Gemiste penalty en fout Scherpen worden Ajax fataal tegen Roma

Ajax heeft zichzelf een bijzonder slechte dienst bewezen in het eerste duel in de kwartfinales van de Europa League met AS Roma. Ajax had de overhand tegen de Italianen, had ook de beste kansen, maar gingen desondanks met 1-2 onderuit. Een gemiste penalty, veel gemiste kansen en een blunder van Kjell Scherpen zorgen dat de ploeg van trainer Erik ten Hag volgende week vol aan de bak zal moeten in Rome om de zaken recht te trekken.

Ajax had in de eerste helft moeite met de snelle counters die AS Roma er kan uit gooien. Een aantal keren ontsnapte Ajax, omdat Roma niet goed omging met een overtalsituatie. Zo schoot de ervaren Bosniër Edin Dzeko voorlangs. Bij een schot van afstand van Bryan Cristante moest Ajax-goalie Kjell Scherpen zich strekken. De 21-jarige doelman maakte zijn Europese debuut omdat routinier Maarten Stekelenburg niet op tijd was hersteld van een knieblessure, die hem ook al het treffen met Heerenveen kostte.

Ondanks de situaties voor het doel van Scherpen was het toch Ajax dat in de 39e minuut de leiding nam. Davy Klaassen vond Dusan Tadic, die in kansrijke positie niet zelf schoot, maar de doorgelopen Klaassen, Mister 1-0, vond. Dramatisch uitverdedigen lag overigens aan de goal ten grondslag. Amper een minuut later had Antony Ajax al aan een nieuw doelpunt kunnen helpen, maar de Braziliaan benutte een grote kans niet.

Na de rust maakte Ajax de indruk snel de wedstrijd te willen beslissen. De ploeg van Ten Hag viel verwoed aan en kreeg in de 50e minuut een penalty. Tadic vaak een zekerheidje vanaf de stip rekende erop dat keeper Lopez een hoek zou kiezen, maar de keeper bleef staan en bracht eenvoudig redding op het slappe schot recht door het midden. Tadic had zijn laatste zeventien penalty’s benut. Deze misser bleek de opmaat voor een hoop ellende. Een paar minuten later was het Scherpen namelijk die gruwelijk in de fout ging. Lorenzo Pellegrini legde aan voor een vrije trap die een prooi had moeten zijn, maar de debutant grabbelde en zag de bal tergend langzaam in zijn eigen doel belanden. Een hard gelag voor de doelman, die verder prima voor de dag kwam.

Ten Hag bracht Brian Brobbey voor Neres. Vijf minuten na zijn invalbeurt dook de 19-jarige spits alleen op voor het doel van Lopez, maar hij verloor het een-tegen-een-duel van de goalie. Ook Antony kreeg de bal er na een fraaie aanval met de hak niet in. Tussendoor kostte shirtje trekken bij Dzeko de 18-jarige Devyne Rensch door een gele kaart de return in Rome.

Vlak voor tijd deelde Roger Ibanez namens AS Roma nog een dreun uit. Met een ziedende knal zorgde hij ervoor dat de return voor Ajax over een week nog een heel lastige aangelegenheid wordt.

De basiself van deze wedstrijd

Het begon allemaal zo mooi met de 1-0 van Klaassen

Tadic mist de kans op 2-0 vanaf de penalty stip

Een blunder van Scherpen betekent aan de andere kant de 1-1

En als Roma in de slotminuten ook nog de 1-2 binnen schiet wacht Ajax volgende week een zeer lastig karwei

Ajax – AS Roma 1-2 (0-1)
38. Davy Klaassen 1-0
58. Lorenzo Pellegrini 1-1
87. Roger Ibañez 1-2

Opstelling Ajax:
Scherpen; Rensch (79. Klaiber), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Antony (89. Idrissi), Klaassen, Neres (63. Brobbey); Tadić

Opstelling AS Roma:
López; Mancini, Cristante, Ibañez; Peres, Pellegrini, Diawara, Spinazzola (28. Calafiori); Pedro, Dzeko (77. Mayoral ), Veretout (77. Villar)

Related posts

2 Comments

  1. Charka53

    Het wordt zeker de uitwedstrijd erg moeilijk om van dat defensieve ploeg je te winnen en zeker als we zo met de weinige kansen omspringen en laten we nu niet Kjell alleen de zwarte Piet toe schuiven dit was een gezamenlijk falen en ik hoop dat er wat van geleerd is.

Comments are closed.