There are no ads, please add some


Johan Cruijff, voor altijd nummer veertien

Vandaag, 24 maart 2018, is het alweer twee jaar geleden dat Johan Cruijff overleed aan de gevolgen van longkanker. Het orakel van Betondorp, El Salvador, Nummer veertien, El Flaco, we missen hem nog elke dag. Als voetballer, als trainer, maar bovenal als een zeer fijn mens. ‘Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen’, waren de woorden van Johan een maand voor zijn overlijden.

Wij wensen familie, vrienden, bekenden en natuurlijk alle Ajacieden veel sterkte op deze memorabele dag.


Gerelateerde posts

69 reacties

 1. Moosie

  Het zou mooi zijn als we ooit tot het besef komen dat wij als Ajax en als Nederland alleen succesvol kunnen zijn als we alles wat hij ons gaf gebruiken.
  Hij zag dingen die anderen niet zagen,hij heeft ons de wijsheid gegeven om het in praktijk te brengen het is te hopen dat alle arrogante mannetjes hun pogingen om hun zin door te drijven zouden staken

  1. Bakkie

   Cruijff was de meest geniale voetballer die Nederland ooit gekend heeft, maar wat betreft die wijsheid… ik weet het niet… interviews met hem waren vooral legendarisch omdat zijn manier van denken nauwelijks te volgen was. Niet omdat het nou allemaal zo geniaal was wat hij zei.

   1. Moosie

    Het mooie en ook het moeilijke van genialiteit is dat bijna niemand het snapt.
    Daarom heeft Johan het ook allemaal nog eens haarfijn uitgelegd dat de leiding er nu niets mee doet zegt meer over hun dan over Johan.

   2. De Nees

    Nou Bakkie hij was heel goed te volgen, heb dit broodje aap verhaal ook nooit zo begrepen. Ooit in de media zo aangehaald en daarna werd alles wat Johan riep als onnavolgbaar bestempeld, deels uit aanstellerij deels uit een misplaatste soort adoratie. Johan redeneerde altijd met heel veel logica, wat hij zei was altijd al eerder door hem in de praktijk getoetst, daarom vertelde hij nooit onzin. Als je die logica volgt dan begrijp je wat hij zei, zo moeilijk is het niet.

 2. EugAjax

  6 december 1981:
  Ajax – Haarlem 4-1, eerste keer dat ik Johan live aan werk zag. Mijn vader nam me mee naar de Meer, de Reynoldstribune. Stadion volledig uitverkocht, dat had ik nooit gezien. Vele sceptische oude mannen, opa’s om me heen. Veel twijfels en dan die o zo bekende 22e minuut. Mijn allermooiste Ajax moment. Johan liet even zien dat hij nog steeds de beste is en was!
  Opa’s diezelfde sceptische opa’s vielen elkaar allemaal huilend in de armen! Veel gehoord die minuut “dat we dit jaren hebben moeten missen. Wat prachtig dit”……

  24 maart 2016:
  Aan sterfbed van mijn moeder opeens een app melding “Johan Cruijff overleden”…..

  Tranen gelaten, tranen voor moeders en Johan, beide iconen voor me.

  3 april 2016:
  Twee dagen na overlijden moeders, de herdenkingswedstrijd voor Johan.
  Mijn vrouw heeft me erheen geschopt. Het werd een eerbetoon zo mooi, zo sterk en voor mij persoonlijk iets waar ik dagelijks kracht uithaal.
  Beide niet weg te denken uit mijn leven, beide gestrand door die vreselijke ziekte.

  Ik wil alle Ajacieden, familie, vrienden en nabestaanden heel veel sterkte wensen.

  Een uniek persoon als Johan zullen we in voetbal in algemeen en bij Ajax in bijzonder nooit meer tegenkomen❤️!

  1. De Nees

   Je moeder en Johan op dezelfde dag…even geen woorden Eug. Mooi stuk. Sterkte vandaag.

  2. Ajax 1

   Eug, bijzonder. Weet je wat bizar is: het was ook mijn eerste wedstrijd Ajax. Ik woonde in Azie met mijn ouders toen en mijn vader wilde me graag nog meenemen naar de meer, in het speciaal voor Johan.

   Iedereen gecondoleerd. Maestro RIP.

