Een verdiende zege van Ajax op Excelsior (3-1)

Ajax heeft zoals verwacht het verschil op de koploper verkleind tot vijf punten door met 3-1 te winnen van Excelsior al was de tegenstand erg taai. Al vanaf het begin probeerde Ajax door te breken maar kwam bijna op achterstand door een niet te stoppen Kevin Vermeulen maar gelukkig schoot hij voorlangs. Hierna zocht Ajax weer direct de aanval en David Neres dribbelde richting de achterlijn en bracht zo Siem de Jong in stelling die prachtig binnen schoot (1-0). Maximiliaan Wöber werd niet lang daarna per brancard afgevoerd met naar het laat aanzien een flinke knieblessure. Alsof het nog niet genoeg was, liep Joël Veltman tegen een gele kaart op waardoor hij er in Alkmaar niet bij zal zijn. De vrije trap die daar op volgde redde André Onana in eerste instantie heel mooi maar de rebound was voor aanvaller Mike van Duinen (1-1).

Na de rust had Siem de Jong Ajax de voorsprong op zijn schoen maar de bal spatte van de paal af. Zo’n tien minuten later kon Siem de bal na een fraaie voorzet binnenkoppen maar Hicham Faik tikte de bal met zijn hand weg dus kreeg Ajax een strafschop en Kasper Dolberg schoot deze met overtuiging binnen (2-1). Hierna kon Ajax wat vrijer spelen en Hakim Ziyech werd ook steeds beter wat beloond werd door het publiek door zijn naam te scanderen. Een prachtig genomen vrije trap was de beloning voor de middenvelder want hiermee zette hij de 3-1 eindstand op het bord.

Opstelling Ajax: Andre Onana; Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Maximilian Wöber (31’Mitchell Dijks); Donny van de Beek, Siem de Jong (72’Deyovaisio Zeefuik), Hakim Ziyech; David Neres (89’Carel Eiting), Kasper Dolberg, Justin Kluivert

Opstelling Excelsior: Zwarthoed, Fortes, Mattheij, De Wijs, Massop; Faik, Vermeulen (73’Messaoud), Koolwijk (92’Haspolat); Caenepeel, Van Duinen, Hadouir (73’El Hazzouzi)

Scoreverloop:

(23′) Siem de Jong 1-0
(40′) Van Duinen 1-1
(57′) Kasper Dolberg 2-1 (P)
(86′) Hakim Ziyech 3-1

Gele kaarten: Joël Veltman (Ajax), Koolwijk, Fortes, Faik, De Wijs, Van Duinen (allen Excelsior)

Toeschouwers: 51.695

Related posts

95 Comments

     1. dickst14

      Er is weer een popconcert geweest midden in het seizoen. O gelofelijk. Laten ze dat stadion toch helemaal overnemen. Geld genoeg. Andere ploegen hebben een stuk minder kans op blessures, die spelen maar 1 competitie wedstrijd in de JC arena. Ajax 17.

     2. Litmanen

      Er lag een splinternieuwe grasmat. Volgens de spelers een prima mat.

      Je zou zeggen, trek allemaal weer eens met zijn allen voetbalschoenen aan in plaats de gouden muiltjes van nylon.

      Iedereen was juichend gisteren na de wedstrijd, ik niet.
      Zoals eerder gezegd, Kluivert speelt 1 op de vier wedstrijden goed, Ziyech blijft de man uit vorm ( de goal was hem gegund maar geluk) en verder pakt Veltman een hele domme gele kaart.

      Ondanks de heerlijke drie punten, zondag gaat het er echt om en we missen dan een volledige verdediging.

      Dijks kan sober en goed verdedigen maar in Zeefuik heb ik geen vertrouwen. Veel te druistig. Gisteren ook positioneel niet goed.
      Hou mijn hart vast.

      Sorry, maar ik heb voor zondag geen positief gevoel.

