Voorbeschouwing RKC Waalwijk-Ajax: wie profiteert het meest?

Zondagmiddag staat de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2005/2006 op het programma. Een seizoen dat, gewild of niet, nog een staartje krijgt als Ajax zich verzekerd van play-offdeelname. Dankzij de play-offs doet de situatie zich voor dat RKC er baat bij heeft om niet te winnen van Ajax. Rekenen, sportieve plicht… 16 april 2006 rond 16.15 uur weten we meer zullen we maar zeggen. Overigens zal Ajax tegen RKC voor het eerst te zien zijn in het nieuwe uittenue.

Naast de play-offs, die Ajax bij deze stand niet meer mogen ontgaan, staat in ieder geval nog de bekerfinale tegen p$v op het programma. Bekerwinst en het bereiken van de voorronde Champions League, terwijl Ajax momenteel maar liefst 14 punten achter staat op de nummer 2, kan dus nog steeds.

Play-offs; gedrocht of zegen?
De play-offdeelname heeft Ajax na de zege op Vitesse nog helemaal in eigen hand. Aanstaande zondag heeft Ajax aan 1 punt genoeg om zich te kwalificeren voor de play-offs. Met 1 punt blijft het FC Utrecht en FC Groningen op doelsaldo voor en blijft het dus vierde.
Als Ajax zou verliezen in Waalwijk, dan moet het kijken naar de concurrenten. Indien FC Groningen uit bij FC Twente of FC Utrecht thuis tegen Willem II een of meer punten zou laten liggen dan zou Ajax zich ook bij een nederlaag nog kwalificeren als vierde of vijfde.
De plaats waarop Ajax eindigt heeft invloed op het speelschema, aangezien Ajax als finalist in het toernooi om de Gatorade Cup verzekerd is van een UEFA Cup plaats.
Eindigt Ajax als zesde, dan gaan de play-offs waaraan RKC deelneemt slechts om een geldbedrag. Plaatst Ajax zich wel voor de play-offs dan is er voor de winnaar nog een strijd voor een Intertoto plaats weggelegd. RKC heeft er dus baat bij om niet van Ajax te winnen. Maar misschien ziet de ploeg uit Waalwijk met het oog op de voorbereiding voor het nieuwe seizoen wel niets in Intertoto-voetbal.

Geblesseerden/schorsingen
Emanuelson, Pienaar en Mitea herstellen goed van hun blessures en zijn inzetbaar tegen RKC. Trabelsi is nog een vraagteken voor aanstaande zondag. Hij zou nog steeds niet helemaal hersteld zijn. Wesley Sneijder is er zeker nog niet bij na zijn terugslag na de invalbeurt van 20 minuten afgelopen woensdag. Juanfran is nog geschorst.

RKC Waalwijk
Na lang in de top-vijf te hebben gestaan is het team van Adrie Koster weggezakt naar een 12de plaats. Blessures en het vertrek van onder andere Rick Hoogendorp zijn er debet aan dat RKC een mindere fase doormaakt. Terwijl de geblesseerde Michael Krohn-Dehli volgend seizoen RKC Waalwijk verruilt voor Ajax gaat oud Ajax speler Martijn Reuser van Willem II naar RKC. Naast Krohn-Dehli ontbreken ook Fuchs, Fung a Wing, Martens, De Ceulaer, Janssen en Promes vanwege blessures.

De KNVB heeft J. van Hulten aangewezen als leidsman voor het duel in het Mandemakers stadion. De heren Takacs en Van Dongen zijn zijn assistenten. Het duel begint om 14:30 uur.

Historie laatste drie edities:
2002-2003: 1-1 Zie verslag
2003-2004: 0-1 Zie verslag
2004-2005: 1-2 Zie verslag

Related posts