Oud-Juventusspelers des duivels omdat Endt doping-verleden oprakelt

Uitspraken van David Endt hebben kwaad bloed gezet in Italië. In aanloop naar de Champions League-kwartfinale tussen Ajax en De Oude Dame werd Endt geintervieuwd door een Italiaans radiostation over de aanstaande clash tussen de Amsterdammers en De Oude Dame. De voormalig teammanager van Ajax blikt daarbij terug op de finale van 1996 toen Ajax de Champions League-eindstrijd na strafschoppen verloor van Juventus. Endt geeft aan dat Juventus de finale won, mede door wellicht het gebruik van doping aan Italiaanse zijde. Enkele oud-spelers van Juve reageren furieus op de aantijgingen van Endt.

‘Toen speelden we tegen een ploeg waarvan een paar spelers wellicht doping hadden gebruikt, al weet niemand de exacte waarheid. Dat gevoel doet Ajax nog steeds pijn’, sprak Endt. Het gonst al jaren van de dopinggeruchten rondom dat Juventus-team van 1996, maar twee spelers van dat elftal hebben ziedend gereageerd op de suggestie. ‘Ik heb de uitspraken van de wereldberoemde David Endt gehoord’, zo laat Alessio Tacchinardi tegenover Sportmediaset spottend weten. ‘Ik kan alleen maar zeggen dat hij zich moet schamen!’ Volgens hem was de CL-zege van Juventus het resultaat van hard werk. ‘Dat team heeft vanaf de eerste dag van de voorbereiding keihard gewerkt om die beker terug naar Turijn te halen, en die droom hebben wij gerealiseerd. Ik kan nu alleen maar hopen dat de woorden van Endt de spelers van Juventus motiveren om Ajax nóg een keer uit te schakelen. Een schande’, sluit Tacchinardi af.

De basiself van Ajax voorafgaand aan de Champions League finale van 1996
Bovenste rij: Van der Sar, Bogarde, Finidi, Blind, Davids en Kanu
Onderste rij: Litmanen, Silooy, R. De Boer, F. de Boer en Musampa

De doping-boys van Juve vieren de overwinning op Ajax

Een andere speler; Ciro Ferrara, stelt dat het in 1996 óók al zo was dat Amsterdamse woorden Juventus extra motiveerden. ‘Ik wil graag aanstippen dat Endt ons toen ook geholpen heeft. Een paar dagen voor de finale zei trainer Louis van Gaal dat Ajax de beker mee zou nemen naar Nederland. Aangezien Endt als teammanager verantwoordelijk was voor alle communicatie vanuit het Ajax-kamp, had hij moeten weten dat we door die woorden alleen maar nóg meer gebrand waren op de overwinning.’

Veroordeeld
De aantijgingen van Endt zijn overigens helemaal niet zo gek en dus de vermeende onschuld spelen, zoals de oud-spelers nu doen is juist ongepast. Juventus werd zelfs bestraft voor dopinggebruik in die periode. In november 2004 bepaalde de rechter in Turijn dat er tussen 1994 en 1998 doping is gebruikt bij Juventus, maar kon niet constateren in welke wedstrijden dat gebeurde. Hematoloog Giuseppe D’Onofrio onderzocht daarbij onder meer opnieuw de bloedwaarden van de spelers. De Italiaanse bloeddopingexpert concludeerde dat Juventus geprepareerd was. Dat was ook de mening van D’Onofrio in 1998, maar destijds waren er nog geen middelen om het gebruik van epo of bloeddoping te onderzoeken. De bevindingen van D’Onforio werden beschouwd als wetenschappelijk bewijs en niet als juridisch bewijs. Later rolden er diverse koppen. Clubarts Riccardo Agricola werd veroordeeld tot 22 maanden celstraf vanwege sportfraude en nalatigheid bij de bescherming van de gezondheid van de spelers. Juventus mocht de beker, die het in 1996 in Rome veroverde, gewoon houden.

“Dit is vreemd. Als ik dit zie, voel ik me rot”, aldus toenmalig Ajacied Finidi George in het programma van de NOS. “Het was niet maar één speler. Het waren er meerdere uit die ploeg. Als je dan zes, zeven gedrogeerde spelers hebt die in de wedstrijd stonden, dan speel je heel erg vals.” “Het eerste dat in me opkomt is dat dit keihard afgestraft moet worden. Voetbal moet gewoon dopingvrij en dat kan ook heel makkelijk”, reageerde Ronald de Boer, destijds ook speler van Ajax in de finale, tegenover de NOS.

Zie ook:
‘Ajax verloor in 1996 van gedrogeerd Juve’
‘Juventus versloeg Ajax in CL-finale 1996 met EPO’

Related posts

23 Comments

 1. Wenen 1995

  Jammer dat ze de onderste steen niet boven (willen…) krijgen. Mocht doping namelijk bewezen worden dan moet de Cup met de grote oren alsnog afgeleverd worden in Amsterdam!!!

  1. JohnDoe77

   Hadden ze maar geen doping moeten gebruiken. Blijven Italianen; onbetrouwbaar!

 2. Ajax 1

  Lekker belangrijk dat die kutjes des duivels zijn. Valsspelers waren het en prima dat daar nog ff op gewezen wordt

 3. Moosie

  Stelletje misselijkmakende klootzakken zijn het met die vieze spaghettikoppen van ze.
  Ze hadden die beker allang moeten inleveren.
  Ook daar liet de UEFA zien dat ze corrupt zijn.
  Die hele bondsstructuur moet op de schop.
  FIFA net zo een bende.

 4. Charka53

  Wat olie op het vuur gooien David ? het zal ons niet beter laten voetballen hoor maar wel leuk die komotie maar weet het nooit.

   1. Zlatan4ever

    PG , je word toch niet de opvolger van ….met opmerkingen over taalfouten ?

 5. Ajax belg

  David had een klare kijk op die zaken, bij het eerste doelpunt, die oude grijze man bleef lopen met open gesperde mond, die moest men bijna tegen houde’ of die was nu nog aan lopen. Maar 2 regel van de Uefa… Aan de grote komt men niet

 6. dickst14

  Uefa zijn lafaards. Kleine clubjes pakken ze wel altijd aan. De onderste steen had boven moeten komen als ze het altijd maar over “fairplay” hebben.

 7. FrankiC

  Als het wetenschappelijk bewezen is mag je daar toch een toespeling opmaken. Endt zegt het nog heel netjes.

 8. Zlatan4ever

  Pure provocatie van de oud-Juve spelers. Niet over praten.
  “Water onder de brug”

 9. Prinsengracht

  Endt lijkt zelf uit op aandacht. Het is niet slim om tegrnstanders extra te motiveren. Van mij had hij mogen zwijgen.

  1. Moosie

   Endt mot gewoon eens leren zijn smoel te houden het begint ondertussen gewoon irritant te worden

 10. AFCA my World

  Als het zo was,en daar lijkt het op word het niet meer recht gezet, het is te lang geleden, maar juventus uitdagen zodat ze nog meer gemotifeert zijn is wel superstom,totale misplaatste arrogantie kan je de kop kosten, vergeet niet dat juventus met ronaldo ontzettend sterk zijn, we gaan het al moeilijk genoeg krijgen, dan kan je dit er niet bij gebruiken ! ⚽️

 11. Ajax goden

  Laten we het zo zeggen, dat wij iets recht willen zetten, hier moeten onze spelers gemotiveerd door raken en dat we hun ‘n pak slaag geven met mooi voetbal.

Comments are closed.