     3. dickst14

      Ik wel want Younes is geblesseerd en Veltman geschorst. 1-3 zondag. Wel heel jammer van Wöber.

     4. frenkynairo

      @ litmanen kan je alleen gelijk geven over de grasmat. bij de rest sla je echt de plank mis. Kluivert ben veel meer diepgang in het spel. gister misschien een beetje ongelukkig in de afronding en we hebben sws geen betere opties. hakim was gister 2de hel

     5. frenkynairo

      en zeefuik vind jij misschien druistig. ik vind hem ijverig en heb super veel vertrouwen in hem.

     6. frenkynairo

      als die ze er niet inschiet is het niet goed. Maar wanneer die het wel doet is het blijkbaar ook niet goed…

     7. Widi

      Dijks kan helemaal niet goed verdedigen. Totaal niet juist. Een blind paard. Zeefuik kan wel goed verdedigen. Moet nog iets slimmer worden met overtredingen. Soms vraag ik me af of wij naar dezelfde spelers hebben gekeken.

     8. dickst14

      Laten ze dat dan elke 2 weken doen, dan zoeken wij een ander stadion. Maar Paul de Stones zien is niet verkeerd hoor. Alleen jammer voor Ajax

     9. Litmanen

      Weer zo’n nepsupporter die blij is met blessures en schorsingen van eigen spelers.
      Geeft maar weer eens aan wat voor kwal je bent Nickst13.

 1. Zlatan4ever

  Ben erg blij met de overwinning lees 3 punten maar er werd maar met vlagen redelijk gespeeld. Tegen AZ moet dat een stuk beter en met voorkeur met Huntelaar in de spits vanaf het begin.

   1. PvL020

    Krijgt ook altijd kutballen vergeet dat niet. Klaas Jan krijgt die niet maar is ook een heel ander type spits

 2. paulvos

  Moeilijke wedstrijd, maar gelukkig toch 3 punten. zondag zal het wel beter moeten, maar zitten nogal magertjes met verdedigers hoop dat Wober toch weer fit zal zijn, sterkte man.

 3. Het orakel uit het zuiden

  Als wel kan spelen maar orejuela niet dan schrijf hem maar af. Hoop dat ze dijks gewwon ff in de etalage willen zetten want dit kan echt niet.

  1. De Nees

   Een vuil vies enkelbreker is die Koolwijk toch, ik zie hem vaker zulke overtredingen maken. En daarna schijnheilig vragen of het nog goed met je gaat. Wober liep daarna niet meer fijntjes rond, kan zijn misstap en verdraaiing daar niet helemaal los van zien.

 4. a.p.

  het was toch wel billenknijpen maar de prachtige vrije trap en doelpunt was de verlossing. Wat was het mooi het hele stadion Ziyech…Ziyech te hren roepen. Ja dat was prachtig. ook hij genoot daar van !

 5. -buitenkantje rechts-

  Ajax zeer dominant spelend, maar nog te weinig scorend.. ziyech vond ik de man van de wedstrijd.. briljante passjes gezien oa op Dolberg die weer wat beter speelde. Met Ziyech en Frenkie heb je goud op het middenveld..Neres en Kluivert toch de vaste buitenspelers houden. Een goed spelend Ajax gezien.. Mooi het debuut van Eiting..raspaardje.. Zeefuik prima invalbeurt. In de duels beter dan Veltman die een draak van een wedstrijd speelde. Siem prima, maar zondag toch maar weer Schöne. Erg jammer van Wöber..hoop dat het meevalt. Prima verdediger en kopgevaarlijk bij corners. De Ligt klasse!
  Ben hoopvol voor het vervolg van de competitie. Misschien na zondag op twee punten?

  1. Litmanen

   Niet om lullig te doen maar de kopballen van Joël waren een stuk gevaarlijker.
   Maar Wober is echt een hele goede aankoop. Hele goede verdediger.

