Ajax weet ook tegen FC Twente niet te winnen: 0-0

Het is voor het eerst sinds september/oktober 2011 dat Ajax vijf Eredivisieduels op een rij niet heeft weten te winnen. Ook zaterdagavond kon de ploeg van Alfred Schreuder niet imponeren en mocht het uiteindelijk nog blij zijn met een punt. Daardoor is de landskampioen bezig aan de slechtste reeks in de Eredivisie in bijna twaalf jaar.

Na amper acht minuten spelen had FC Twente al twee keer kunnen scoren maar de tukkers vergaten de thuisploeg verder naar het canvas te werken. Nieuwe doelman Gerónimo Rulli moest ingrijpen, terwijl de Argentijnse wereldkampioen pogingen van Vaclav Cerny en Michel Vlap op de paal zag vliegen. Ook Ricky van Wolfswinkel vergat de score te openen. Het leverde een striemend fluitconcert voor de thuisploeg op. FC Twente profiteerde na een wervelstart niet van het nerveuze begin van Ajax, maar bleef de bovenliggende partij. Dat had tien minuten voor rust fatale gevolgen, toen Devyne Rensch de doorgebroken Ricky van Wolfswinkel vastpakte en met rood kon inrukken. Maar naarmate de tweede helft vorderde, leek Ajax uitgerekend in ondertal weer eens een clean sheet over de streep te trekken. Met een compacte organisatie en een flinke dosis strijdlust werd de outsider in de titelrace bij Rulli weggehouden. Ajax nam met het ondertal de verdedigende stellingen in en loerde op een uitbraak. FC Twente creëerde minder gevaar en het lukte niet om Ajax aan flarden te spelen, doordat de ruimtes klein waren. Een echt slotoffensief bleef dan ook uit. Door het puntverlies op rij zijn de titelkansen van Ajax flink geslonken.  Tegenover de eerste clean sheet sinds september, staat ook de zwakste reeks van vijf opeenvolgende duels van deze eeuw. Daardoor dreigt Ajax zich met een achterstand van vijf punten op Feyenoord (de koploper treft het dolende Groningen zondag) op te moeten maken voor de volgende kraker, volgende week in De Kuip.

Ajax – FC Twente 0-0 (0-0)

Scheidsrechter: Lindhout
Toeschouwers: 53.640
Gele kaarten: Tadic (Ajax), Sampsted, Van Wolfswinkel, Zerrouki, Tzolis (FC Twente)
Rode kaarten: Rensch (Ajax)

Opstelling Ajax: Gerónimo Rulli , Jorge Sánchez , Jurriën Timber , Devyne Rensen , Calvin Bassey , Davy Klaassen, Edson Álvarez , Kenneth Taylor , Francisco Conceição , (71. Steven Bergwijn), Brian Brobbey  (46. Mohammed Kudus ) Dušan Tadic

Opstelling FC Twente: Lars Unnerstall , Alfons Sampsted (66 Joshua Brenet), Mees Hilgers, Robin Pröpper, Gijs Smal, Ramiz Zerrouki , Michel Vlap , (85. Manfred Ugalde ), Michal Sadílek , (77. Mathias Kjølø ), Vaclav Cerný  (66. Daan Rots), Ricky van Wolfswinkel , Virgil Misidjan (66. Christos Tzolis )

Related posts