   1. EugAjax

    Echt bizar Ajax 1, Johan de verbinder ook bij ons 😃😃😃👍ga je goed man👍

    1. Ajax 1

     Inderdaad, verbinder en verlosser. Kippenvel als ik alles hier weer lees van iedereen

  3. Litmanen

   Mooi stukje Eug. Fijn je hier weer even te zien, hoewel de reden triest is.
   Ik was er ook toen, die goal tegen Metgod en alle twijfels waren weg. Het fenomeen was terug!
   Ik heb Johan al vaak in zijn begin periode mogen zien, in het gouden elftal. Jongenskaartje voor een gulden, Diemerzijde. Wat een tijd!

   1. EugAjax

    Even van korte duur Litmanen voor onze aller Johan, sinds die bewuste 6 december altijd jaloers geweest op supporters zoals jij die de echte gouden tijd live hebben meegemaakt. Moet echt fantastisch zijn geweest😄👍⚽️🏆

    1. Litmanen

     Dat was het en komt nooit meer terug. Geld regeert, dus we zullen nooit meer de kans krijgen een mooi elftal op te bouwen.
     Zo vreselijk jammer.

   2. HURBIE

    Ja gezellig daar
    En na de wedstrijd het veld op voor een handtekening van Cruijff

   3. Wembley71

    Ik ben ook van een of misschien van die generatie met als hoogte punt een bezoekje aan Wembley en zit zelfs in de die film nr. 14. ( een van die jochies die handtekeningen vragen in Amsterdamse bos op het grote speelveld) en ook wij zaten voor “piek” op de Diemerzijde in de meer. Die trouwens vaak maar matig bezet zat maar wel met echte Amsterdammers. Maar wij en vele met mij vonden die Cruyff een geweldige speler maar een ontzettende lul met “kapsies” . Onze helden waren, Piet,Sjakie, Inge, Wimpie, Gert en later Nico, Dickkie dat soort gasten. M.a.w over de doden niets dan goed gaat voor mij niet op, hypocriet gelul. En dan vaak van gassies die heel die Cruyff niet hebben zien spelen of als tranier hebben meegemaakt. Hoop overigens wel dat die naamsverandering 25 april zal zijn

  4. Marc Overdwars

   Prachtige woorden Eug
   Echt heel mooi.

   Herinneringen laten het leven leven.

  5. BobbyHaarms

   Prachtig stuk EugAjax. Ook voor jou natuurlijk heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 3. Indojood

  Ajax en NL worden nooit meer dezelfde. We missen je heel erg, Jopie 😥😥😥

  1. Ajaxfoort

   Officieel niet nee Hurbie. Maar iedereen, zelfs de kranten, noemen het wel zo. Dat lijkt me genoeg zeggen. Het blijft schandalig hoe de Arena hier mee omgaat. Ik pleit voor een nieuw stadion zodra het contract afloopt en dan dat vernoemen.

 4. hubert

  hij was niet de grootste van Nederland maar van heel de wereld hij is en blijft de allergrootste. hij heeft veel meer en betere eigenschappen dan andere toppers vooral het mens zijn van de mens cruijff. echt gigantisch

 5. -buitenkantje rechts-

  “In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.” R.I.P. ⚽️

 6. AB AjaxBarcelona

  Jopie, ik mis, Ajax mist je, de wereld mist je. Jij beleefde voetbal in al zijn eenvoud en dat was geniaal. Vaak krijgen de groten onder ons uiteinelijk pas na hun dood de echte waardering die ze altijd al verdiende. Ik blijf dus nog hoop houden. Blijf in onze gedachte.

 7. De Nees

  De ziel is oneindig, de aarde is een leerschool en we leren hier om te gaan met onze daden. Wat de ziel verdient ontvangt het in goede en kwade vorm in meerdere levens, niet alleen je daden ook je gedachten en bewoordingen hebben invloed, alles wat je zaait zal je ooit oogsten. De ziel komt en gaat volgens incarnatie, karma en universele regels, alles vormt een geheel. De ziel is zelf verantwoordelijk voor wat het beleeft, alles komt voort vanuit vorige levens, God hoeft daarom niet in te grijpen daarvoor bestaan deze regels. Grote denkers, warme zielen, uitvinders, genieën brengen vooruitgang naar de aarde, we hebben hulp nodig want alle zielen moeten evolueren naar grotere hoogte, een soort nirvana. Als de leerschool aarde voor de ziel voorbij is dan evolueert het verder in de sferen. Johan heeft niet alleen Ajax alles gebracht, ook de rest van de wereld werd diep geraakt door hem, dit soort mensen heeft de mensheid nodig om vooruit te komen. Dit soort mensen die de mensheid raken zullen altijd komen en gaan en Johan was zo’n iemand, hij had een doel en dat was dit. Doodgaan is niet doodgaan, doodgaan is teruggaan naar je plek in de sfeer waar je op dat moment hoort. En daarna gaat de reis verder.