  2. Charka53

   Nou br Zeefuik is zeker een aardige verdediger maar die is zo fanatiek aan het verdedigen dat hij zich zelf voor bij loopt en zeker nog niet beter dan Veltman.

  3. De Nees

   Eens Charka, Zeefuik heeft zeker wel de kwaliteiten, maar in dat koppie moet het iets rustiger worden en iets slimmer posities kiezen, dat mag je wel verwachten ook van een beginneling.

 6. ajax62

  Slechte wedstrijd maar de punten zijn binnen. Triest voor Wober en Ajax dat het veld zo glad was.

 7. ?

  Was gewoon een hele matige pot. Heb heel veel mensen uitgebreid zien geeuwen. Had er zelf ook last van. Gelukkig 3-1 en geen 2-2.

   1. Litmanen

    Eerste wel, tweede niet met je eens. Eerste helft was Ziyech zelfs dramatisch.
    Hij haalde werkelijk alle beweging uit het elftal door stil te blijven staan als hij aan de zijlijn aangespeeld werd.

    Frenkie moet nog leren dat lopen met de bal alleen zin heeft als je snel diep gaat.
    In het andere geval is de bal altijd sneller dan een lopende speler.

    1. ?

     Helaas moet ik en anderen met mij, regelmatig constateren dat je of naar een andere wedstrijd kijkt of spelers door elkaar haalt of het spelletje niet snapt. V.w.b. Ziyech ben jij gewoon standaard ziende blind helaas. Het is een heerlijke speler met risico in zijn spel. Hij heeft zoveel balcontacten dat jij alleen maar de mindere/mislukte kan onthouden waarvan er qua intentie en insteek vele zeer fraai zijn en blijven. Jammer hoor, je moet meer genieten van zo’n speler en ze mogen hem nooit laten banken.

     1. Litmanen

      O ja, die kilometers van Ziyech. Lekker belangrijk. Vroeger hadden we Schoenaker, die maakte ook veel kilometers.

      Maar ja, daar was hij ook voor ingehuurd om de betere spelers te ondersteunen.

 8. Kingkong

  3punten zijn binnen tegen az zal er scherper gespeeld moeten worden , hebben we in het tweede geen goede centrale verdediger en linksback ? Want we zullen het wel dicht moeten houden.

 9. Dagrump

  Klote van uitvallen en blessure van Wober!! Hoop echt dat het mee valt voor hem !! Maar ook een gemene smerige overtreding op Wober!! Miss per ongeluk of toch bewust ?? .. ben blij met de drie punten !! Klasse mannen heb leuke dingen gezien !! Maar ook mindere. Toch gefeliciteerd mannen !!!

 10. PvL020

  Tegen AZ gaat het ook beter geloof me. Iedereen zegt hier dat het beter moet maar wederom, PSV, AZ en Feyenoord zijn niet te vergelijken met donderdagavond potjes tegen, met alle respect, Excelsior. Deze wedstrijden kost alleen maar kracht, blessures en kaarten. Dus 3 punten top!!!

 11. ajaxpers

  Ziyech was top, hij doet me denken aan Rivaldo, altijd en overal aanwezig en dominant. Dolberg liet weer zien waarom hij de nr.1 is, Donny was fantastisch, Neres ook alleen Kluivert en Veltman waren minder.

  1. Litmanen

   Ziyech is nog heel ver van zijn topvorm. Zeker de eerste helft volkomen onzichtbaar.
   De man die het tempo moet bepalen stond regelmatig stil aan de zijlijn.

   Heel duidelijk, zonder Schone is het of we met tien man spelen.

   1. ?

    Die Litmanen is echt volledig van het padje af. Groot probleem zondag voor hem: en geen Veltman en geen Younes. Wel zijn hele notitieblokje alleen voor Zitech. Wat een loser ben je Veltmanen.

     1. Litmanen

      Ik ga ff naar hiernaast. ff bijkomen. Wat een grap zeg. En helemaal zelf bedacht? Of kopieer jij ook de grappen van AB al.

