Ajax tankt vertrouwen voor Klassieker met 2-4 zege op SC Heerenveen

Ajax is ook in Heerenveen op nationaal gebied foutloos gebleven onder John Heitinga. De Ajacieden wonnen in het Abe Lenstra-stadion met speels gemak van de Friezen (2-4). De manier waarop zorgde ervoor dat Ajax vertrouwen tankte voor de Klassieker van 19 maart in de Johan Cruijff Arena, waarin de koppositie kan worden overgenomen van Feyenoord.

Dankzij goals van Mohammed Kudus, Edson Álvarez en Steven Bergwijn stond de ploeg van Heitinga na negentien minuten al met 0-3 voor. Vooral de 0-3 zal Heitinga echter tevreden stellen. Na een door Steven Bergwijn zelf opgezette aanval en een één-twee met Tadic was het Bergwijn die beheerst scoorde. Dat de vorm van de buitenspeler groeiende is, bewees hij even later met een uitstekende solo. De bal belandde echter via de binnenkant van de paal in de handen van SC Heerenveen-keeper Xavier Mous. Voor Kees van Wonderen was dat het sein om te wisselen en de trainer van de Friezen bracht maar liefst drie nieuwe spelers in het veld. Het resulteerde in de aansluitingstreffer van Van Amersfoort. In de tweede helft stelde Ajax snel orde op zaken en het was Taylor die met een droge knal de 1-4 wist te scoren. Daarna werd Ajax wat slordiger in het spel en pakte het met Timber en Berghuis ook nog twee onnodige gele kaarten. De rake kopbal van Sydney van Hooijdonk (2-4) ruim tien minuten voor tijd bracht wat spanning terug, maar daar bleef het bij. Onder Heitinga rekende Ajax eerder in Eredivisie-verband af met Excelsior, SC Cambuur, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, Vitesse en NEC. Daarmee is de opvolger van Alfred Schreuder de eerste Ajax-trainer sinds de eeuwwisseling die zegeviert in zijn eerste zeven Eredivisie-duels. Met 21 punten uit zeven wedstrijden, 23 doelpunten voor en vier tegen is de start van Heitinga in de Eredivisie flitsend en het vertrouwen Feyenoord zondag als koploper af te lossen groot.

SC Heerenveen – Ajax 2-4 (1-3)
’10 Kudus 0-1
’16 Alvarez 0-2
’19 Bergwijn 0-3
’42 Van Amersfoort 1-3
’52 Taylor 1-4
’79 Van Hooijdonk 2-4

Scheidsrechter: Manschot
Gele kaarten: Sahraoui, Van Amersfoort (SC Heerenveen), Timber, Berghuis (Ajax)
Toeschouwers: 25.500

Opstelling SC Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Bruma (83′ Van Ottele), Bochniewicz, Köhlert; Tahiri (64′ Halilovic), Olsson (37′ Haye), Al Hajj (37′ Van Hooijdonk); Nunnely (37′ Andersson), Van Amersfoort, Sahraoui.

Opstelling Ajax: Geronimo Rulli, Devyne Rensch, Jurrien Timber, Calvin Bassey, Owen Wijndal, Kenneth Taylor, Edson Álvarez, Steven Berghuis, Mohammed Kudus, Dusan Tadić, Steven Bergwijn (66′ Brian Brobbey).

Related posts