Nederland gebeurt. Je weet wat zich tijdens een groot toernooi allemaal afspeelt in ons land. Daarom ben ik ook extra trots dat ik hier mag zijn. Natuurlijk was ik tijdens eerdere toernooien altijd wel Oranje-fan. Al heb ik nooit een oranje puntmuts op gehad.’’

Na een moeizaam verlopen, lang, taai en – daardoor – slopend voetbalseizoen, kunnen ook de Ajacieden en hun collega-internationals zich eindelijk richten op vakantie. Ontspanning lonkt. ,,Toch wil ik daar nog even helemaal niet aan denken’’, plaatste Sneijder direct een kanttekening bij die aanname. ,,Eerst wil ik deze uitschakeling verwerken…’’ Zijn Oranje-collega’s en clubgenoten Stekelenburg, Ryan Babel, Hedwiges Maduro en John Heitinga zullen ongetwijfeld met vergelijkbare gevoelens naar hun vakantie toeleven.

Klik hier voor een fotosfeerverslag vanuit Nurnberg

Achtste finale WK 2006 Nurnberg
Portugal- Nederland 1-0 (0-0)

23. Maniche 1-0

Opstelling Portugal:
Ricardo, Meira, Miguel, N Valente, Carvalho, Costinha, Deco, Figo (84′,Tiago), Maniche, Ronaldo (34′ Simao), Pauleta (46’Petit)

Opstelling Nederland:
Van der Sar, Ooijer, Van Bronckhorst, Mathijsen (56’Van der Vaart), Boulahrouz, Van Bommel (67′, Heitinga), Cocu (84’Vennegoor), Sneijder, Robben, Kuyt, Van Persie

scheidsrechter: Ivanov (Rus)
Toeschouwers :41.000

Related posts