 12. Ajaxfoort

  Ik vond Zyech ook weer goed spelen. Ik blijf zeggen dat als je veel pases geeft er ook meerdere niet aan kunnen komen. Zeker met de scherpe pases die hij verstuurd. Maar er zaten ook weer briljante pases bij. In totaal vond ik het weer een slaapverwekkende vertoning. Hopen maar dat ze zondag weer de motivatie van tegen PSV kunnen opbrengen. Anders zie ik het somber in.

  1. Litmanen

   Het was een slaapverwekkende vertoning omdat Ziyech het spel ophield, zeker inde eerste helft, en Frenkie veel te lang met de bal liep.
   Daardoor was er aan de bal geen tempo.
   Je hoorde Keizer ook steeds schreeuwen “last die bal lopen”. Volkomen terecht.

   Was echt verrast dat hij Ajax goed vond. Dat belooft wat zondag….

   1. Ajaxfoort

    Ja maar dat geeft Keizer altijd aan. Erg kritisch is hij nooit. Wellicht bewust want het zijn tere zieltjes hoor. Pfffff. En met een “moeder” als Keizer worden het ook nooit mannen. Inderdaad erg benieuwd naar zondag.

    1. Litmanen

     Gelukkig heb jij er wel verstand van. Volgende keer niet op je hoofd terecht komen als je ergens van af springt.

     Trouwens, hoe is het met je schoonmoeder? Snurkt ze nog steeds?

     1. ?

      Veltmanen toch, kom eens uit je stoeltje en vecht als een man. Jeben5 een prutser, een lullo, een nitwit, een eikel en bovenal een super Mongool. K9m uit de anonimiteit en ik geef je persoonlijk een paar lupjes maar daar heb je het lef niet voor. Anoniem Ziyech en anderen afzeiken is je hobby. Mislukkeling, zielepoot, miezerig zaadcelletje. Anderen vervolgens terecht wijzen he, engnek. Kom maar weer met je idiote commentaar mislukkeling.

     2. Litmanen

      AB toch, niet hardop meelezen he? Vindt je schoonmoeder niet netjes.
      De laatste keer dat jij een pak slaag kon krijgen van iemand hier kwam je niet opdagen.

      Ik ben niet bang voor jou, ouwe seniele gek. Maar mijn handen vuil maken aan jou ga ik niet doen. Ik krijg die rotzooi er nooit meer van af.

      Kijk, jij verandert elke twee dagen van Nick, neushaartje, dat heb ik niet nodig om mensen steeds op dezelfde manier af te zeiken.

     3. ?

      Ik een pak slaag krijgen ??? je weet echt niet waar je over praat, je moest eens weten. Kijk, ik durf in het echte leven dezelfde teksten te gebruiken face to face. Jij nooit. Is een heel groot verschil tussen ons, op verschillende vlakken. Jongen ik druk je nog weg met een pink. Nou, kom maar met je dappere dodo commentaar. Val niet van je stoeltje tijdens het gebruiken van je tekstmachine. Tering wat een kneus ben je toch.

     4. Litmanen

      Toch met je hoofd naar beneden gesprongen he?
      Waar moet ik jou in Godsnaam raken? Aan die kop is geen eer te behalen.
      Stap maandag nou gewoon in het busje en gedraag je een keer, mongooltje.
      Wat ben je toch een stumperd.
      En maar denken dat je stoer bent. Ga maar lekker met je pinkje spelen.

 13. Charka53

  Laten we maar blij zijn dat we vanavond drie punten binnen hebben want zondag zijn we ze weer kwijt en is het gat met pisvee niet eg groot , we gaan het zo tegen een goed voetballend Az niet redden .

  1. Litmanen

   Eens Charka. Als AZ dezelfde vorm houdt, dan komen we op het middenveld steeds een man tekort.

