Schreuder: “In eerste instantie schrok Overmars. Maar ik ben hem heel dankbaar”

Gisteren werd bekend dat Alfred Schreuder Ajax deze zomer gaat verlaten voor een avontuur als hoofdcoach bij TSG Hoffenheim. De rechterhand van Erik ten Hag is akkoord gegaan met een contract voor drie seizoenen, terwijl de Bundesliga-club een bedrag van bijna een miljoen euro overmaakt naar Amsterdam. Aan het begin van de maand concretiseerde Hoffenheim de interesse in de 45-jarige Nederlander, die in het verleden al als assistent-trainer bij de club werkzaam was en vanaf 1 juli het takenpakket van de naar RB Leipzig vertrekkende Julian Nagelsmann overneemt.

“Ik heb eigenlijk niet heel lang hoeven nadenken, omdat ik voelde dat dit een geweldige kans is. De Bundesliga is geweldig. Ik ken de club, de filosofie, werkwijze en ambitie en die passen allemaal bij mij”, zo vertelt Schreuder tegenover De Telegraaf over zijn naderende overstap naar Duitsland. “Ze willen jonge jongens inpassen en werken met een mix van jeugd en ervaring. Het is een beetje het Ajax van Duitsland. De switch om offensief te spelen hebben ze met Nagelsmann en eerder met Ralf Rangnick gemaakt.”

“Dat ze me naar Ajax lieten vertrekken was, omdat ze wisten dat het een wens van me was om hier te werken. En nu komen ze terug, omdat ze denken dat ik de lijn van Nagelsmann kan voortzetten. Dat is een mooi compliment.” De interesse van Hoffenheim was al enkele maanden bekend, maar toch kwam het in Amsterdam hard aan toen de Duitsers concreet werden. “In eerste instantie schrok Marc Overmars. Maar ik ben heel dankbaar hoe hij zich naar Hoffenheim toe heeft opgesteld. Marc weet als geen ander dat je het er niet snel uit krijgt als iets in iemands kop zit”, vervolgt Schreuder.

De reacties die Schreuder kreeg binnen de club op de aankondiging van zijn aanstaande vertrek waren hartverwarmend. “Veel spelers en mensen uit de staf hebben een berichtje gestuurd. Ze zijn blij voor me en gunnen me de transfer, maar vinden het ook jammer dat ik wegga. Schreuder is bij Ajax een assistent met veel vrijheden. De Telegraaf suggereert dat veel spelers hem ook als hoofdtrainer zien. “Erik ten Hag heeft me dit seizoen een grote mate van vrijheid gegeven en dat is fijn. We hebben een prima taakverdeling, waarbij ik een deel voor mijn rekening neem en Erik natuurlijk ook een flink gedeelte. Ik ben een assistent met veel vrijheden.”

Schreuder stelde het de afgelopen vijftien maanden op prijs dat hij zijn mening en visie kon uitdragen binnen een voetbalbolwerk, dat al jaren een bepaald imago heeft. “De kracht van Ajax kan ook de zwakte zijn”, legt Schreuder uit. “Men denkt soms dat men de wijsheid in pacht heeft. Ze beseffen niet altijd dat ze moeten openstaan voor nieuwe dingen.” Willen vernieuwen en verbeteren is in de optiek van Schreuder de reden dat Ajax bij Ten Hag en zijn persoon uitkwam. “Dat je binnen de club ook een ander geluid laat horen.”

“Ajax heeft, ook binnen de opleiding, ontzettend veel goede dingen. En de arrogantie is op bepaalde momenten ook goed. Maar het moet niet té worden.” Schreuder gaat alles missen van Ajax, ook al erkent hij dat hij aan het begin moest wennen. “Aan de manier waarop er werd gedacht. Maar Ajax is in tegenstelling tot het beeld dat bestaat een heel warme club met leuke, lieve en professionele mensen.”

Related posts

15 Comments

  1. HURBIE

   Ja Michels zei het al voetbal is oorlog
   Had hem graag als vervanger van HAGGIE willen zien

 1. FrankiC

  Ik las dat veel spelers hem zien als hoofdtrainer. Als dat zo is dan zou het geen verstandige move zijn van Overmars. Dan had hij Schreuder beter aan zijn contract kunnen houden. Daarbij is ‘rust in de tent’ en het vertrouwen winnen van spelers die twijfelen tussen vertrekken ja/nee nu erg belangrijk.

  1. Wenen 1995

   Iemand die weg wilt aan zijn contract houden… blijft een lastige keuze, FrankiC. Kans op onrust neemt dan zelfs toe. Dus tja… waar doe je goed aan.

   1. FrankiC

    Snap wat je bedoelt en ik ben het met jou eens dat je niets hebt aan mensen die weg willen.
    Maar Schreuder heeft het, begrijp ik, prima naar zijn zin bij Ajax. Er doet zich alleen een mooie mogelijkheid voor. Het lijkt er zelfs op dat hij niet verwacht had dat Ajax zou meewerken aan zijn vertrek. Hij had daarom normaal kunnen en willen blijven funtioneren.

    1. Wenen 1995

     Met je eens, ik heb ook liever dat hij blijft. Nu maar hopen dat Poulsen een gelijkwaardige of betere vervanger is.

     1. dickst14

      Ben bang dat dit het einde van Ziyech bij Ajax betekent en misschien nog wel meer spelers.

 2. Frip

  Vind het nog steeds jammer spelers liepen met hem weg maar je moet hem toch de kans geven anders zit hij dan ontevreden op de bank… toch had ik voor hem in de plaats graag wim jonk gezien man met veel kennis en ervaring

 3. Forever nr14

  Alfred, neem je je assistent ook mee?? hoeft ie niet zoveel te lullen/brabbelen

Comments are closed.