Brobbey schiet Ajax in slotfase langs NEC: 0-1

Ajax heeft zaterdagmiddag opnieuw een zeer moeizame overwinning behaald en deze keer moest NEC het onderspit delven. Na een duel dat lang op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen, was invaller Brian Brobbey kort voor tijd het goudhaantje: 0-1. 

Een week na de verloren KNVB-bekerfinale tegen PSV en drie dagen nadat het aanstaande vertrek van trainer Erik ten Hag naar Manchester United officieel was geworden, maakte Ajax een zwakke indruk tegen NEC, maar dat was al wekelijks zo. Ook in Nijmegen wist Ajax niet te imponeren en speelde het vooral een wedstrijd tegen zichzelf. Een achterstand leek er dan ook te komen voor Ajax, toen Jonathan Okita alle ruimte had om uit te halen in het vijandelijke strafschopgebied. In de verre hoek testte hij Maarten Stekelenburg, die zich goed strekte en zijn ploeg behoedde voor vroege malaise. Ajax kreeg ook mogelijkheden en na 34 minuten was er voor de ploeg van Ten Hag een uitgelezen kans op de 0-1, want de bal ging op de strafschopstip na een overtreding van Jordy Bruijn op Jurriën Timber. Tadic ging achter de bal staan en keeper Branderhorst tikte de bal uit de hoek. Het was al de derde gemiste strafschop van de Serviër dit Eredivisie-seizoen en dat is een negatief clubrecord.

Ten Hag bracht in de rust ook Brian Brobbey voor de tegenvallende Steven Berghuis en zag zijn ploeg al snel goed wegkomen, toen Souffian El Karouani vrij opdook voor Stekelenburg. De stift van de linkervleugelspeler van NEC miste richting. Na een klein uur spelen dribbelde Tavsan zich over de as van het veld razendsnel door de Amsterdamse defensie, om te besluiten met een schot in het zijnet. Aan de overzijde kopte Brobbey uit een goede voorzet van Tagliafico op de paal. Met het verstrijken van de tijd ging NEC steeds meer geloven in een resultaat, terwijl voor Ajax de volgende zeperd steeds dichterbij kwam. De wisselbeurt van Ten Hag bleek in de slotfase van het duel echter goud waard, want het was Brobbey die enkele minuten voor tijd toesloeg en Ajax op voorsprong zette. Even leek er nog sprake van buitenspel, maar dat werd door de VAR al snel ontkracht. Zo haalden Ten Hag en zijn manschappen opnieuw opgelucht adem en blijft de ploeg op koers voor een nieuwe landstitel.

NEC – Ajax 0-1 (0-0)

’88 Brobbey 0-1

Scheidsrechter: Manschot
Gele kaarten: Schone, Guth (NEC), Blind (Ajax)
Toeschouwers: 12.390

Opstelling NEC: Branderhorst, Marquez, Guth, Verdonk (/71 Van Eijden), Van Rooij, Bruijn, Mattson (/51 Duelund), Schone, El Karouani, Tavsan, Okita (/87 Vet)

Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg, Jurrien Timber, Perr Schuurs (/45 Liam van Gelderen), Daley Blind, Nico Tagliafico, Kenneth Taylor (/85 Mohammed Kudus), Davy Klaassen, Ryan Gravenberch (/90 Edson Alvarez), Steven Berghuis (/46 Brian Brobbey), Sebastien Haller, Dusan Tadic

Related posts