 14. EugAjax

  Ja wat zal ik eens zeggen over deze wedstrijd. Laat ik beginnen met complimenten aan Excelsior te geven. De club van oud papier zoals ze wel genoemd worden. Maakte het Ajax bijzonder lastig en verdedigde behoorlijk goed. Geen trainer uit de Hollandse school maar past wel bij Excelsior.

  Over Ajax. Ja ik noem het de wedstrijd van het “tussendoortje” en die van de opvallende uitspraken na afloop. Ajax probeerde dominant te voetballen deed dat ook bij tijd en wijle zonder dat ik echt volop heb genoten. Speelde ze met handrem? Kan ik begrijpen tussen twee toppers door en verkeerd competitieschema (AZ twee dagen langer rust). Ik ben daarom behoorlijk boos geworden op Veltman. Een van de kritieken op hem die ik wel terecht vind is dat hij domme kaarten pakt en gister was dat er 1 van de buitencategorie zo dom.

  Zeven minuten (!) nadat je weer een verdediger geblesseerd ziet wegvallen pak je een onnodige schorsingsgele kaart. En dus hebben we extra grote defesieve problemen zondag,

  Paniek? Nee hoor want ons kracht ligt vnl op middenveld en voorhoede dus AZ moet toch zeker meer dan 2 keer scoren voor min een punt schat ik in.

  Verder opvallend de vrije bal van Ziyech. Na 50 mislukte (rugby) pogingen een keer raak. Prachtig de reactie van publiek en ook van Hakim daarop. Echter na afloop meteen twee opvallende uitspraken van de man. Over vrije trap “ik raakte hem niet goed…..” en over publiek, die noemde hij hypocriet! Over eerste zeg ik probeer hem voortaan altijd verkeerd te raken maar over tweede ben ik verbolgen, nog meer dan van de kaart van Veltman. Ajax publiek is niet hypocriet, Ajax publiek is uitermate kritisch heer Ziyech. Betere reactie was geweest “ik gaf ze laatste twee wedstrijden weer eens wat te juichen en belangrijker ik straalde die wedstrijden ook weer plezier uit en blij dat ik voor ze mag spelen” zoiets.

  Anyway og steeds veel balverlies en dat zal hij nooit afleren gezien zijn eigen teksten. Dus moeten we maar vooral genieten van zijn briljante passes. Zijn voortzettingen altijd vooruit. Jaren gemist bij Ajax dat dan weer wel.

  Kluivert toch wat wisselvallig logisch, valt me ook op dat hij stuk minder op kleine ruimte is als Younes. Maar goed mannetje is nog jong.

  Laatste opvallende uitspraak na wedstrijd van Keizer. “Ik zou van te voren getekend hebben voor 5 punten achterstand bij winterstop……..”. Heeft hij te vroeg vakantie geboekt of weet hij de uitslagen al van de laatste twee ronden?

  Zondag AZ uit. Na de serie die we hebben gezet vanaf Heerenveen uit heb ik geen reden om aan te nemen dat we dit varkentje ook niet kunnen wassen. Zal wel een mooie wedstrijd worden met alles erop en eraan.
  Voor nu eens met Keizer. Ajax heeft een top comeback gemaakt na zeer moeilijk begin. Visie van Keizer word meer duidelijk wat mij betreft en Ajax speelt meer dominant. Nu doortrekken. En wie weet is de achterstand dan zelfs wel kleliner……..??

  1. Widi

   Het woord hypocriet werd Hakim in de mond gelegd. Jammer dat hij het overnam. Niet slim weer. Slim was geweest: ik ben heel blij dat de supporters voor mij zongen. Ik hoop dat ze ons ook blijven steunen als het eens een keer wat minder loopt.

   1. EugAjax

    Eens Widi, hij trapte in de voorzet van verslaggever….kwam er wel een keer een voorzet bij hem aan ???hij knalt hem er dan wel meteen in hahaha.