 8. Bert62

  En nu godverdomme zo snel mogelijk de Arena naar hem vernoemen. Dat verdient deze grote voetballer allertijden

 9. Kingkong

  Laten we nooit vergeten dat hij naast de grootste voetballer vooral een goed mens was met het hart op de juiste plaats daar kan ( lees moet) menigeen een voorbeeld nemen.
  R.I.P. Vriend

 10. Peter kopsterk

  We zullen je ALTIJD blijven herinneren Johan. Het legendarische nummer 14 blijft voor eeuwig van jou.

 11. Middenweg401

  Iedereen, maar vooral de familie en vrienden van Johan Cruijff, veel sterkte op deze trieste dag. De beste aller tijden.

 12. geralmere

  Een memorabele dag. Jopie was voor mij genieten aan de Middenweg bij het trainen. Altijd achteraan met Pietje bij het rondjes lopen, maar daarna die onnavolgbare schoten en acties in het veld. Ik kan zeggen dat ik hem heb zien groeien met nummer 7 achter het stadion en ik als jonge jongen achter het ijzerdraad langs het veld met vele honderden achter mij. Jopie bedankt voor alles en rust zacht.

 13. -buitenkantje rechts-

  Net als ik denk dat ik je meest onnozele, zinloze en meest stuitende bijdrage heb gelezen, overtref je jezelf opnieuw Seijs…
  Chapeau!👍

 14. KBouter

  Hvch nog eens na gedacht…

  En dan komt hij op de sterfdag van Jopie, de grootste Ajacied ever, waar ik en velen die dag YouTube en video beelden bekijken….

  Ik krijg nu een ban, en hij is verdiend, maar ik heb mijn zegje kunnen doen om gasten zoals jij even te zeggen dat je in mijn ogen helemaal niets waard bent.
  Voetbal vrienden..negeer die gek. Aju!

  Fredje…kom maar, doe je werk 👊

  OPMERKING VAN DE REDACTIE: Nee hoor geen ban. Alle begrip juist voor je uitbarsting. Ik heb wel even je reactie wat aangepast en ben met meneer in gesprek.

  1. HURBIE

   Afgelopen weken is er bijna tot geen onvertogen woord geweest tegen elkaar
   Die Seijs schrijft na zijn Ban en de onrust is meteen weer terug Helaas
   Fred flikker die gek toch helemaal van deze Site af
   Dit soort mannetjes geeft alleen maar onrust van zo’n opruier

  2. AB AjaxBarcelona

   KBouter dan mogen ze mij er ook afgooien. Ik ben het 100% met je eens. De Seijs is een grote… Dan maar allemaal een ban.

   OPMERKING VAN DE REDACTIE: Zoals zojuist al via de mail met je besproken: geen ban maar alle begrip. Ben met meneer in gesprek. Graag dus geen reacties meer over de inmiddels verwijderde opmerking.

 15. Forever nr14

  Jopie, we missen je nog steeds enorm erg, ik zag je voor het eerst op 6-12-1981 ik was 10 jaar en al die jaren ben ik je blijven volgen. Van een kant goed dat je niet ziet wat er met de eens zo mooie club gebeurt allemaal, met die slapzakken en zakkevullers aan het bewind. Ajax zal nooit meer het Ajax van jou worden Jopie, verdorie deze dag 2 jaar geleden was een schok. RIP 14

  1. KBouter

   Puinhoop bij Ajax wil ik niet alleen op conto schrijven van Sar en Co. Al ben ik wel van mening dat Sar ongeschikt is voor deze functie. Ben van mening dat de vijfde colonne zoals de Osjes..Heinrichjes en Complimentjes gevaarlijker zijn voor Ajax dan Sarretjes.

   Overigens schaal ik Bergkamp op bestuurlijk gebied in bij de eerste categorie Osjes en Co.

 16. KBouter

  Ben er ook van overtuigd dat Jopie op de stoel van Petrus zit…die knakkers komen echt daar de poort niet binnen!

 17. Bert Betondorp

  Eug. Je hebt het voortreffelijk beschreven: dat moment dat je hoort Jopie is dood. Cruijff blijft een begrip. Cruiff
  Uit Betondorp zwierf hij uit over de hele wereld. Waar ik ooit ook was op de aarde, als je zijn naam noemt weet de ander waar je vandaan komt: logisch!!

Reageren is niet mogelijk.