Champions League avontuur voorbij na nederlaag tegen Atalanta

Ajax kan zich gaan opmaken voor de Europa League. Alleen een thuiszege op Atalanta zou voldoende zijn voor een plaats bij de laatste zestien van de Champions League maar Ajax ging in de Johan Cruijff ArenA door een late 1-0 onderuit tegen de Italianen. Vorig seizoen verspeelde Ajax in de laatste groepswedstrijd tegen Valencia ook al een plaats in de achtste finales van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag was vooraf al zeker van de Europa League.

Brian Brobbey startte verrassend als centrumspits in plaats van de geblesseerde Lassina Traoré. Het was het debuut van het 18-jarige talent in de Champions League. Ajax startte ook zonder Daley Blind (ziek) en David Neres (enkelblessure). Blind werd vervangen door Lisandro Martinez. Noussair Mazraoui en Nicolas Tagliafico waren zoals verwacht wel fit genoeg om tegen de Italianen aan te treden.

Beide ploegen begonnen voorzichtig. Na bijna 20 minuten kreeg Atalanta na een mooie aanval de eerste echte kans van de wedstrijd, maar het schot van Marten de Roon ging maar net naast. Daar bleef het bij aan de kant van de Italianen. Ook Ajax kreeg maar één serieuze kans. Het duurde tot ver in blessuretijd van de eerste helft voordat Ajax kans kreeg de score te kunnen openen. Na een uitstekende voorzet van Antony kon Brobbey de bal inkoppen, maar de bal miste richting en Atalanta-keeper Pierluigi Gollini had geen moeite de bal te pakken.

Ajax kwam in de tweede helft op het veld zonder Brobbey. Vlak voor voor rust was hij hard in botsing gekomen met ploeggenoot Tagliafico en bleef even groggy op het veld liggen. Ajax kwam wat feller uit de startblokken op zoek naar de broodnodige treffer, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van de Italianen. Met nog een half uur op de klok viel het tempo weer terug. In de 67e minuut zag het er nog even naar uit dat invaller Klaas-Jan Huntelaar een strafschop mee zou krijgen, maar de scheidsrechter vond de duw van Freuler te licht.

Een kwartier voor tijd kreeg Davy Klaassen zomaar uit het niets DE kans op de 1-0. Na een hakje van invaller Jurgen Ekkelenkamp stond hij oog in oog met doelman Gollini, maar Klaassen schoot rechtdoor op de voeten van de doelman.

Het slotoffensief moest Ajax vervolgens ook nog uitvoeren met tien man. In de 79e minuut kreeg Ryan Gravenberch zijn tweede gele kaart na een zwaai met zijn arm richting Alejandro Gomez; een zware straf. Even later kreeg Ajax de genadeklap. Invaller Luis Muriel schoot de 0-1 binnen en versperde Ajax zo definitief de weg naar een vervolg van de Champions League.

De basiself van Ajax met vlnr bovenste rij: Tadic, Brobbey, Schuurs, Gravenberch, Klaassen, Onana
Onderste rij: Martinez, Mazraoui, Labyad, Antony en Tagliafico

Brobbey verrassend dus in de basis

Ook Labyad weer vanaf de start

Tadic krijgt een beuk van Hateboer

Klaassen mist de grootste kans op de 1-0

Huntelaar krijgt een beuk…

Ajax claimt een penalty maar de scheids wil er  niet aan

Ook de VAR grijpt niet in

Antony was wederom onzichtbaar

Promes mocht het ook nog proberen maar is al maanden uit vorm

Als er dan ook nog rood volgt voor Gravenberch is de strijd gestreden

Ajax – Atalanta Bergamo 0-1 (0-0)
85. Luis Muriel 0-1

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, Schuurs, Martínez (90+1.J.Timber), Tagliafico (63.Huntelaar); Klaassen, Labyad (63.Ekkelenkamp), Gravenberch; Antony, Brobbey (46.Promes), Tadić.

Opstelling Atalanta Bergamo:
Gollini; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens (79.Palomino); Pessina, Gómez; Zapata (79.Muriel).

Related posts