    Niet slim maar goed voetbal is emotie en kan dit dus gebeuren

     1. EugAjax

      Widi, eens AZ dan moet hij knallen en gezien de onervaren verdediging achter hem wsl toch even nu stuk minder balverlies graag

     2. ?

      Veel balcontacten geeft ook balverlies. Als Ziyech geen of practisch geen balverlies zou hebben dan is het: of een buitenaards wezen of hij krijgt vrijwel geen bal. Laat hem ajb spelen zoals hij speelt. Als iedereen geconcentreerd is, is er niets aan de hand. Als iedereen ook nog eens een stuk beter de ru8mte kiest en vrij loopt wirdt het voor Ziyech ook een stuk eenvoudiger.

     3. Litmanen

      Eens Widi, ook over die stomme gele kaart.
      Ziyech heeft geen Ajax-Hart en heeft geen idee dat het Ajaxpubliek al honderd jaar zo reageert.
      Ook de woorden dat hij ondanks Lasse die bal toch genomen zou hebben, ongelooflijk.

      Volgend seizoen Frenkie op zijn plek. Haal maar 35 miljoen voor hem op, hij gaat het nergens in Europa maken.
      Niet met die hoogmoedswaanzin van hem.

 15. ?

  Tip aan Eug: tekst na je eerste zin had moeten zijn “in ieder geval niet teveel”.
  Dit kan ook:
  Matige wedstrijd, geen beleving met een hele domme gele kaart voor Veltman. Gelukkig een keer succes voor Ziyech die gezien zijn uitspraken (hypocriet publiek) niet echt aan de supporters van Ajax kan wennen. Keizer neemt alvast voorschot op tussenstand bij winterstop wat vreemd is met twee wedstrijden te gaan. Wordt zondag een lastige pot.

  Kijk Eug, 5 zinnen met in principe gelijke info. Jij kan het niet laten om er telkens weer een column van te maken ondat je zo graag in de spotlights wil staan. Zonde en jammer.

  1. De Nees

   pff..laat hem gaan AB, verspilt daar weer te veel tekst aan.
   OT: erg hypocriet van Ziyech om die bal erin te schieten! Na 130 pogingen nu wel plots tussen de palen schieten? Poeh zeg…het moet niet gekker worden.

   1. ?

    Je hebt gelijk de Nees maar ik vind het zo doorzichtig wat hij doet. Popie jopie doen met lange teksten die en weinig inhouden en ook nog eens vaak onjuist zijn. Kan het niet laten dat te signaleren. Is een afwijking van mij ??

   2. De Nees

    Ik sla meestal Eug over en lees jouw comment daaronder dan weet ik alweer hoe laat het is met Eug. Ach ja blijft wel een beetje vermakelijk zo.

    1. ?

     Dus dan moet ik wel actief blijven de Nees ? anders krijg je de samenvatting ook niet meer. Ik probeer het hooguit licht cynisch te houden met slechts af 3n toe een klein stootje onder de gordel. Soort van bijna onopzettelijke elleboog ? Een Veltmannetje zeg maar.

 16. Iedereen heeft een mening

  Het belangrijkste is toch wel dat we 5 punten zijn ingelopen op PSV. Het doelpunt van Ziyech was ” zo bedoeld”. Je ziet Kluivert namelijk de opening creeren voor de hoek waar de bal komt. Verder vond ik Ziyech sterk spelen alleen waren de voorzetten iets te scherp. Er zijn niet veel spelers die zo vaak een speler (bijna) vrij zetten voor het doel.

  1. ?

   Ik had ook idee dat Dolberg regelmatig mniet scherp genoeg stond als spits. Dat die jongen kan voetballen zie je wel maar hij is killer instinct echt helemaal kwijt.

 17. AFCA my World

  Over het kampioenschap valt nog niet na te denken,pisvee moet meer punten morsen,en wij alle wedstrijden blijven winnen,te beginnen met aanstaande zondag en dat word heel zwaar ! ⚽️

Comments are closed.